Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zaključen Sporazum o suradnji grada Subotice i Zajedničkog vijeća općina iz Vukovara

15.02.2020.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) iz Vukovara Srđan Jeremić potpisali su danas, u Zelenoj dvorani Gradske kuće, Sporazum o suradnji Subotice i ZVO-a. Sporazum je, kako je u tom povodu naglasio gradonačelnik Laban, izraz potpore našeg grada aktivnostima Zajedničkog vijeća općina u područjima obrazovanja, kulture, vjere, medija, informiranja, sporta, ljudskih prava i gospodarstva u Podunavlju.

13241_1.jpg

Obraćajući se nazočnima u Velikoj vijećnici Gradske kuće, gradonačelnik Laban je rekao da se cilj Sporazuma zrcali i u dugoročnoj prijateljskoj suradnji Zajedničkog vijeća općina i Subotice kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti kojima bi se na nedvojben način potvrdila čvrsta riješenost Srba na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije da trajno ostanu na vlastitim vjekovnim ognjištima.

Suradnja će se, naveo je, realizirati uz puno poštovanje pozitivnih propisa Republike Hrvatske, međunarodnih propisa i temeljnih demokratskih principa građanske jednakosti i ravnopravnosti, uz svesrdnu pomoć Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine.

– Za srpske nacionalne interese i unaprjeđenje položaja svih Srba koji žive izvan granica naše zemlje – kako bi u punoj kapaciteti mogli ostvarivati svoja ljudska i nacionalna prava i jačati institucije – kao i za očuvanje mira i stabilnosti u regiji, snažno se bori predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji, poznato je, nikada neće odustati od pružanja podrške i pomoći svojim sunarodnjacima, gdje god živjeli – naglasio je gradonačelnik Laban, čestitajući svim građanima Dan državnosti Srbije.

Srđan Jeremić je rekao da je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Zajedničkog vijeća općina iz Vukovara i grada Subotice dogovoreno prilikom boravka predstavnika srpske zajednice iz Republike Hrvatske u Subotici 15. lipnja 2019. godine, i da su sporazumi o suradnji već potpisani s Novim Sadom i Starom Pazovom.

Zajedničko vijeće općina konstituirano je 23. svibnja 1997. godine s ciljem obrane i zastupanja interesa srpske zajednice na istoku Hrvatske, podsjetio je Jeremić i dodao da taj datum predstavlja početak borbe srpske zajednice za dostojanstven i ravnopravan položaj srpske nacionalne zajednice u odnosu na većinski hrvatski narod.

Uz isticanje značajne podrške države Srbije, kao i Pokrajinske vlade, osobito u području obrazovanja na materinjem jeziku, on je rekao da se 22 godine kasnije, nažalost, veliki dio prava i ovlasti koje ZVO ima provodi u praksi kako je to propisano i zagarantirano, pogotovu u domeni kulturne i prosvjetne autonomije i osnivanja medija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

–  Želimo intenzivniju suradnju srpske zajednice i hrvatskog naroda kako bismo zajedničkim trudom i radom pridonijeli prosperitetu prostora na kojem živimo i bolju suradnju Hrvatske i Srbije – kazao je Jeremić.

Tajnik Zavičajnog udruženja „Slavonija i Baranja“, Igor Preradović, rekao je da je cilj Udruženja njegovanje kulturne baštine, običaja i tradicije za naraštaje koji dolaze, ali i za nekoliko tisuća doseljenih s prostora Podunavlja.

– Posebno hvala građanima Subotice koji su pokazali koliko srce imaju kada su prije dvadeset i više godina iskreno pružili ruku novim stanovnicima podrijetlom iz Slavonije i Baranje. I ne samo iz tih krajeva nego i sa svih ratom zahvaćenih područja bivše države – podcrtao je Preradović.

Pored svečanosti u Velikoj vijećnici Gradske kuće, upriličene u povodu potpisivanja Sporazuma, prijama izaslanstva iz Republike Hrvatske i sudionika manifestacije organizirane u povodu obilježavanja dvadesete obljetnice rada i krsne slave Zavičajnog udruženja „Slavonija i Baranja“ iz Subotice, danas je, u tom povodu, u Dječjem kazalištu održana svečana akademija. U okviru programa svečane akademije nastupili su i Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira i KUD „Ostrovo“iz Ostrova.

13241_2.jpg