Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica se okreće daljnjem razvitku

13.05.2020.

– Život u Subotici polako se vraća u normalu, naredni korak je relaksiranje i vraćanje u normalan tijek rada gradskih poduzeća, ali je neophodno ne odreknuti se mjera predostrožnosti – rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je zapovjednik Gradskog stožera za izvanredne situacije grada Subotice, gradonačelnik Bogdan Laban izvijestio sugrađane o aktivnostima koje su Gradski stožer, lokalna samouprava i mjerodavne službe poduzimali tijekom trajanja izvanrednog stanja, uz osvrt na aktivnosti gospodarskih subjekata, institucija i javnih i obrazovnih ustanova koje su bile usmjerene na pomoć Gradu u otegotnim uvjetima uslijed izvanrednog stanja uvedenog 16. ožujka.

13427_4.jpg

Mnogima je, možda, ovo dugo trajalo, ali tako je moralo biti kako bismo sačuvali živote i zdravlje, rekao je gradonačelnik Laban i dodao da se vraćamo u normalne tijekove.

Još jednom apeliram, naglasio je, da borba nije završena i da je bitno da naši sugrađani shvate zašto nije sve odmah relaksirano i zašto sve ide postupno.

Ne trebamo se opuštati i zavaravati, upozorio je, jer, kako je rekao, borbu još nismo završili i pretjerano opuštanje moglo bi nas dovesti u neželjenu situaciju.

Kao zapovjednik stožera za izvanredne situacije i gradonačelnik Subotice, dodao je, „smatrao sam svojom dužnošću da u kratkim crtama upoznam građane s onim što smo u protekla dva mjeseca poduzimali kako bismo sačuvali živote i zdravlje svih nas, i napravim presjek svih aktivnosti službi, ustanova, javnih poduzeća, pojedinaca i gospodarskih subjekata koji su se stavili na raspolaganje Gradskom stožeru za izvanredne situacije“.

- Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u gradu, na teritoriju Subotice od početka epidemije do sada je registrirano ukupno 54 potvrđena slučaja pozitivna na Covid-19 virus. Nažalost, dvoje naših sugrađana izgubilo je život u borbi s virusom – istaknuo je gradonačelnik.

Pozivni centar Gradske uprave za potporu starijim sugrađanima prestao je s radom u petak, 8. svibnja, podsjetio je i naveo da je nakon više tisuća primljenih poziva jednako toliko i usluženih starijih sugrađana.

- Možemo reći da je zadatak ispunjen i da je pozivni centar ostvario vlastitu svrhu. Ukupan broj poziva od trenutka formiranja Kontakt centra je oko 6500. Broj zahtjeva za pomoć upućen k volonterima je 1909, odnosno ovo je broj ljudi kojima je pružena pomoć u vidu usluge dostave lijekova, osnovnih živežnih namirnica i sredstava za higijenu – kazao je Laban.

Usporedo s ovim, kako je rekao, veoma uspješno je funkcionirao i kontakt-centar koji je oformljen od liječnika iz privatne prakse kao podrška građanima za pitanja o svim drugim zdravstvenim tegobama koje nisu bile vezane uz virus Covid. Ovom prilikom, podcrtao je, zahvaljujem se i njima.

Uz podsjećanje da je dezinfekcija javnih površina na teritoriju Grada Subotice u cilju sprječavanja širenja epidemije zarazne bolesti Covid-19 izazvane virusom obavljana svakodnevno, gradonačelnik je naveo da je Gradski stožer donio cijeli niz odluka o funkcioniranju javnog života na teritoriju grada, među kojima je bilo veoma bitno provesti pojačano i konstantno održavanje i dezinfekciju objekata predškolskih i školskih ustanova; javnih i javno komunalnih poduzeća i ustanova; redovitu dezinfekciju tržnica i autobusa u gradskom i prigradskom prometu; dezinfekciju javnih površina, tj. ulica u širem središtu grada, odnosno u najfrekventnijim dijelovima grada, u blokovima u okolini zdravstvenih ustanova, autobusnih stajališta i dječjih igrališta.

- Tvrtka 'Alex' nam je ustupila dva nova uređaja koja dnevno proizvode 1000 litara natrij-hipoklorita. Zahvaljuem im se na tome, jer su nam pomogli na vrijeme reagirati i krenuti u akciju, odnosno opskrbiti sve javne ustanove i poduzeća, kao i dezinficirati cijeli grad – rekao je Laban.

Opća Bolnica je, naglasio je, od samog početka i pojave prvog Covid pacijenta uvela mjere provedene za Covid-19.

