Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Mjere na temelju Odluke o uvođenju izvanrednog stanja

16.03.2020.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković donijeli su u nedjelju, 15. ožujka, u skladu s Ustavom, Odluku o uvođenju izvanrednog stanja. Odluka je stupila na snagu. Od ponedjeljka, 16. ožujka, u potpunosti će biti obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Do daljnjeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i sveučilišta u Republici Srbiji.

13304_1.jpg

Upis djece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave:

1. eVrtić dostupan je za cijelu Srbiju;
2. eUpis za upis u škole će biti aktivan od 1. travnja;
3. Probni test za malu maturu će biti urađen putem nove tehnologije;
4. Nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS3, platforme RTS Planet, kao i Internet platformi za učenje.

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, s izuzetkom diplomata akreditiranih u Srbiji i stranaca s boravišnom dozvolom.

Građani Republike Srbije, kao i akreditirani diplomati i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obvezi su biti u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod kaznenom odgovornošću. Ova mjera će biti strogo kontrolirana i njezino kršenje bit će najstrože sankcionirano.

Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obvezujuće rješenje. Zaprijećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje izvanrednog stanja u cilju sprječavanja širenja virusa COVID-19.

Kada je riječ o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Švicarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunjske, Kraljevine Španjolske, Savezne Republike Njemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

Uvođenje izvanrednog stanja ne znači da prestaje rad u gospodarstvu, privatnom i javnom sektoru. Preporuča se poslodavcima da proces rada organiziraju tako da svi koji to mogu rade od kuće. Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizirati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mjere za sprječavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, rabljenje zaštitnih maski i tomu slično).

Vlada poziva sve poslodavce u Srbiji da u najvećoj mogućoj mjeri svim svojim zaposlenima omoguće rad od kuće. Veoma je važno da u ovom trenutku pokažemo solidarnost i zbog toga apeliramo na poslodavce da se ponašaju odgovorno i imaju neophodno razumijevanje za svoje zaposlene. Ovo se posebno odnosi na građane čija djeca prestaju ići u vrtiće i škole. Sve druge pojedinosti će biti precizirane u dopunskim aktima koji će biti usvojeni.

Građani: samoizolacija – bez okupljanja, bez posjeta, bez izlazaka iz kuće bez prijeke potrebe. Izuzeci: kada se ide u prodavaonice i ljekarne, za šetanje kućnih ljubimaca, bacanje smeća. Preporuka za osobe starije od 70 godina da uopće ne izlaze vani, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi obitelji.

Javni promet: ukida se noćni i reducira dnevni javni prijevoz.

Inspekcije: ograničava se povećanje cijena osnovnih živežnih namirnica i zaštitne opreme. Stroge kazne za podizanje cijena u vrijeme izvanrednog stanja. Moguće je podizanje cijena samo u granicama međugodišnje stope inflacije.

Vlada Republike Srbije apelira na naše najstarije sugrađane da strogo vode računa i ne izlaze iz kuće i pridržavaju se svih uputa zarad očuvanja vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih.

Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa COVID-19, iz minute u minutu prati razvitak situacije u zemlji, regiji i svijetu i blagovremeno će vas obavještavati o svemu i donijeti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja.