Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Zelenim tržnicama dozvoljen nastavak rada uz primjenu svih mjera prevencije

21.04.2020.

Gradski stožer za izvanredne situacije je na šestoj izvanrednoj sjednici održanoj danas, donio naredbu kojom se dozvoljava zelenim tržnicama (na otvorenom i zatvorenom prostoru) na području grada Subotice, nastavak rada počevši od 21. travnja 2020. godine. U naredbi, koju je potpisao Bogdan Laban, gradonačelnik i zapovjednik Stožera za izvanredne situacije,  navodi se kako su nastavkom rada poslodavci – upravitelji tržnica dužni uposlenicima i korisnicima usluga (zakupcima tezgi i posjetiteljima, odnosno kupcima) osigurati, odnosno omogućiti primjenu svih mjera prevencije koje imaju utjecaja na sigurnost i zdravlje uposlenih, odnosno korisnika usluga, a posebice onih koje se odnose na sprječavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (držanje socijalne distance, dezinficiranje i uporabu zaštitnih sredstava, odnosno maski i rukavica), i da u tom smislu donesu poseban plan primjene mjera, koja su sastavni dio akta o procjeni rizika koji se donosi suglasno zakonu i propisima iz područja sigurnosti i zdravlja na radu. 

 13394_1.jpg

Korisnici usluga (zakupci tezgi i posjetitelji, odnosno kupci) dužni su pridržavati se uputa zaposlenih na tržnici te primjenjivati propisane, odnosno utvrđene mjere koje se odnose na održavanje socijalne distance i uporabu sredstava za osobnu zaštitu.

Poslodavci – upravitelji tržnica dužni su na tržnicama u zatvorenom prostoru, odnosno u zatvorenim dijelovima tržnice zaposlenima i korisnicima usluga omogućiti primjenu svih preventivnih mjera koje se tiču ograničenja najvećeg broja osoba koje mogu boraviti u zatvorenoj tržnici, odnosno u zatvorenom dijelu tržnice.

Ova naredba primjenjuje se od 21. travnja 2020. godine. Provođenje ove naredbe kontrolirat će mjerodavna tajništva Gradske uprave.

Naredba je donesena na temelju članka 29. Zakona o obrani i Odluke o proglašenju izvanrednog stanja predsjednika Republike Srbije, predsjednika Narodne skupštine i predsjednika Vlade Republike Srbije, u uvjetima proglašenog izvanrednog stanja imajući u vidu mjere i ograničenja uvedena Odlukom o proglašenju izvanrednog stanja, te Zaključka Vlade RS o suglasnosti s nastavkom rada poslodavaca u području građevinarstva, području pružanja određenih usluga i trgovina na malo, kao i zelenih tržnica, uz primjenu preventivnih mjera („Sl. glasnik RS“, br. 58/20).

Naredba - 21. travnja 2020. godine