Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Priopćenje Gradskog stožera za izvanredne situacije

13.04.2020.

Sukladno Zaključku Vlade,  zdravstveni radnici i druge zaposlene osobe  u zdravstvenim ustanovama iz plana mreže zdravstvenih ustanova, vojnih zdravstvenih ustanova, državnim tijelima i pravnim osobama osnovanim sredstvima u javnom vlasništvu za koje je posebnim zakonom predviđeno obavljanje i poslova zdravstvene djelatnosti, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnici Vojske Srbije, odnosno zaposleni u Ministarstvu obrane, kod kojih je dijagnosticirana  zarazna bolest COVID- 19 izazvane virusom SAR-CoV-2, a koju su dobili  izvršavajući  radne obveze,  s područja  Vojvodine, odnosno Sjevernobačkog okruga, upućuju se po teritorijalnom principu na liječenje u Specijaliziranu bolnicu za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu.

13377_1.jpg

Prema instrukciji Vlade, te usvojenom protokolu liječenja za pacijente kod kojih je dijagnosticiran   COVID -19, oni se više ne mogu liječiti u kućnoj izolaciji. Sukladno  aktualnom protokolu, pacijenti koji su pozitivni na virus upućuju se isključivo u COVID bolnice prema teritorijalnoj i regionalnoj distribuciji, dakle s našeg područja u Novi Sad, odnosno na Novosadski sajam.

Zaključno s nedjeljom, 12. travnja, na području Sjevernobačkog okruga registrirano je 44 slučajeva zaraženih  COVID-19 virusom, od toga s područja Subotice 39, iz Bačke Topole  4 i iz Malog Iđoša  1 osoba. Od početka registriranja virusa, na području okruga preminula je jedna osoba, starije životne dobi.

U gradu se gotovo svakodnevno  dezinficiraju javne površine, a podaci o broju onih koji ne poštuju  zabranu kretanja govore o odgovornosti naših sugrađana i usvajanju mjera i preporuka nadležnih institucija. Sve mjere koje provodimo i sami prema sebi i prema drugima, u velikoj mjeri su dio  borbe protiv epidemije koronavirusa, ali svakako na razini grada činimo sve kako bi upotpunili napore  koji su ključni, a  ovise od nas samih i naše odgovornosti i za vlastito, ali i za zdravlje naših najbližih.

U tjeku je šesti tjedan epidemije, blizu smo dobrom rezultatu ali nismo još dobili bitku. Nužno je da i dalje budemo odgovorni i disciplinirani, i pridržavamo se savjeta struke i države.

Otvorili smo namjenske račune za uplatu donacija fizičkih i pravnih osoba u borbi protiv epidemije virusa.

Dijelimo  pakete pomoći umirovljenicima, a raspodjela se odvija u dva kruga, ovisno o visini primanja. Grad Subotica i u uvjetima aktualnog izvanrednog stanja korisnicima osigurava uslugu pomoći u kući.

Pozivam naše najstarije sugrađane starije od 65 godina, ukoliko nemaju nikoga tko bi za njih obavio nabavu hrane i lijekova, da se jave  pozivnom centru Gradske uprave grada Subotice radi potrebne pomoć u dostavi  i nabavci. Brinemo o svojim najugroženijim sugrađanima i još jednom ih pozivam da ostanu u svojim domovima, da se pridržavaju svih mjera zaštite u borbi protiv koronavirusa, a mi im stojimo na usluzi.          

                                                Bogdan Laban, gradonačelnik
                               i zapovjednik Gradskog stožera za izvanredne situacije