Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Izliječeni od virusa COVID 19 su potpuno sigurni po okolinu

29.04.2020.

Sve je više izliječenih pacijenata od infekcije izazvane virusom COVID 19 i oni su nakon otpuštanja iz zdravstvenih ustanova i dva negativna testa potpuno sigurni po okolinu, poručuju liječnici i apeliraju na građane da obrate pozornost na mjere zaštite jer je visok postotak asimptomatskih slučajeva.

13408_1.jpg

Kako objašnjava dr. Gordana Krtinić, epidemiologinja iz Opće bolnice u Subotici,  protokol za otpuštanje pacijenata koji su bili pozitivni je jasan i sukladan preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. On podrazumijeva testiranje osobe nakon što je tri dana bila bez simptoma i ukoliko je test negativan, otpušta se uz uvjet obvezne kućne izolacije od 14 dana, nakon toga se PCR test ponavlja u lokalnom domu zdravlja. Nakon navedene procedure, osoba se može vratiti svojim redovitim aktivnostima

– Kad se dobije i taj novi negativan test nakon 14 dana izolacije, pacijent se smatra apsolutno sigurnim za društvo i on se može vratiti svojim normalnim aktivnostima u zajednici. Apeliram na građane da se ne plaše pacijenata koji su bili COVID bolesni i koji su boravili u bolnici, jer nitko od njih nije otpušten bez dva negativna testa, što znači da oni nisu više nositelji klica niti mogu  dalje širiti zarazu u  svojoj okolici – navodi epidemiologinja dr. Gordana Krtinić, pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Subotica.

S druge strane, iz Opće bolnice apeliraju na građane da obrate pozornost na osobnu zaštitu budući da u čak 18 posto slučajeva osoba nema nikakve simtome, a prenositelj je virusa.

– Građani bi trebali više pozornosti obratiti na osobnu zaštitu i na vlastito  ponašanje jer svi drugi građani koji nisu testirani na virus mogu biti asimptomatski prenositelji klica. Neovisno od  toga što su mjere relaksirane, apeliram još jednom da se i u budće poštivaju mjere osobne zaštite, a koje podrazumijevaju nošenje maski, sigurno odstojanje i higijenu, odnosno dezinficiranje ruku  – naglašava dr Krtinić.

Ona je situaciju u Subotici u posljednja dva tjedna ocijenila stabilnom, ali i dalje nesigurnom. Također, nevela je kako budući da je riječ o novom virusu, za koji ne postoja vakcine, a koji se prenosi kapljičnim putem i lako se širi,  za sve nas je od  iznimne je važnosti  pridržavati se savjeta liječnika. To je jedini način na koji se situacija može zadržati stabilnom, a što će u konačnici ovisiti isključivo od ponašanja ljudi.

- Poručila bih u ime svih nas zdravstvenih radnika, koji smo ovdje  od prvog dana u borbi protiv CIVIDA-a: mi ćemo izdržati, zato vas molimo da izdržite i vi – poručila je dr. Gordana Krtinić.