Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održano Ličko prelo

08.02.2020.

Sedmo po redu Ličko prelo, organizirano s ciljem da uspomene, prošlost i obilježja zavičaja otrgne od zaborava, i ove godine okupilo je više od tri stotine Ličana i Ličanki svih generacija. Organizator prela, održanog u restoranu Spartak, bilo je Udruženja Ličana „Lika“, iz Subotice.

13231_1.jpg

– Očuvanje običaja i tradicije Ličana koji su ovdje došli ili kolonizacijom prije skoro stotinu godina, ili poslije Drugog svjetskog rata, ili nakon posljednjeg rata na našim prostorima cilj je održavanja prela i drugih događaja. Ta se tradicija ne smije zaboraviti, a multikulturnoj Subotici želimo ju približiti i vlastitim aktivnostima obogatiti kulturnu sliku grada – kazao je predsjednik Udruženja Ličana „Lika“, Miloš Borjan.

Goste na prelu pozdravio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ističući značaj ovakvih manifestacija.

- Hvala što ste nam pružili priliku podsjetiti se tko smo i odakle smo, podsjetiti se naše igre i pjesme, našeg identiteta. Gradska uprava će uvijek biti tu da pomogne sva naša udruženja a to smo i sve ove godine pokazali – rekao je gradonačelnik Laban.

Umjetnički program i ove godine uveličalo je KUD „Krajina“ iz Beograda, jedan od najvećih baštinara tradicije s druge strane Drine.

13231_2.jpg