Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotičke škole i vrtići spremno dočekali početak rada

11.05.2020.

– Subotička lokalna samouprava i Krizni stožer tijekom proteklog tjedna zaključno s današnjim danom, snabdjeli su osnovne škole i 50 objekata Predškolske ustanove 'Naša radost' svim potrebnim zaštitnim sredstvima, prije svega maskama, rukavicama i sredstvima za dezinficiranje ruku i prostorija, kako bi  u potpunosti bili spremni za današnji početak rada, a sukladno Instrukcijama i smjernicama propisanim od strane nadležnog ministarstva i mjerama Vlade – izjavila je danas, obraćajući se javnosti, Jasmina Stevanović, tajnica Tajništva  za društvene djelatnost.

13425_3.jpg

Prema podacima s kojima raspolažemo, otvorene su  škole i vrtići  u obujmu temeljem iskazanih potreba roditelja, i  danas je odaziv  svega 50 posto u odnosu na prijavljeni broj djece, navela je ona i dodala kako se očekuje povećanje odaziva narednih dana, a najbitnije je, kako je rekla, da su osigurana sva potrebna sredstva za nesmetani rad i zaštitu uposlenika i učenika u kontekstu normalizacije uvjeta i nastavka rada.

- Za vrijeme trajanja izvanrednog stanja komunikacija sa školama se nije prekidala.  Upravo škola u kojoj se nalazimo spada u red onih koje su  organizirale i neposredan rad s učenicima i održavale satove preko ’skypea’, ali je imala i niz drugih aktivnosti u uvjetima izvanrednog stanja, kroz društveno humanitarni rad i različite vrste pomoći. Naime, u nekim vrtićima i školama, pa i u ovoj, stručne službe pružale su psihološku potporu djeci i roditeljima kako bi im olakšali, odnosno osnažili ih da na najbezbolniji način funkcioniraju u uvjetima izvanrednog stanja – naglasila je Jasmina Stevanović.

Đaci, nastavnici i roditelji, podsjetila je, šivali su maske koje smo kasnije preusmjerili uposlenicima Predškolske ustanove „Naša radost“, i tako učinili jedan lijepu gestu .

- Ta gesta pokazuje da nismo zaboravili jedni na druge, ni mi na škole, a ni škole na svoj grad i da se trebamo držati zajedno i pomagati jedni drugima. Na jedan poseban način zapravo smo uputili djeci  poruku čija je suština da sve što urade itekako može  biti  praktično primijenjeno, i da  su dio društva koji nam je najvažniji i na koji uvijek možemo i moram računati – podvukla je Jasmina Stevanović.

Ravnateljica Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, Branka Bešlić, rekla je da je sukladno instrukcijama MPNTR i ta škola dočekala učenike u cjelodnevni boravak.

- U cilju prevencije infekcije COVID -19  pojačali smo i uveli dodatne mjere zaštite. Dezinficirani su prostor  i oprema, na svim ulazima u školu postavljene su dezobarijere i dezinficiraju se ruke, a osigurane su i zaštitne maske i rukavice za sve uposlenike – kazala je Bešlić.

13425_4.jpg

Prema njenim riječima, potrebu za cjelodnevnim boravkom iskazalo  je 16 obitelji/roditelja za 16 učenika 1. i 2.razreda.

- Prvi tjedan će u boravku biti do osmero djece. Djeca će boraviti u školi od 7.30 do 16.20 sati. Trudili smo se da boravak djece  u školi nakon dva mjeseca bude zanimljiv i sadržajan. Pored praćenja satova na televiziji, za djecu/učenike su organizirane kreativne sportske, kao  aktivnosti različitih igara u  dvorištu škole – rekla je Branka Bešlić.