- Do sada je obavljeno više od 1000 pregleda osoba koje su se javile ili bile poslane od Doma zdravlja s nekim od simptoma pod sumnjom na Covid infekciju, testirano je više od 2000 osoba. Od početka epidemije zabilježena su dva izolirana slučaja oboljenja kod zdravstvenih djelatnika, koji su se inficirali u privatnom kontaktu i u to vrijeme uopće nisu radili u bolnici. Nije bilo pojave niti prenošenja Covid infekcije unutar zdravstvene ustanove, na što smo osobito ponosni. U posljednjih sedam dana u Subotici nije registriran nijedan slučaj Covid infekcije, rekao je. U bolnici su u tijeku pripreme za prelazak na 'redoviti rad', koje se odvijaju u više faza. Izvedene su sve pripreme za daljnje sigurno liječenje pacijenata, uz strogu primjenu mjera za sprečavanje i suzbijanje širenja infekcije – istaknuo je gradonačelnik.

Donacije Općoj bolnici tijekom trajanja izvandrednog stanja, podsjetio je, bile su brojne, veliki broj gospodarskih subjekata i pojedinaca donirao je sredstva ili robu.

- U danima kada je borba sa suzbijanjem virusa jednaka onoj u kojoj se borimo da zaštitimo naše najstarije, mnogo tvrtki i poduzeća su vlastitim donacijama pomogle subotičkoj bolnici, i našoj lokalnoj samoupravi. Kada ovakvu pomoć dobijemo u teškom trenutku u kojem smo se našli, onda znamo da postoje tvetke koje su primjer društvene odgovornosti i solidarnosti – rekao je gradonačelnik.

Ovom prilikom, podcrtao je, „u vlastito ime, i u ime svih zaposlenih i menadžmenta Opće bolnice zahvaljujem se svim donatorima i ljudima dobre volje koji su u najtežim trenucima bili uz nas, pomogli radu bolnice i zdravstvenim djelatnicima: tvrtki 'Mocart' koja je donirala posteljinu i uniforme u vrijednosti od 10.000 eura, OTP banki, Infostudu, Milošev family Fondaciji, poduzećima 'Podrum Palić', 'Fidelinka Skrob' d.o.o., Tehnokopu, Vojvođanskoj banki, Okružnom zatvoru, tvrtkama 'Candy', Brilliant 024', CCS Solutions d.o.o. i svim pojedincima koji su pomogli funkcioniranje ove zdravstvene ustanove u vrijeme izvanrednog stanja“.

13427_5.jpg

Uvođenjem izvanrednog stanja u Republici Srbiji Dom zdravlja Subotica je u cijelosti vlastito poslovanje uskladio s novonastalom situacijom, naglasio je gradonačelnik. On je naveo da je od početka epidemije Dom zdravlja osnivanjem dvaju respiratornih ambulanti imao primarnu ulogu u prijamu i zbrinjavanju svih pacijenata koji su imali respiratorne tegobe.

- S početkom od 6. travnja otvorena je Covid-ambulanta gdje se obavljala cjelokupna dijagnostika pacijenata koji su bili pod sumnjom na infekciju Corona virusom. I nakon ukidanja izvanrednog stanja, Covid-ambulanta i dalje obavlja pregled pacijenata s respiratornim tegobama, kao i testiranje pacijenata sa sumnjom na infekciju. Otvorena je i non Covid-ambulanta gdje se obavlja testiranje pacijenata bez simptoma, a kojima je neophodna potvrda zbog upućivanja u bolnicu ili na kemodijalizu, kao i onkoloških pacijenata i trudnica – kazao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, Studentski centar „Subotica" je od početka uvođenja izvanrednog stanja na raspolaganje stavio sve raspoložive kapacitete za smještaj i ishranu osoba za potrebe privremene karantene, svi objekti su dezinficirani i pripremljeni sukladno preporukama infektologa.

- U Studentskom domu 'Ivo Lola Ribar' na privremenom smještaju i ishrani nalazilo se oko 200 osoba i 15 pripadnika Vojske Srbije. Nakon izlaska osoba iz privremene karantene svi objekti su dezinficirani i pripremljeni za prijam studenata ili za potrebe privremene karantene – naveo je Laban.

Veliku i osobitu zahvalnost, dodao je, dugujemo svim donatorima. Tvornica „Gordon“ d.o.o. – koja posluje u okviru grupacije „Calcedonia“ u Subotici donirala je 10.000 pamučnih, perivih zaštitnih maski za višekratnu uporabu, od kojih je 7.000 za Suboticu, a 3.000 za Kikindu.

