Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uz mjere opreza prema normalnom životu

05.05.2020.

- Prema podacima s kojima raspolaže Gradski stožer za izvanredne situacije, epidemiološka situacija na području Subotice je stabilna, broj novooboljelih je u opadanju, a broj testiranih se povećava sukladno preporuci republičkog Kriznog stožera za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 – izjavio je danas obraćajući se javnosti, Bogdan Laban, gradonačelnik i zapovjednik Stožera za izvanredne situacije.

13416_1.jpg

Nažalost, rekao je, jučer je u Novom Sadu preminuo još jedan naš sugrađanin, pripadnik vojske Srbije koji se od koronavirusa razbolio na radnom zadatku, i ovom prigodom uputio bih sućut  njegovoj obitelji. Ova tužna vijest, upozorio je, opominje nas da je virus i dalje prisutan, te  je nužno održati kontinutitet u odgovornosti unatoč činjenici da se vraćamo normalnom životu.

- Iznimno je važno što virus nije ušao u domove za stare, a na najstarije sugrađane  apeliram da još neko vrijeme  poštuju mjere koje se odnose na socijalnu distancu, pa čak i po ukidanju izvanrednog stanja koje se najavljuje – naglasio je gradonačelnik.

Podsjetio je da je sukladno mjerama Republičkog stožera za izvanredne situacije, subotički Gradski stožer donio nekolicinu mjera koje treba poštivati u cilju prevencije širenja koronavirusa.

- Od jučer, kao što vam je poznato, u sklopu olakšanja mjera tijekom izvanrednog stanja koje je donijela Vlada Srbije, ponovo počinju raditi ugostiteljski objekti, odnosno kafići i restorani,  i na snazi je novi paket ublaženih mjera za vrijeme trajanja izvanrednog stanja, i ovom prigodom apeliram na strogo pridržavanje ovih mjera – naveo je Laban.

Ranijom naredbom Gradskog stožera za izvanredne situacije od 1. svibnja dozvoljeno je kretanje u svim parkovima i na javnim površinama namijenjenim za rekreaciju i sport, rekao je gradonačelnik i dodao kako su građani zu cilju sprječavanja širenja zaraze dužni primjenjivati mjere prevencije koje podrazumijevaju držanje socijalne distance, odnosno međusobnog rastojanja  od najmanje dva metra između dviju osoba,  obvezno korištenje zaštitnih sredstva, odnosno rukavica, te dezinficiranje sprava za vježbanje ili drugih spravije prije  uporabe.

- Ublažavaju se mjere kojima je zabranjeno obavljanje javnog prijevoza putnika u željezničkom prometu i cestovnom prometu autobusima. Dozvoljava se obavljanje međumjesnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, a od 8. svibnja dozvoljava se obavljanje gradskog i prigradskog prijevoza putnika u cestovnom prometu – rekao je Laban.

Zaključujući kako se trenutno ne prodaju karte za jednokratnu vožnju, jer je još uvijek na snazi odluka o zatvaranju šaltera, već samo mjesečna karta s potvrdom pravne osobe koja može naručiti i platiti karte, rekao je kako se  neće moći koristiti svako sjedalo, te da će biti obilježena  sjedala na kojima se neće moći sjediti, a Instrukcija obvezuje i vozače i putnike na nošenje maski i rukavica.

- Sukladno mogućnostima,  angažirat će se što veći broj autobusa u cilju što redovnitijeg odvijanja prijevoza putnika. Ovo je prva faza po instrukciji za organiziranje javnog gradskog prijevoza koju je dao republički Krizni stožer za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 od 28. travnja, a dalje relaksiranje i otvaranje autobusnih linija ovisit će od epidemiološke procjene. Lokalne samouprave utvrdit će trajanje svake od faza temeljem preporuka nadležnih zavoda za javno zdravlje – naglasio je gradonačelnik.

Na stajalištima, naveo je, moraju biti vidno istaknuta pravila ponašanja u vozilu (ulazak jedan po jedan, nošenje osobne zaštitne opreme, fizička distanca, način ulaska i izlaska putnika iz vozila i dr.), kao i obilježena mjesta za stajanje putnika na stajalištu radi formiranja reda kojim se osigurava fizička distanca.

Tržni centri počinju raditi u petak, 8. svibnja, uz primjenu mjera prevencije, rekao je i podsjetio kako će poslodavci biti u obvezi ograničiti broj osoba koje mogu boraviti u prostoru, voditi računa o  distanci od najmanje dva metra, dezinficirati prostorije, podove, pokretnosti, strojeve, alate i uređaje za rad nakon pružene usluge svakom korisniku ponaosob. Nošenje maski i rukavica, podsjetio je, obvezno je kako za uposlene, tako i za korisnike usluga.

- Najavljeno otvaranje vrtića i produženih boravaka u školama dočekat ćemo potpuno spremni. Predškolsku ustanovu 'Naša radost' lokalna samouprava snabdjela je potrebnim sredstvom za dezinficiranje prostora. Jučer se  krenulo s trećim krugom dezinficranja koja će, u svih 56 objekata, biti završena u četvrtak. Školama su, također podijeljena sredstva za dezinficiranje prostora. Spremni smo da obrazovne ustanove u propisanom obujmu  počnu s radom 11. svibnja, a da ne oskudijevamo u potrebnim sredstvima za primjenu mjera zaštite – naglasio je Laban.

Prema izvršenom anketiranju roditelja o njihovim potrebama za smještaj djece u vrtiće, naveo je kako će oko 1400 djece biti u vrtićima prvog radnog dana po ponovnom otvaranju.

- Tri faze dezinfekcije svih objekata je urađeno, a njihovo održavanje kroz čišćenje prostorija i košenje travnjaka nije ni prestajalo, iako djeca nisu boravila u vrtićima, upravo iz razloga kako bi bili spremni za rad u punom obujmu kada se za to  steknu uvjeti – naglasio je gradonačelnik Bogdan Laban.