Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradski stožer za izvanredne situacije proglasio izvanredno stanje na teritoriju grada Subotice

16.03.2020.

– U uvjetima proglašenog izvanrednog stanja, a imajući u vidu mjere i ograničenja uvedena Odlukom o proglašenju izvanrednog stanja na razini Republike Srbije, Gradski stožer za izvanredne situacije Grada Subotice, na svojoj prvoj izvanrednoj sjednici održanoj danas, donio je više naredaba koje trebaju pridonijeti sprječavanju i suzbijanju epidemije COVID-19 na teritoriju grada Subotice – priopćio je gradonačelnik Subotice i zapovjednik Gradskog stožera za izvanredne situacije Bogdan Laban, na današnjoj konferenciji za novinare u Medija-centru Gradske kuće.

 13308_1.jpg

Reducira se, naveo je, gradski i prigradski promet na razinu voznog reda koji se primjenjuje subotom, nedjeljom i državnim praznicima, uz ukidanje noćnih polazaka, skraćuje se radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata na maksimum od 8 do 20 sati uz poštovanje zaključka Vlade Republike Srbije o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama više od 50 ljudi i nalaže prestanak rada svih predškolskih ustanova.

– Nalažu se prestanak rada svih centara kao i klubova za starije (umirovljenike) i prestanak rada svih sportskih objekata i održavanje kulturnih manifestacija. Gradskoj upravi Grada Subotice nalaže se da formira pozivni centar u cilju pružanja informacija građanima i pružanja pomoći osobama starijim od 65 godina radi osiguravanja donošenja hrane, lijekova i organiziranja liječničke pomoći na kućne adrese, kao i obavijestiti javnost o brojevima telefona pozivnog centra.

Nalaže se i načelniku Gradske uprave, direktorima javnih ustanova i javnih i javno komunalnih poduzeća čiji je osnivač Grad Subotica da omoguće rad od kuće zaposlenima koji su teški kronični bolesnici i starijima od 60 godina – rekao je gradonačelnik Laban.

Radno vrijeme Pozivnog centra je svakog dana od 8 – 20 sati, a broj telefona – 024/636-136, kazao je gradonačelnik i dodao da se ove naredbe primjenjuju od danas, a njezino provođenje kontrolirat će, pored mjerodavnih republičkih tijela, i mjerodavna tajništva Gradske uprave.

On je naglasio da su sve zdravstvene ustanove na teritoriju Grada u potpunosti spremne za prijam potencijalnih pacijenata zaraženih virusom i apelirao da se odgovornost i profesionalizam podignu do krajnjeg maksimuma.

Uz podsjećanje da, u skladu s Odlukom o proglašenju izvanrednog stanja na cijelom teritoriju Republike Srbije, koja je stupila na snagu 15. ožujka 2020. godine, ustanove obrazovanja i odgoja neće raditi od danas, i da su škole tijekom dana dobile potrebne informacije i upute za organiziranje i provođenje nastave na daljinu počev od utorka, 17. ožujka, informirao je medije da Gradska organizacija Crvenog križa u Subotici, zbog činjenice da je više od 80 posto korisnika Narodne kuhinje starije od 60 godina, prestaje s dosadašnjim načinom distribucije toplih obroka, i prelazi na distribuciju lanč paketa korisnicima na već postojećim distributivnim punktovima.

Uputio je, također, apel građanima da mjere zaštite podignu na najveću moguću razinu tijekom trajanja epidemije. To se odnosi na osobnu higijenu, higijenu u javnom sektoru (u javnom prijevozu, javnim ustanovama, državnim i tijelima lokalne samouprave, u gospodarskim društvima i drugim pravnim osobama, kao i na pojačane mjere higijene u stambenim zgradama i u obiteljskim kućama), rekao je gradonačelnik i zamolio građane, a osobito najstarije, da izbjegavaju nepotrebne kontakte na svim razinama, bilo da je riječ o osobnim kontaktima, bilo da su odlasci u institucije.

Zbog sve većih mogućnosti da se komunikacija i brojne usluge obave elektroničkim putem, gradonačelnik je apelirao na građane da u ovom razdoblju što više koriste tu mogućnost.

– Mi ćemo se morati boriti disciplinom i mjerama, a ta disciplina znači da osobe starije od 65 godina moraju biti u svojim kućama – naglasio je Bogdan Laban.

Naglasio je, također, da su javna poduzeća i javne ustanove čiji je osnivač Grad Subotica u obvezi staviti na raspolaganje gradskom stožeru za izvanredne situacije sve potrebne resurse.

– Pratimo sve mjere državnog vrha i sve institucije u Subotici radit će u skladu s mjerama Vlade Republike Srbije. Zajedničkim naporima, dobrom koordinacijom i sinkroniziranim aktivnostima pridonijet ćemo da se aktualna krizna situacija obuzda i time ublaže njezine posljedice – podcrtao je gradonačelnik Laban.

13308_2.jpg