Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Samo disciplinom ćemo brže prevladati situaciju

24.03.2020.

Gradonačelnik Bogdan Laban danas je, ispred Gradskog stožera za izvanredne situacije kojim zapovijeda, izvijestio Subotičane o trenutačnom stanju na razini Grada.

13335_1.jpg

– Kao što znate, zatvorene su tržnice, kretanje u parkovima, tržni centri, kafei, restorani, teretane, obustavljen je javni prijevoz. Funkcionira samo dostava hrane. Pomažemo sve starije sugrađane koji spadaju u rizičnu kategoriju, ali i socijalno ugrožene obitelji. Radimo sve što možemo, pratimo situaciju na dnevnoj razini – istaknuo je, u današnjoj izjavi za medije, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Važeće mjere, dodao je, morale su biti uvedene jer savjest građana nije bila jednaka kod sviju, i još jednom apelirao i zamolio građane da se pridržavaju mjera jer će, u protivnom, za dobrobit sviju nas, one biti još restriktivnije.

– Ostanite u svojim kućama, kako bismo sačuvali živote. Što više budemo disciplinirani, brže ćemo izaći iz ove situacije –  naglasio je Laban.

O aktualnoj epidemiološkoj situaciji na našem teritoriju svi zainteresirani se mogu informirati preko internetskih stranica Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Batut i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, istaknuo je Laban.

– Želim istaknuti još nešto. Kao što ste imali priliku uvjeriti se u obraćanju predsjednika i zdravstvenih eksperata javnosti, ono što možemo očekivati jest porast broja građana koji se testiraju i koji su u izolaciji. Apeliram, zato, na solidarnost sviju nas i molim sugrađane da ne šire neprovjerene informacije i sadržaje putem društvenih mreža i na taj način šire paniku –  naveo je Laban, i dodao da mjerodavne zdravstvene institucije i policija maksimalno profesionalno rade vlastiti posao i da nikome dobro ne donosi širenje dezinformacija.

Javno-komunalna poduzeća organiziraju svoj rad prema uputama utemeljitelja i naredbe Gradskog stožera za izvanredne situacije. U dogovoru s Predškolskom ustanovom „Naša radost“ za vrijeme trajanja izvanrednog stanja neće se obračunavati niti naplaćivati usluge programa odgoja i obrazovanja. Upravitelji zgrada organiziraju dezinfekciju zajedničkog prostora u samim zgradama skupa sa stanarima. Gradski prijevoz će biti omogućen kao prijevoz radnicima (od 5 do 7 i od 14 do 16 sati).

Podsjetit ću, dodao je gradonačelnik, da rad formiranog Kontakt-centra za pomoć najstarijim sugrađanima dobro funkcionira, i da je ukupan broj poziva od trenutka formiranja Kontakt-centra oko 1100.

– Broj zahtjeva za pomoć upućen k volonterima s jučerašnjim danom je 355. Rade dvije smjene operatera, a najčešći i gotovo jedini zahtjevi su za dostavom osnovnih namirnica, lijekova i kućne kemije. Oko 60 postotaka poziva ima informativne značajke, odnosno bez potrebe za angažiranjem volontera. Broj zahtjeva je za vikend bio u padu, što očito znači da se Kontakt-centru obraćaju najugroženiji, odnosno lica koja nemaju nikoga tko bi im pomogao – rekao je gradonačelnik.

Ne smijemo dozvoliti, podcrtao je, da se u našim gradovima dogodi ono što se dogodilo u Italiji i Španjolskoj.

– Ne želimo takav scenarij u Srbiji i zato molim sve svoje sugrađane da i dalje, kao što to najveća većina i čini - poštuju odluke o zabrani kretanja. Bilo je nekoliko neodgovornih pojedinaca, ali policija je pravodobno reagirala i oni su, shodno odlukama Vlade, procesuirani. Pozivam sve građane da poštuju preporuku liječnika i da čuvaju svoje zdravlje. U slučaju kršenja mjera Vlade država će reagirati i primjenjivati sve mjere i odluke koje je donijela jer one nisu usmjerene na demonstraciju sile nego kako bismo sačuvali živote i zdravlje sviju nas – zaključio je zapovjednik stožera za izvanredne situacije, gradonačelnik Bogdan Laban.