- Veterinarski zavod Subotica je donirao 1,2 milijuna dinara za pomoć u borbi protiv epidemije virusa Covid-19. Španjolska farmaceutska tvrtka 'Labiana', koja je prošle godine preuzela svih 100 posto dionica Veterinarskog zavoda, ovu donaciju uplatila je odmah nakon otvaranja namjenskih računa za uplatu donacija fizičkih i pravnih osoba u borbi protiv epidemije virusa korona. To je bila jedna od najvećih donacija našem gradu upućenih u ovoj situaciji – podsjetio je Laban.

Tvrtka Mini-pani, naveo je, donirala je veliku količinu vlastitih proizvoda, Hladnjača Voćko, firma Ekohem, Tandeks koji je donirao digitalne toplomjere, tvrtka VodaVoda, Elementa, Unit sport, Volan, Lomax, tvrtka Imlek, Gemaks gradnja, DG Company, PTP Dubrava, Destilatori, Joviste, Skala green, Dunav d.o.o., i mnogo drugih gospodarskih subjekata, udruga građana i pojedinaca. Tu bih, dodao je, spomenuo gospodina Živorada Đurića koji je donacije uručio i gradu i Bolnici.

- Zahvaljujem se i svim drugim tvrtkama koje su u nastalim okolnostima uslijed Corona virusa imale sluha za humanost i pomogle gradu i zdravstvenim ustanovama donirajući medicinsku opremu i higijenska sredstva, ali i pojedincima i poduzetnicima koji su novac uplatili na namjenski račun grada otvoren za pomoć onima kojima je to u ovoj situaciji neophodno – istaknuo je gradonačelnik.

Opskrbili smo paketima pomoći, naglasio je, blizu 15.000 naših najstarijih sugrađana odnosno umirovljenika čija su primanja manja od 30.000 dinara.

- Paketi su sadržavali osnovne životne namirnice i podijeljeni su na kućne adrese našim umirovljenicima uz zalaganje volontera po Mjesnim zajednicama. S gotovo 2.000 paketa opskrbili smo i najugroženije, odnosno najsiromašnije obitelji. Sukcesivno je stizala roba i sukcesivno se pakirala i distribuirala Nismo smjeli dozvoliti da virus i zaraza uđe u ove prostore i među ove zaposlene kao i među volontere koji su distribuirali i donosili pakete na kućnu adresu – naglasio je Laban.

On je istaknuo da nitko nije izostavljen za koga je Gradska uprava dobila podatak od PIO fonda da je na popisu, ili je zvao telefonom s podatkom da nije na popisu, a ima mirovinu manju od 30.000 dinara. Gradonačelnik je osobno insistirao da se svima koji su zvali ili za koje su dobiveni podaci da nisu dobili pakete oni dostave u najkraćem roku.

- Morali smo pristupiti oprezno imajući u vidu da je financiranje išlo iz proračunskih pričuva i da u tom trenutku nitko pouzdano nije mogao tvrditi do kada će epidemija trajati, što nas sve očekuje tijekom tog razdoblja i da se određena sredstva financija i robe moraju racionalno čuvati ukoliko pandemija potraje – rekao je gradonačelnik.


Naglasio je da se nije krenulo načelom stampeda ili javne samopromocije, već domaćinski, imajući u vidu da zarazna bolest može potrajati, a da se, jednako tako, cijelo vrijeme gledalo da i socijalno ugroženi dobiju blagovremeno pomoć u hrani i higijeni.

Podsjetio je i da je Subotica prva u Srbiji kao lokalna samouprava počela proizvodnju natrij- hipoklorita, da je podijeljeno oko 30.000 litara natrij-hipoklorita za dezinfekciju površina kako našim građanima, tako i obrazovnim ustanovama i ustanovama kulture, institucijama i javnim poduzećima i da je više od 10.000 maski i oko 5.000 pari rukavica podijeljeno građanima koji su se obratili za pomoć.

- Najveću pozornost tijekom izvanrednog stanja, a pogotovu u vrijeme trajanja policijskog sata trebalo je posvetiti najugroženijim kategorijama. Zato je područje socijalne zaštite bilo jednim od najznačajnijih segmenata na koji je trebalo obratiti pozornost – rekla je Jasmina Stevanović, tajnica Tajništva za društvene djelatnosti grada Subotice. Ona je naglasila da je u koordinaciji s pružateljem usluge, usluga osobnog pratitelja i personalne asistencije pružena u punoj kapaciteti, uz korekcije individualnog plana rada za svakog korisnika pojedinačno.

13427_6.jpg

Podsjetila je da je Gerontološki centar Subotica od početka proglašenja pandemije i uvođenja izvanrednog stanja počeo s primjenom preventivnih mjera i mjera zaštite kako bi se spriječio ulazak virusa u objekte u kojima boravi kategorija stanovništva za koju smo najviše brinuli i koji su bili najosjetljivija i najviše rizična skupina u društvu i kako bi se spriječila zaraza zaposlenih.

