Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Povećan broj učenika obuhvaćen dualnim obrazovanjem

25.02.2020.

U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ danas je održana promocija Nacionalnog modela dualnog i poduzetničkog obrazovanja. Tom prilikom istaknuto je da se iz godine u godinu povećava broj učenika obuhvaćenih dualnim obrazovanjem, da je grad Subotica svjestan značaja dualnog obrazovanja, da je među prvima prepoznao prednosti koje ono nudi i da se u Subotici po tom modelu obrazuje gotovo jedna četvrtina od ukupnog broja učenika koji se školuju po dualnim principima obrazovanja na teritoriju AP Vojvodine.

13258_1.jpg

Gradonačelnik Bogdan Laban je, u uvodnom obraćanju, rekao da grad Subotica već godinama aktivnostima pomaže i potječe uspostavljanje i jačanje suradnje između srednjih stručnih škola i poslodavaca, kao pokretača lokalnog ekonomskog razvoja. Laban je dodao da cilj uvođenja dualnog obrazovanja nije obrazovati učenike za rad u inozemstvu, nego ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada.

– Subotica ukorak prati investicije i mjere s najviše državne razine koje su već uvjerile mnogo  mladih ljudi da trebaju ostati u Srbiji. Roditelji koji žele da im djeca budu spremna za budućnost moći će se osloniti na srbijanski obrazovni sustav. Mi ukorak pratimo i smjer reformi koje se provode na državnoj razini. U cilju neometanog funkcioniranja lokalne zajednice, vodimo računa o poticanju na upis učenika na deficitarne obrazovne profile, i u tom cilju stimuliramo učenike prvih razreda srednjih škola stipendiranjem 30 učenika koji koji pohađaju nastavu u okviru dualnog obrazovanja – naveo je gradonačelnik Laban.

Ovakav model dualnog obrazovanja, dodao je, nudi višestruku korist – i tvrtkama koje imaju potrebe za određenim kadrovima, i mladim ljudima koji nakon školovanja imaju konkretniju perspektivu i bržu mogućnost zaposlenja u struki, i lokalnoj samoupravi jer se obrazuju kadrovi koji su nam potrebni.

13258_2.jpg

– Neki obrazovni profili nisu dovoljno atraktivni za upis, ali su neophodni za normalno funkcioniranje jedne lokalne zajednice i moraju predstavljati predmet općeg društvenog zanimanja. Ono što je suštinski bitno je to da se u društvu promijeni stav prema radu, obrtničkim zanimanjima i da ih kao zajednica prepoznamo kao uvažena, dostojanstvena zanimanja koja su nam, praksa to pokazuje, prijeko potrebna – poručio je gradonačelnik Laban.

Pomoćnica pokrajinskog tajnika za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Biljana Kašerić navela je da se iz godine u godinu povećava broj učenika obuhvaćen dualnim obrazovanjem i da se u školskoj 2019/2020. godini na teritoriju AP Vojvodine, po dualnim principima obrazovanja školuje 1857 učenika, u 82 odjela, u 15 lokalnih samouprava, u 24 srednje škole, u osam područja rada i 17 obrazovnih profila.

13258_6.jpg

- Od ukupno 11.833 učenika upisanih u prvi razred srednjih stručnih škola, 6,9 posto njih upisano je na dualne obrazovne profile. U Subotici je u tekućoj školskoj godini za devet dualnih obrazovnih profila, u četiri srednje škole, u prvi razred upisano osam odjela s 220 učenika, s realizacijom upisa od gotovo 92 posto. U Subotici se po dualnom modelu ukupno obrazuje 414 učenika, što je skoro jedna četvrtina od ukupnog broja učenika u dualnom obrazovanju na teritoriju AP Vojvodine – istaknula je Biljana Kašerić.

Pomoćnica ministra prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić naglasila je među ostalim, da će se ovim modelom obrazovanja pored stjecanja znanja osnažiti tvrtke i vratiti nešto što dugo nismo imali, a to su dvije komponente: jedna je radost obrazovanja da možemo provjeriti koliko naše obrazovanje vrijedi i da u tom procesu uživamo, a druga da vratimo onaj patriotizam i domoljublje koji toliko godina nedostaju u našoj zemlji.

13258_3.jpg

– Dragi mladi, ne postoji obećana zemlja. Učinimo ovu zemlju pravom, moćnom zemljom, zemljom znanja, zemljom radosti, zemljom mogućnosti za građenje karijere i pokažimo svima koji su otišli iz ove zemlje, iz ovog divnog grada, da mi to možemo. Da će ovo postati jedan sjajan grad, sjajna ekonomski razvijena regija i da ćemo sve mlade koji su otišli uvjeriti da se vrate – podcrtala je Gabrijela Grujić.

Vršitelj dužnosti direktora Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga Biljana Štavljanin kazala je kako smatra da teorij bez prakse nije jedna cjelina, da će dualno obrazovanje donijeti veliki doprinos u razvitku našeg društva i da svatko treba ostati ovdje, kako bi učio i ulagao u sebe.

13258_5.jpg