Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Laban: Jedino skupa i disciplinom možemo pobijediti epidemiju

19.03.2020.

– U Subotici trenutačno nema nijedne zaražene osobe korona virusom. Svakodnevno komuniciramo sa svim službama, javnim ustanovama i javnim poduzećima i pratimo situaciju. U svakodnevnoj smo komunikaciji i sa školama, a nastava koja se realizira po novim metodama dobro funkcionira. Među djecom nema bolesnih, nastavnici i odjeljenske starješine u stalnom su kontaktu s roditeljima i djecom. Pozivam još jednom sve, a osobito starije sugrađane, da se pridržavaju propisanih i preporučanih mjera, jer jedino skupa i uz najstrožu disciplinu možemo pridonijeti smanjivanju negativnih posljedica epidemije – priopćio je gradonačelnik Subotice i zapovjednik Gradskog stožera za izvanredne situacije Bogdan Laban, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

13320_2.jpg

Molim vas, naglasio je, da poštujete i razumijete ove odluke i da se ne izlažete nepotrebnim rizicima.

- Apeliram i na sve Subotičane koji imaju starije susjede i članove obitelji da pomognu u pogledu nabave onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća. Hvala svim pojedincima i tvrtkama koji se javljaju sa spremnošću da pomažu kao volonteri – rekao je Laban.

On je podsjetio na naredbe koje je Gradski stožer za izvanredne situacije donio na izvanrednoj sjednici od 16. ožujka, u cilju sprječavanja epidemije COVID-19 na teritoriju grada Subotice, i dodao da je Gradski stožer na svojoj drugoj izvanrednoj sjednici donio naredbu kojom se od 19. ožujka skraćuje radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata (kafići, restorani, pekarnice, kladionice i sl.), kao i svih objekata u kojima se obavlja djelatnost trgovine na teritoriju grada Subotice do 18 sati.

- Podsjetit ću na Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja osoba na teritoriju Republike Srbije koju je donio ministar unutarnjih poslova, uz suglasnost ministra zdravlja, na temelju koje se zabrana kretanja osobama u vremenu od 20 do 5 sati odnosi na sve osobe osim na zdravstvene radnike s licencom, pripadnike MUP-a, Ministarstva obrane, Službi sigurnosnosti i Vojske Srbije koji su na zadatku i osoba kojima MUP izda dozvolu za kretanje –  naveo je gradonačelnik Laban.

On je podsjetio sugrađane da se zabrana također ne odnosi na fizičke osobe kojima je neodgodivo potrebna zdravstvena pomoć i najviše dvije osobe u pratnji te osobe, a nepoštovanje zabrane kaznit će se u skladu s kaznenim zakonikom.

Osvrnuvši se na dosadašnje aktivnosti koje je grad poduzeo u cilju informiranja i zaštite stanovništva, Laban je podsjetio na cijeli niz odluka o funkcioniranju javnog života na teritoriju grada, i naveo da je naloženo pojačano i konstantno održavanje i dezinfekcija objekata predškolskih i školskih ustanova, javnih i javno-komunalnih poduzeća i ustanova, redovita dezinfekcija tržnica i autobusa u gradskom i prigradskom prometu.

Po riječima gradonačelnika Labana, unutar Gradske uprave utemeljen je Pozivni centar, koji pruža informacije građanima i pomoć osobama starijim od 65 godina u vidu donošenja hrane, lijekova i organiziranja liječničke pomoći na kućne adrese, dobro funkcionire. Do sada je oko 180 zahtjeva iz tog Centra proslijeđeno Crvenom križu.

- Sve ono što je od vitalnog značaja za funkcioniranje grada će raditi, a molim za disciplinu i solidarnost – istaknuo je Laban, apelirajući na odgovornost i profesionalizam do krajnjeg maksimuma, i podcrtao da su sve zdravstvene ustanove na teritoriju grada u potpunosti spremne za prijam potencijalnih pacijenata zaraženih virusom.

Na razini subotičke Opće bolnice, kako je rekao, formiran je tim koji radi u skladu s službenim preporukama Vlade, Ministarstva zdravlja Republike Srbije, svakog dana procjenjuje epidemiološku situaciju u bolnici, i donosi sve potrebne preventivne mjere.

Gradska uprava Grada Subotice, najavio je, organizirat će poslove dezinfekcije javnih površina i to ulica u širem središtu grada, odnosno u najfrekventnijim dijelovima grada, u blokovima u okolici zdravstvenih ustanova, autobusnih stajališta i dječjih igrališta.