Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Bogdan Laban, gradonačelnik: Sve je podređeno borbi za živote i zdravlje Subotičana

07.04.2020.

– Epidemiološka situacija u Subotici je takva da sa današnjim danom imamo registrirano  ukupno 30 potvrđenih slučajeva zaraženih  COVID-19 virusom. Od iznimnog je značaja kako među oboljelima nema zdravstvenih radnika. Zaraženi pripadnici Vojske Srbije i policije koji su bili na radnim zadacima, angažirani na prijemu povratnika iz inozemstva, imaju blagu kliničku sliku i stabilnog su zdravstvenog stanja – izjavio je danas, obraćajući se javnosti, Bogdan Laban, gradonačelnik i zapovjednik Gradskog stožera za izvanredne situacije Grada Subotice.

13368_1.jpg

Rekao je,  kako se od jučer u  respiratornim trijažnim ambulantama Doma zdravlja Subotica  obavlja  uzorkovanje pacijenata s blagom kliničkom slikom, sumnjivih na COVID-19 infekciju, jer su oni trenutno najznačajniji čimbenik i epidemiološka karika u lancu daljnjeg prenošenja infekcije.

– Povećanje broja potvrđenih slučajeva nije neočekivano u odnosu na aktualnu epidemiološku situaciju, budući da se nalazimo u petom tjednu epidemije.  Prema instrukciji Vlade, kao i usvojenih protokola liječenja, pacijenti kod kojih je dijagnosticiran COVID -19 ne mogu se više liječiti u kućnoj izolaciji. Sukladno aktualnim protokolima pacijenti koji su pozitivni na virus, upućuju se isključivo u COVID bolnice prema teritorijalnoj i regionalnoj distribuciji, dakle s našeg područja  u Novi Sad, odnosno na Novosadski sajam – naveo  je gradonačelnik.

 Također,  naveo je kako se redovito dezinficiraju javne površine, jer dezinfekcija ulica jeste jedan od načina borbe protiv epidemije koronavirusa, ali svakako postoje i brojni drugi načini, koje ovise od nas samih i naše odgovornosti za vlastito, ali i za zdravlje naših najbližih.

Otvorili smo, dodao je, namjenske račune za uplatu donacija fizičkih i pravnih osoba u borbi protiv epidemije virusa pa još jednom pozivam sve koji žele i mogu da  ovim putem pokažu društvenu odgovornost i pomognu u borbi protiv suzbijanja epidemije u državi i gradu Subotici.

– Kao što ste informirani, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća donijeli smo  Odluku da se zakupci poslovnih prostora u svojini Grada Subotice, kojima je naredbama Gradskog stožera za izvanredne situacije ili odlukama Vlade Republike Srbije zabranjeno obavljanje djelatnosti za vrijeme izvanrednog stanja, oslobode plaćanja najamnine za poslovne prostore, i to  počevši od najamnine za travanj, a zaključno s mjesecom u kome se ukine izvanredno stanje. Skrećem pozornost kako zakupci koji su ovom Odlukom oslobođeni plaćanja najamnine, trebaju redovito plaćati  režijske troškove – rekao je gradonačelnik Laban.

Naveo je kako zakupci poslovnih prostora, koji nisu oslobođeni plaćanja najamnine ovom Odlukom, svoje obveze po računima za najam poslovnog prostora za razdoblje od 1. travnja do kraja mjeseca u kojem se ukida izvanredno stanje mogu izmiriti do 31. prosinca tekuće godine, a za to razdoblje neće im se obračunavati zakonska zatezna kamata.

– Podijelili smo pakete pomoći za socijalno ugrožene  sugrađane, a do kraja tjedna krećemo s podjelom paketa umirovljenicima s najmanjim primanjima. Grad Subotica i u uvjetima aktualnog izvanrednog stanja osigurava uslugu pomoći u kući korisnicima. U stalnoj smo komunikaciji s ustanovama koje pružaju usluge socijalne zaštite i Udrugama građana, ali i s građanima koji se javljaju kako bi pružili pomoć korisnicima u kontinuitetu koji nisu sposobni brinuti o sebi, kako bi se reguliralo kretanje u vrijeme policijskog sata – naglasio je gradonačelnik Laban.

Pozvao je sve građane starije od 65 godina koji nemaju nikoga tko bi za njih nabavio hranu i lijekove i koji se preko pozivnog centra Gradske uprave grada Subotice obraćaju za potrebu pomoć u dostavi i nabavci, da se na vrijeme jave kontakt centru radi dostave tijekom prazničnih neradnih dana.

– Grad brine o svojim najugroženijim sugrađanima i još jednom ih pozivam da ostanu u svojim domovima, pridržavaju svih mjera zaštite u borbi protiv koronavirusa i da će im pomoć koju organizira grad stizati na kućne adrese – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.