Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Laban: Ostanite u svojim domovima, sačuvajte život!

31.03.2020.

– Ovih dana od nekoliko medijskih kuća stigla su nam brojna pitanja u kojima se traže podaci o trenutačnoj situaciji u vezi s epidemijom virusa korona u Subotici. Ono što mogu reći vezano uz trenutačnu epidemiološku situaciju u našem gradu je da sva uzorkovanja na COVID-19 s teritorija našega grada radi samo Zavod za javno zdravlje Subotica kod onih koji imaju kliničku sliku, a po zahtjevu bolnice, i u skladu s epidemiološkim i kliničkim kriterijima. Sva uzorkovanja rade se u skladu s nalogom i uputama Ministarstva zdravlja – izjavio je danas zapovjednik Gradskog stožera za izvanredne situacije Grada Subotice i gradonačelnik Bogdan Laban.

13353_2.jpg

Za točan broj oboljelih i hospitaliziranih, podsjetio je, jedini relevantan izvor informacija je Ministarstvo zdravlja, a različite i oprečne informacije o osobama koje su zaražene, njihovim aktivnostima i kontaktima u proteklom razdoblju u ovako delikatnoj situaciji iznimno su opasne.

– Koliko sam upoznat, svi koji su hospitalizirani iz Subotice stabilnog su zdravstvenog stanja, a zdravstvene ustanove poduzimaju sve aktivnosti u okviru vlastitih ovlasti. Opća bolnica, Dom zdravlja i Zavod za zaštitu zdravlja Subotica opremljeni su svim potrebnim materijalom i zaštitnim sredstvima za aktivnosti koje su im zadane – rekao je gradonačelnik.

U uvjetima proglašenog izvanrednog stanja, napomenuo je, apsolutni imperativ je da građani dobiju isključivo provjerene i točne informacije u vezi s aktualnim stanjem i posljedicama zarazne bolesti izazvane virusom.

– Od prvog indeksnog slučaja s COVID-19 infekcijom, 6. ožujka 2020. godine, do danas, dakle zaključno s 31. ožujkom, na teritoriju grada Subotice imamo 15 osoba pozitivnih na COVID-19. Ono što je značajno je da nije inficiran nijedan zdravstveni djelatnik. Svi pacijenti bili su primljeni i zbrinuti uz poštovanje svih propisanih Protokola za sigurnost osoblja i drugih pacijenata – naglasio je Laban.

Povećanje broja potvrđenih slučajeva, dodao je, potpuno je očekivano u odnosu na aktualnu epidemiološku situaciju, s obzirom na to da se nalazimo u četvrtom tjednu epidemije, i za sada nije zabrinjavajuće.

– Molim još jednom građane da ne šire paniku i dezinformacije vezane uz broj oboljelih i njihovo zdravstveno stanje. Medije molim da nam u ovoj bitki s nevidljivim neprijateljem pomognu na taj način što će sve neophodne informacije koje su vezane za zdravstveno stanje pacijenata s teritorija našeg grada i epidemiološku situaciju potražiti od mjerodavnih republičkih institucija, prije svega ministarstva i relevantnih predstavnika zdravstvenih ustanova koji svakodnevno obavještavaju medije i građane o stanju i situaciji vezanoj za COVID-19  – rekao je gradonačelnik.

On je podcrtao da bez obzira o kom broju oboljelih ili potencijalno oboljelih se radi, svi se trebamo ponašati prema preporukama koje su nam dane i da u skladu s tim ostanemo u vlastitim domovima, da se ne družimo po zgradama i parkovima i imamo što manje socijalnih kontakata, kako bismo ovu bitku što prije dobili.

– Ostanite u vlastitim domovima, sačuvajte život – poručio je gradonačelnik Laban.