Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica nastavlja razvojnu politiku

07.05.2020.

Subotica će, početkom kolovoza ove godine, a na inicijativu Bogdana Labana, gradonačelnika  dobiti modernu parternu fontanu na mjestu nekadašnje Zelene fontane, koja zbog velikog oticanja vode skoro deceniju bila izvan uporabe. Gradonačelnik Laban je danas, obilazeći radove na realizaciji  projekta rekonstrukcije i izgradnje Zelene fontane, naglasio kako se sve odvija predviđenom dinamikom i da izvođači radova nisu prestajali s radovima ni u vrijeme trajanja izvanrednog stanja.

13420_1.jpg

Zelena fontana, izrađena od „Zsolnay“ keramike, nije bila dugovječna, podsjetio je gradonačelnik, i dodao kako je jedan od ulaznih parametara za projektiranje bio i dopis od stručnjaka iz tvornice  Zsolnay u Pécsu u kome je, kako je rekao, navedeno da ne postoji adekvatna zimska zaštita ovako velike fontane, kao ni način sprječavanja da vlaga u keramici, makar i u mikrosupstancama, vremenom ne prouzroči oštećenja.

Subotica mora nastaviti snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo sve kapacitete i instrumente  stavili u funkciju borbe protiv epidemije COVID-a 19 i zaštite života i zdravlja građana, i usmjerili ih kroz različite vrste pomoći najstarijima.  Kao što je predsjednik Aleksandar Vučić najavio, Srbija će se snažno boriti da borba protiv epidemije ostavi što manje posljedice na ekonomiju i stopu gospodarskog rasta, a Subotica će u toj borbi biti u prvim redovima – naglasio je gradonačelnik Laban, i dodao da je ovo gradilište upravo potvrda takvih nastojanja. - Kao što vidite radovi nisu  stajali, i siguran sam da će u predviđenom roku biti u potpunosti  okončani. Rok je početak kolovoza, a u dogovoru s izvođačem usmjerit ćemo sve snage na okončanje  posla i prije roka.

Laban je također zahvalio izvođaču na naporima da se projekt što pre realizira. Želimo da Subotica što prije dobije centar grada kakav ovaj grad i njegovi žitelji zaslužuju, i koji će uz kazalište ,Gradsku kuću i  prekrasne zgrade naše secesije predstavljati pravi turistički dragulj.

- Od samog početka radimo maksimalnim kapacitetom  i sukladno svim preporukama ministarstva i  Vlade. Uspjeli smo izaći iz zemlje odnosno iz betona. Urađeni su svi betonski radovi što znači da smo izašli s kote -2,5 na kotu nula.  Bilo je iznimno teško u ovoj situaciji zbog uvoza i transporta radnika sve ispoštovati, ali sva potrebna  oprema i materijal su nabavljeni na vrijeme - rekao je Aleksandar Obradović,  direktor firme  „Alex Engineering & Construction“ iz Beogradа, koja je bila izvođač radova

Projektno tehnička dokumentacija za projekt „Rekonstrukcija i izgradnja Zelene fontane“ izrađena je krajem prošle godine. Do sada su izvršeni radovi na betoniranju parterne fontane  uključujući i betoniranje strojne prostorije koja se nalazi ispod same fontane.

Izbetonirane su tri velike i tri male žardinjere na jugozapadnoj strani trga, a u tijeku je i njihovo hortikulturno opremanje.

U sjevernom kvadrantu trga su izbetonirana i tri bazena s „mirnom vodom”. Trenutno je u tijeku betoniranje kanala za 16 parternih mlaznica s glatkim mlazom – Rainbow Jet mlaznice.

Radovi na realizaciji ovog projekta počeli su 5. veljače 2020. godine, a završetak radova, po Ugovoru, predviđen je za 4. kolovoza 2020. godine. Ukupna vrijednost radova iznosi  147.614.546 dinara, s PDV-om.

13420_2.jpg