Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Subotici sve više izliječenih

22.04.2020.

Slijedeći odluke republičke Vlade, a sukladno epidemiološkoj situaciji i mišljenju struke, i Gradski stožer za izvanredne situacije grada Subotice donio je odluke u svezi  ublažavanja određenih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa. Od jučer rade zelene tržnice na otvorenom i zatvorenom prostoru,  uz obveznu primjenu svih mjera zaštite. Po riječima gradonačelnika Labana, poslodavci su dužni uposlenicima i korisinicima usluga (zakupcima tezgi i posjetiteljima, odnosno kupcima) osigurati i omogućiti primjenu svih mjera prevencije radi sigurnosti i zdravlja uposlenih, odnosno korisnika usluga, posebice onih koje se odnose na sprječavanje širenja virusa COVID-19.

13397_1.jpg

To se prije svega odnosi na držanje socijalne distance, dezinficiranje i uporabu zaštitnih sredstava, odnosno maski i rukavica, sukladno tome naloženo im je donošenje posebnog plana primjene mjera kao sastavni dio akta o procjeni rizika koji se donosi suglasno zakonu i propisima iz područja sigurnosti i zdravlja na radu.

- Poslodavci su  dužni  na tržnicama u zatvorenom prostoru, odnosno u zatvorenim dijelovima tržnica, uposlenicima i korisnicima usluga omogućiti  sve prevencijske mjere koje se odnose na maksimalan broj osoba koje mogu boraviti u zatvorenom dijelu tržnice. S druge strane, zakupci tezgi i posjetitelji, odnosno kupci, dužni su pridržavati se uputa uposlenika tržnice i  primjenjivati propisane, odnosno utvrđene mjere koje se odnose na održavanje socijalne distance i uporabu sredstava osobne zaštite - rekao je Laban.

Također, od utorka, 21. travnja, dozvoljen je rad poslodavcima koji su pružatelji usluga poput automehaničarskih i vulkanizerskih radiona, obućara, krojača, kemijskih čistiona, škola za obuku vozača, kao i  trgovcima na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom itd.

- Bitno je još jednom naglasiti kako se rad u objektima i djelatnostima kojima je to od sutra dozvoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mjera zaštite i korištenje dezinfekcijskih i zaštitnih sredstava, maski i rukavica – naglasio je gradonačelnik Subotice, i  dodao kako objekti čiji rad podrazumijeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima, i dalje nisu u mogućnosti  nastaviti s radom .  - Zabrana rada se i dalje odnosi na frizerske i kozmetičke salone, teretane, kladionice, kafe barove, restorane i ostale ugostiteljske objekte, ali samodisciplinom i na način kako smo do sada provodili preporuke, siguran sam da ćemo vrlo brzo stvoriti mogućnosti i za njihovo ponovno otvaranje - ističe Bogdan Laban.

Također, skrenuo je pozornost kako smo svjedoci  kako se trend pada broja pozitivnih  u Vojvodini nastavlja, a takva epidemiološka  situacija prati i Suboticu, jer je  s današnjim danom taj broj 47, ali raste broj izliječenih. Osim jedne osobe od ranije, više nema preminulih, ali je značajna činjenica kako u subotičkim  domovima za stare nema zaraženih.

- Zaštitne opreme kao i dezinfekcijskih sredstava potrebnih medicinskim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi na području Grada Subotice ima u dovoljnim količinama, i  osigurane su i rezerve za nesmetani rad medicinskog i nemedicinskog osoblja i u predstojećem razdoblju. Svi kontakt centri nesmetano funkcioniraju i u punoj mjeri ispunjajaju svoju namjenu, a podjela paketa osnovnih životnih namirnica umirovljenicima  nesmetano teče. Gradski stožer će nastaviti pratiti situaciju i prilagođavat će svoje mjere sukladno aktualnoj epidemiološkoj slici. Još jednom apeliramo na sve građane da se pridržavaju svih mjera bez iznimki jer je to jedini način da svi zajedno pobijedimo ovu zaraznu bolest – podvukao je gradonačelnik Subotice.