Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Renoviran objekt Gerontološkog kluba „Centar II“

18.05.2020.

– Potpuno renovirani objekt Gerontološkog kluba 'Centar II' za čiju realizaciju su Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad Subotica osigurali 14 milijuna dinara, još jedan je u nizu primjera dobre suradnje svih razina vlasti i dokaz da se ta suradnja na svakom koraku može vidjeti i istaknuti – rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, u prostorijama adaptiranog kluba koji su danas, simboličnim presijecanjem vrpce, svečano otvorili državni tajnik u Ministarstvu rudarstva i energetike, Stevica Deđanski, gradonačelnik Laban i direktor Gerontološkog centra Subotica Nenad Ivanišević.

13433_1.jpg

On je, u tom povodu, podsjetio da je proteklih godina ukazivao kako zajedničko djelovanje i dobra suradnja najviše pridonose našem gradu, i naglasio da je zadovoljstvo osobito kada se zna da će najviše koristi imati upravo naši najstariji sugrađani.

– Ovo je veoma simbolično, jer smo prošli kroz razdoblje za kojeg smo s velikom zabrinutošću gledali na njih kao na kategoriju koja je bila najugroženija posljednjih mjeseci. Vrijeme je da se okrenemo razvitku grada, razvitku usluga koje pružamo, i zato mi je veliko zadovoljstvo što smo realizacijom ovog projekta obradovali upravo one koji su se pokazali kao najviše disciplinirani u razdoblju iza nas koje je bilo iznimno teško – podcrtao je Laban. – Pokazujemo da i te kako radimo na prosperitetu grada, imamo spremne projekte kojima apliciramo kod domaćih i stranih fondova, i nastavit ćemo s tom praksom, kako bismo omogućili normalan život svim našim sugrađanima.

Nenad Ivanišević je rekao da je klub renoviran tako što je grad Subotica konkurirao kod resornog ministarstva koje je prepoznalo ovaj zajednički projekt kao adekvatan.

– U ovaj klub dolazi više od tri tisuće naših starijih sugrađana, a sjedište je i Službe otvorene zaštite u okviru koje brinemo o više od 10.000 naših sugrađana. Zajedno izlazimo iz ove pandemije i koristim priliku najiskrenije se zahvaliti gradonačelniku i gradu Subotici što su nam prvi pritekli u pomoć, kao i Pokrajinskoj vladi i Vladi Srbije. S ponosom mogu istaknuti da smo ustanova koja epidemiju završava bez zaraženih i korisnika i djelatnika. Nastavit ćemo i dalje zajedno s gradom pripremati projekte. Nadamo se skorom nastavku rekonstrukcije Doma 'Dudova šuma', čim to republičko ministarstvo dozvoli – istaknuo je Ivanišević.

Stevica Deđanski je naglasio da je Vlada Srbije prepoznala kako je energetska učinkovitost novi izvor energije i da za ove namjene godišnje izdvaja 500 milijuna dinara.

Posljednjih nekoliko godina ovaj proračunski fond dodijelio je sredstva za više od 90 objekata, naveo je i dodao da je u svim objektima koji su sanirani ušteda energije od 40 do 42 posto.

On je pohvalio Suboticu da je na vrijeme prepoznala mogućnosti koje nudi Fond i napomenuo da sve više gradova i općina slijedi njezin primjer.

- Osim ovog proračunskog fonda uskoro će biti formiran novi fond koji će biti kao javna agencija. To radimo uz konzultaciju naših partnera iz Njemačke razvojne KfW banke i EBRD koji su nam dali punu podršku. Bit će to fond koji će imati sredstva od donacija od oko deset milijuna eura godišnje i otprilike isto toliko od ekološke pristojbe koja se skuplja od prošle godine. To će biti proračunski fond koji će imati istu svrhu, ali će ga moći koristiti i građani. Očekujemo da se implementira i počne s radom krajem ove ili početkom sljedeće godine – najavio je Deđanski.

Objekt je renoviran u okviru projekta „Energetska sanacija objekta izvaninstitucionalne zaštite s Gerontološkim klubom Centar II“ za čiju realizaciju su Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad  Subotica osigurali 14 milijuna dinara. Podizanje razine energetske učinkovitosti, kako je projekt i predviđao, obuhvatilo je izvođenje radova na popravci krovnog pokrivača, zamjeni cjelokupne postojeće stolarije, postavljanju termoizolacije, zamjeni postojeće rasvjete LED rasvjetom i ugradnji toplinskih pumpi.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 14 milijuna dinara. Udio grada Subotice je 4,2 milijuna dinara, a Ministarstva rudarstva i energetike 9,8 milijuna dinara.

13433_2.jpg