Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Pomoć najstarijima i ugroženima sada je najvažnija

26.03.2020.

– Primarna zadaća koju nam je naložio gradonačelnik je maksimalna pomoć najstarijima i najugroženijima u cilju očuvanja  njihovog života i zdravlja. Sva subotička poduzeća i ustanove stavile su na raspolaganje svoj rad Gradskom stožeru za izvanredne situacije,   a službe Gradske uprave sve prate i prilagođavaju svoj rad zadaćama  koje na dnevnoj razini, sukladno  situaciji dobivamo od gradonačelnika. Pomažemo sve starije sugrađane koji spadaju u rizičnu kategoriju, ali i socijalno ugrožene obitelji. Radimo sve što je u našoj moći, pratimo situaciju na dnevnoj razini – izjavila je, obraćajući se medijima u ime grada Subotice, Jasmina Stevanović.

13338_1.jpg 

Rad formiranog Kontakt centra za pomoć najstarijim sugrađanima, ocijenila je, dobro funkcionira.

– Namjena ovog kontakt centra je evidentiranje potreba sugrađana, koji imaju 65 i više godina života. Nakon prijama informacije o potrebama i pribavljanja osnovnih podataka o osobi koja se obratila za pomoć, uz pomoć volontera Crvenog križa i koristeći vlastite resurse, osiguravamo pomoć u  dopremanju hrane, lijekova i kućne kemije na adresu starijih sugrađana – rekla je Jasmina Stevanović.

Broj zahtjeva za pomoć upućen  volonterima s današnjim danom je 1500, Crvenom križu proslijeđeno je 490 zahtjeva za pomoći u dostavi, navela je ona i dodala kako rade dvije smjene operatera, a najčešći, gotovo jedini, zahtjevi su dostava osnovnih namirnica, lijekova i kućne kemije.

– Oko 60 posto poziva su informativnog karaktera, odnosno bez potrebe angažiranja volontera. Broj zahtjeva je za vikend je bio u padu, što je očiti pokazatelj kako se kontakt centru obraćaju najugroženiji, odnosno osobe koje nemaju nikoga tko bi im pomogao. U stalnoj smo komunikaciji s Crvenim križem i zdravstvenim ustanovama i po dogovoru, od uvođenja izvanrednog stanja, svi resursi Crvenog križa stavljeni su na raspolaganje Gradskom stožeru za izvanredne situacije. Do danas su volonteri  obišli  320 staračkih domaćinstava, a trenutačno je u tijeku  realizacija svih ostalih zahtjeva – istaknula je Jasmina Stevanović.

Navela je kako je obiteljskim paketima hrane snabdjeveno 1200  korisnika narodne kuhinje, te da je u tijeku podjela 300 paketa hrane za socijalno ugrožene sugrađane koji nisu korisnici narodne kuhinje, a po popisima Centra za socijalnu skrb, i da se paketi nose na kućne adrese.

Apeliramo, naglasila je, i na sve Subotičane koji imaju starije susjede i članove obitelji da pomognu  glede nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća.

– Još jednom apeliramo na naše sugrađane da budu maksimalno savjesni i odgovorni, i da se striktno pridržavaju svih preporuka u cilju zaštite  zdravlja. Molim vas da poštujte i razumijete ove odluke i da se ne izlažete nepotrebnim rizicima. Ostanite u svojim kućam kako bismo sačuvali život. Što budemo discipliniraniji, brže ćemo izići iz ove situacije – poručila je Jasmina Stevanović.

 13338_2.jpg