Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Skupštini AP Vojvodine pokrenut e-parlament

27.02.2020.

Konferencijom „E-parlament: digitalizacija u službi jačanja demokracije“ danas je obilježeno puštanje u rad e-parlament sustava u Skupštini AP Vojvodine, koji je realiziran u suradnji s Programom ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC).

13264_1.jpg

Govoreći o dosadašnjim uspjesima u procesu digitalizacije javnih ustanova u Srbiji, kao i o predstojećim koracima, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija na dobrom putu u ovom području, ali da je neophodno nastaviti s radom kako bi se iskoristile sve prednosti koje donosi četvrta industrijska revolucija.

– Skupština AP Vojvodine dodatno je pridonijela digitalnom napretku jačajući temelje demokracije i građanske emancipacije, unaprjeđujući učinkovitost i transparentnost rada, unaprjeđujući nadzornu ulogu i sudjelovanje javnosti u njezinu radu i istodobno pridonoseći većoj sigurnosti informacija – naglasila je premijerka Brnabić čestitajući svima koji su sudjelovali u provođenju projekta.

Predsjednik Skupštine AP Vojvodine István Pásztor istaknuo je da ovo tehničko unaprjeđenje vidi kao veliki iskorak u kakvoći rada parlamenta i suštinsku promjenu načina rada.

– Sustav e-parlamenta pridonosi transparentnosti rada, a time i jačanju demokracije i ugleda samog parlamenta. Također, ovo je veliki iskorak u brzini, smanjenju troškova i učinkovitosti u radu Skupštine AP Vojvodine –  ocijenio je Pásztor i dodao kako je, pored sustava e-parlamenta, tijekom ovog mandatnog razdoblja veliki napredak postignut i time što se skupštinski dokumenti prevode na jezike u službenoj uporabi i što je ta mogućnost višejezičnosti proširena i na rad odbora.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog uspješnog projekta naglasivši da su svi radovi izvršeni u zadatom vremenskom okviru, bez probijanja rokova.

On je kazao da pokrajinski parlament sada može poslužiti kao primjer i parlamentima lokalnih samouprava koje bi trebale u predstojećem razdoblju preći na isti sustav rada.

– Digitalizacija javnih ustanova u Republici Srbiji jedna je od prioriteta zbog velike uštede vremena, smanjenja troškova i ubrzanja procedure rada – rekao je Mirović.

Prisutnima su se obratili i veleposlanik Švicarske u Srbiji Philippe Guex (Filip Gi) i stalna predstavnica UNDP Frances Pickup, ocijenivši da parlamenti imaju ključnu ulogu u provođenju demokrctije i da je neophodno praćenje razvoja tehnologije i unaprjeđenje znanja u korištenju digitalnih alata kako bi taj posao bio uspješno obavljen, čemu je, prema njihovim riječima, Skupština AP Vojvodine dala dobar primjer.

13264_2.jpg

Konferenciji su prisustvovali potpredsjednici Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade, pokrajinski zastupnici, članovi radne skupine za uvođenje e-parlamenta, predstavnici lokalnih samouprava iz Vojvodine, predstavnici IT tvrtki i studenti Sveučilišta u Novom Sadu.