Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Pomoć grada najmlađima

30.04.2020.

– Lokalna samouprava u Subotici je sve vrijeme trajanja izvanrednog stanja bila u stalnoj komunikaciji s Predškolskom ustanovom „Naša radost“ trudeći se da u uvjetima otežanog funkcioniranja svih segmenata društva, koji su bili neminovni uslijed pandemije, ova ustanova koja ima  više od 400 uposlenika,  spremno  dočeka početak rada, kada se o tome donese odluka na razini države – izjavila je Jasmina Stevanović, tajnica Tajništva za društvene djelatnosti, koja je danas ovoj predškolskoj ustanovi u ime lokalne samouprave donijela pomoć u vidu zaštitne opreme i sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju.

 13411_1.jpg

Podsjetila je da, sukladno  dogovoru Grada  i predškolske ustanove,  roditeljima odnosno drugim zakonskim zastupnicima,  tijekom  izvanrednog stanja nisu obračunavale i naplaćivale usluge programa odgoja i obrazovanja, uz konstataciju kako su zarade uposlenima tijekom izvanrednog stanja isplaćivane redovito.

U povodu otvaranja vrtića najavljenog za 11. svibnja, naglasila je kako je nužno osigurati dovoljne količine  zaštitne opreme, sredstva i pribora za čišćenje i dezinfekciju.

- Danas smo tu da Predškolskoj ustanovi 'Naša radost' pomognemo i pružimo još jednu vrstu potpore. Donijeli smo pomoć u vidu  sredstava  za dezinfekciju za svih 50 objekata, rukavice i  maske za sve uposlenike i tekući sapun za dezinficiranje ruku, a posebno mi je drago što je dio ove pomoći  zapravo bio donacija koju su škole uručile  gradu . Na pravi način pokazali smo koliko možemo biti jedni drugima potpora i  nadam se da su nastavnici, đaci i roditelji koji su pravili dio ovih maski i sapuna zadovoljni što je njihovih ruku djelo usmjereno prema našim najmlađim sugrađanima – rekla je Jasmina Stevanović.

U cilju prevencije, dodala je, nužno je pojačati higijenski nadzor u svih 50 objekata uz primjenu mjera fizičkog distanciranja i mjera dezinfekcije.

– Te mjere su ključne, naravno uz provedbu svih preporuka za postupanje uposlenika i korisnika u predškolskim ustanovama, a odnose se prije svega na čišćenje, dezinfekciju, nabavu opreme za osobnu zaštitu, postavljanje dezo barijera, redovita higijena ruku i zračenje prostora. Morat će se, također voditi računa i o dozvoljenoj distanci prigodom dolaska i odlaska djece iz vrtića, a osobe koje rade na pripremi i distribuciji hrane provodit će u potpunosti  mjere pojačane zaštite i  higijene – naglasila je Jasmina Stevanović.

Ova značajna pomoć je, kako navodi tehnički direktor PU „Naša Radost“ Veljko Vojnić,  dokaz  odlične suradnje koju imaju s  lokalnom samoupravom,   i naglašava  kako je  pomoć  upućena Predškolskoj ustanovi „Naša radost“, zapravo  pomoć djeci Subotice.

- Intenzivno se pripremamo za početak rada iako djeca nisu u našim vrtićima. Radimo s dežurstvima, kosi se trava, dezinficiraju   prostorije tako da ćemo biti potpuno spremni za rad. Sredstva koja su nam stigla su hipokloritna sredstva koja su efikasna protiv koronavirusa i ovo nam je zaista velika pomoć, a najveća pomoć nam je u maskama za uposlenike. Još jednom  zahvaljujem gradonačelniku i gradskoj upravi – rekao je Vojnić.

On je ukazao da je skori dolazak djece u vrtiće neminovan.

- Razumijemo potrebu za zaštitom od širenja epidemije ali znamo i za potrebu  da zemlja živi i  ekonomija nastavi s radom. Sve preporuke Ministarstva  smo  proveli, a jedna od preporuka  bila je i utvrđivanje broja djece, odnosno roditelja koji imaju potrebu da im dijete bude u vrtiću. Proveli smo anketu tako da raspolažemo s tačnim podatkom da će 1.400 djece  biti u našim  vrtićima od 11. svibnja, ukoliko se zvanično potvrdi taj datum za ponovno otvaranje vrtića - naveo je tehnički direktor PU „Naša radost“.

13411_2.jpg