Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica primjer odnosa spram romske zajednice

22.04.2020.

– U vrijeme kada se svi građani Republike Srbije nalaze u teškom razdoblju zbog virusa Kovid 19, i romska zajednica se našla u doista lošoj životnoj situaciji. Početkom travnja, Ured za inkluziju Roma obratio se Pokrajinskoj vladi i njezinu predsjedniku Igoru Miroviću, s molbom za humanitarnom pomoći za socijalno najugroženije romske obitelji na području Vojvodine. Predsjednik Mirović i Pokrajinska vlada su već nebrojeno puta pomogli romske obitelji, tj. romsku zajednicu i onda kada je najpotrebnije i najvažnije. Tako se dogodilo i sada. Brzo i odlično su reagirali, pomoć je stigla iz Robnih pričuva u vidu prehrambenih paketa za 6.000 socijalno ugroženih romskih obitelji – izjavio je Miloš Nikolić, direktor Ureda za inkluziju Roma.

13399_1.jpg

Miloš Nikolić je izrazio zahvalnost u ime romske zajednice i vlastito ime predsjedniku pokrajinske vlade Miroviću, jer je prava pomoć došla u pravom trenutku usred ove izvanredne situacije. Nikolić je također rekao da je podjela pomoći počela prošloga tjedna i da se očekuje da će biti završena do kraja ovoga tjedna. On je najavio i paket mjera koji ovih dana priprema Ured za inkluziju Roma.

- To su afirmativne mjere, koje u praksi znače da ako se otvori tvrtka sa 100 radnih mjesta, pet mora biti rezervirano za Roma ili Romkinju, naravno adekvatne stručne spremnosti. Od tada on više nije korisnik socijalne pomoći već poreski obveznik i na taj način je postao ravnopravan član ovog društva. To je jako važno. Napravili smo veliki korak u obrazovanju, sada zapošljavanju i stanovanju – naglasio je Nikolić i rekao da su država, Pokrajinska vlada i sve lokalne samouprave u Vojvodini, od 2016. godine napravile velike korake koji donose napredak za romsku zajednicu.

- Subotica je, također, napravila ozbiljan iskorak i ima odlične mogućnosti za pomoć romskoj zajednici. Zahvalio bih se, zato, gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu na velikoj pomoći, jer Subotica ima dva koordinatora, pet asistenata u nastavi, tri medijatora, a usvojen je i Lokalni akcijski plan, u koji su uvrštene sve potrebe romske zajednice. To je doista sjajan primjer odnosa spram Roma – istaknuo je Nikolić.