Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Poklon škola Gradu Subotici

23.04.2020.

Od proglašenja izvanrednog stanja veliki broj naših sugrađana odazvao se humanitarnim i volonterskim akcijama. Mnoštvo volontera svakoga dana  obilazi na stotine ljudi širom grada dostavljajući im  najpotrebnije namirnice. Neki od njih angažirani su u kontakt centrima, a pojedine škole i vrtići pružaju psihološku potporu deci i roditeljima kako bi djecu i roditelje osnažili  i pomogli im da na najbezbolniji način funkcioniraju u novonastaloj situaciji u uvjetima izvanrednog stanja.

13400_1.jpg

Neki su u želji da pomognu otišli i korak dalje. Pokazali su svoju humanost i zajedničkim radom roditelja, nastavnika i đaka izradili zaštitne maske, pravili sredstva za dezinficiranje ruku i poklonili ih Gradskom stožeru za izvanredne situacije koji će, sukladno potrebama i zahtjevima, sve distribuirati Udrugama i grupama kojima će ova pomoć značiti.

“Dobru suradnju lokalne samouprave sa školama  nastavljamo i u ovim nepovoljnim uvjetima kada su nam zajednički rad i uzajamna potpora najpotrebniji, a  mjere opreza i zaštite nužne protiv virusa Covid- 19. U stalnom smo kontaktu jer nas između ostalog interesira na koji način funkcionira  on-line nastava i kako su se na ovaj model navikli  djeca i nastavnici“, rekla je Jasmina Stevanović, tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Grada Subotice.

„Zahvaljujem  osnovnim školama „ Ivan Goran  Kovačić“ i „Széchenyi István“ i Kemijsko- tehnološkoj srednjoj školi,  koje su  Gradskom stožeru za izvanredne situacije stavile na raspolaganje sve ono što su uz pomoć roditelja, nastavnika i djece napravili u prethodnih nekoliko tjedana. Ovo je jedna lijepa gesta koja pokazuje uzajamnu potporu, povjerenje i solidarnost koju imamo jedni prema drugima i pokazuje da nismo zaboravili jedni na druge, ni mi na škole, a ni škole na svoj grad i sugrađane kojima je pomoć potrebna“, rekla je Jasmina Stevanović, i dodala kako je riječ  o 700 maski koje su napravila  djeca, nastavnici i roditelji, i  30 litara tekućeg sapuna koji je napravljen u Kemijsko tehnološkoj školi. „Ova srednja škola snimila je i  upute za izradu zaštitnih maski,  a do sada su već u nekoliko navrata dijelili šivane maske svojim poslovnim partnerima, roditeljima, uposlenima u školi... Nadam se da će ove humanitarne akcije pomoći i pokazati i drugima koliko svi mi možemo biti društveno odgovorni i kako svatko od nas može dati svoj mali prinos solidarnosti  jednih prema drugima“.

Branka Bešlić, ravnateljica Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ naglasila je da je Klub roditelja i nastavnika u ovoj školi pokrenuo akciju šivanja maski i da su se u ovu akciju osim roditelja, nastavnika i učenika, uključili i brojni građani Subotice, kao i osnovna škola „Széchenyi István“.

„Naša nastavnica Ivana Papež Bogosavljev koordinatorica ovog Kluba je skupa sa Suzanom Skenderović, jednom od roditelja učenika, animirala  ostale roditelje i naše sugrađane što je rezultiralo velikim odzivom. Prikupljeno je i izrađeno preko 500 maski i vjerujemo kako će one poslužiti našim sugrađanima. Ovom kao i ostalim humanitarnim akcijama pružamo primjer djeci i učimo ih pomagati drugima i prihvaćanju pravih vrijednosti kao što su empatija, humanost i darežljivost.“

Uposlenici  Kemijsko-tehnološke škole, angažirani su unutar vlastitih redovitih aktivnosti koje se odnose na realizaciju nastave na daljinu, a ujedno su u dogovoru s Ministarstvom prosvjete izradili veliki broj edukativnog materijala koji je stavljen na raspolaganje putem platforme RTS Planeta i drugog programa RTS-a, rekao je Nikola Matković, ravnatelj srednje Kemijsko tehnološke škole.

„Osim toga, također su se angažirali i na izradi onog što je sada posebno aktuelno i potrebno, a to su zaštitne maske, dezinfekcijska sredstva za ruke i tekući sapun za ruke. Izradom ovakvog materijala pokušali smo na jedan poseban način pokazati učenicima  da ono što se uči u školi unutar različitih područja rada  predstavlja upravo temelj onoga što im nastojimo reći - da je znanje moć. Napravljen edukativni materijal poslužit će im da vide kako se ono što su do sada naučili u školi može povezati i praktički primijeniti. Nadam se da smo ovakvim aktivnostima dali naš skromni prinos lokalnoj zajednici“ naglasio je Matković