Kako bi se komunikacija s rodbinom i prijateljima ipak omogućila, Gerontološki centar Subotica je prvi u Srbiji uveo za svoje korisnike mogućnost „video poziva“ i na taj način omogućio korisnicima da i pored svih restriktivnih mjera budu u kontaktu sa svojim najbližima, istaknula je Stevanović. Dodala je da je ustanova u potpunosti bila opskrbljena svim potrebnim sredstvima za dezinfekciju.

Naglasivši veliku ulogu Crvenog križa Subotice koji je sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje Gradskom stožeru i organizirao edukaciju volontera i dobrovoljaca koji su se prijavili za pomoć u kupovini osnovnih živežnih namirnica i lijekova i njihovo dostavljanje starijim sugrađanima i osobama u izolaciji, ona je podsjetila na mjere usmjerene na brigu o korisnicima Narodne kuhinje i podijeljene obiteljske pakete, u suradnji s Mjesnim zajednicama na distributivnim punktovima.

Pandemija nije imala samo svoju zdravstvenu već i socijalnu dimenziju pa su socijalno najugroženijim sugrađanima dostavljeni paketi hrane u nekoliko navrata, rekla je Stevanović.

Ona je iznijela podatak da su subotička lokalna samouprava i Krizni stožer opskrbili osnovne škole i 50 objekata Predškolske ustanove "Naša radost" svim potrebnim zaštitnim sredstvima kako bi u potpunosti bili spremni za početak u skladu s Instrukcijama i smjernicama propisanim od mjerodavnog ministarstva i mjerama Vlade.

- Prema podacima koje imamo, odaziv djece je za sada svega 50 posto u odnosu na prijavljeni broj. Očekuje se da će on iz dana u dan biti sve veći, a najbitnije je da smo osigurali sva potrebna sredstva za neometan rad i zaštitu zaposlenih i učenika u kontekstu normalizacije uvjeta i nastavka rada - podcrtala je Jasmina Stevanović.

Gradonačelnik Laban podsjetio je da će neke mjere uvedene tijekom borbe s Corona virusom ostati na snazi.

- Apeliram, zato, na naše sugrađane da se i dalje pridržavaju mjera koje je Vlada propisala, a koje su još uvijek na snazi, jer virus nije nestao. U takovoj situaciji potrebno je da budemo discipliniraniji nego što smo to ikad bili, i da u svim kontaktima držimo stanovitu distancu, nosimo maske i rukavice. Briga o našim najstarijima i dalje je primarna, jer su upravo oni najranjivija kategorija, rekao je Laban i naglasio kao važno da nismo imali prisustvo virusa u staračkim domovima.

Ustanove socijalne zaštite, privatne gerontološke centre i Udruženja građana u području socijalne zaštite Grad je, također, opskrbio zaštitnim maskama i sredstvima za dezinfekciju, kazao je on i najavio da se u punoj kapaciteti nastavlja s mjerama na zaštiti zdravlja naših sugrađana i u predstojećem razdoblju.

- To će biti dugotrajan zadatak, bez obzira na činjenicu da se moramo okrenuti poslu, podizanju gospodarstva i nastavku razvojne politike koju Subotica vodi -  naglasio je gradonačelnik.

On je, također, podsjetio na dvostruku odgovornost.

- Sve resurse usmjerili smo u dva smjera: zaštititi zdravlje i živote građana s jedne strane, i sačuvati ekonomiju, s druge strane. Vođeni takvim pristupom, a uz sve propisane mjere zaštite, nismo stajali s radom na najvećim projektima koje smo započeli. I u otežanim uvjetima teku radovi na zgradi Kazališta, na rekonstrukciji 'Zelene fontane' i na izgradnji spa-centra - rekao je Laban.

Istaknuo je da Subotica mora nastaviti snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo, kako naglašava, sve kapacitete i instrumente stavili u funkciju borbe protiv epidemije Covid-19 i zaštite života i zdravlja građana, i usmjerili ih kroz različite vrste pomoći najstarijima.

- Kao što je predsjednik Aleksandar Vučić najavio, Srbija će se truditi da borba protiv epidemije ostavi što manje posljedice na ekonomiju i stopu gospodarskog rasta. Subotica će u toj borbi biti u prvim redovima – naglasio je Bogdan Laban. - Građane Subotice prije svega zanima njihova budućnost, nastavak ekonomskog jačanja grada, nastavak velikih infrastrukturnih projekata, još većih ulaganja u zdravstveni sustav, obrazovni sustav i socijalnu zaštitu, i vrlo odgovorno tvrdim da ćemo sve gdje smo stali nastaviti i završiti.