Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpora mjerama populacijske politike

02.03.2020.

– Grad Subotica uvelike pridonosi populacijskoj politiki Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, a sredstva koja su nam od Ministarstva zaduženog za demografiju i populacijsku politiku dodijeljena i za 2020. godinu samo dokazuju da smo prethodnih nekoliko godina bili na pravom putu – izjavio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, po objavljivanju rezultata Javnog poziva mjerodavnog ministarstva gdje je Subotici treći put za redom dana potpora mjerama populacijske politike.

13269_1.jpg

Mnogo toga urađeno je u ovom području tijekom proteklih nekoliko godina na sjeveru Bačke, rekao je Bogdan Laban, a po potpisivanju Ugovora tek slijede nova ulaganja u pronatalitetnu politiku na razini grada. Nedavno je otvoren i Centar za izvantjelesnu oplodnju u Općoj bolnici Subotica.

– Bez obzira na to što se na razini države izdvajaju značajna sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto dijete i što je pokrajina uvela niz novih mjera za poticanje nataliteta, grad Subotica u značajnoj mjeri vodi računa, prati i unaprjeđuje mjere populacijske i pronatalitetne politike koje imaju za cilj ohrabriti roditelje za proširenje obitelji – istaknuo je Bogdan Laban.

Na posljednjoj sjednici Skupštine grada, podsjetio je, izmijenjena je i Odluka koja se odnosi na ostvarivanje prava na troškove za izvantjelesnu oplodnju i na taj način omogućeno je većem broju parova aplicirati za sredstva iz proračuna grada. Naime, povećana je dobna granica za četvrti pokušaj na 44 godine i omogućeno i financiranje prvog pokušaja umjetne oplodnje za drugo dijete.

– Odlična suradnja koju smo imali do sada i kakvoća projekata koje smo delegirali su zdrav temelj koji je ministarstvo prepoznalo i mi i ove godine nastavljamo s mjerama koje će biti usmjerene na budućnost Srbije, na našu djecu – naglasio je Bogdan Laban.

Grad Subotica dobio je sredstva po Javnom pozivu u iznosu od oko 21,8 milijuna dinara kod mjerodavnog Ministarstva za poticanje demografskog razvoja, a udio grada je 4,6 milijuna dinara, naveo je gradonačelnik.

– Riječ je o nekoliko mjera koje podrazumijevaju, prije svega, nabavku opreme za VTO Centar u subotičkoj bolnici, izgradnju dječjih igrališta u udaljenim mjesnim zajednicama, nabavku opreme za vrtiće, nabavku mini-busa za potrebe prijevoza djece i podršku poljoprivredi kroz davanje bespovratnih sredstava obiteljskim gospodarstvima. Zamisao projekata bila je da se kroz inovativne servise i razvoj infrastrukture potakne proširenje obitelji – dodao je Bogdan Laban.