Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Odluka o postavljanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Subotici donesena na Spasovdan

28.05.2020.

Subotica je svoju slavu Spasovdan ove godine dočekala bez tradicionalne litije kroz središte grada, poštujući mjere predostrožnosti Vlade Srbije, ali su se pravoslavni Subotičani okupili u svom hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg iz 1726. godine i proslavili blagdan kome je crkva posvećena skoro puna tri stoljeća.

13453_1.jpg

Blagdanskoj liturgiji prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban koji je naglasio važnost današnjeg dana jer je upravo danas, na Spasovdan, donesena jednoglasna odluka vijećnika da se u najsjevernijem gradu Srbije, na sjeveru Bačke, postavi spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, čija je slavna vojska oslobodila Suboticu 13. studenog 1918. godine.

Gradonačelnik Laban je, u tom povodu, izjavio da visoka razina sloge predstavnika različitih političkih opcija oko ovog pitanja pokazuje koliko je osobnost „čika Pere" i stoljeće nakon smrti poštovana među svim nacijama koje su kroz oslobođenje i ujedinjenje ušle u njegovu Kraljevinu Srbiju.

– Subotica će do 2021. godine, kada obilježavamo stoljeće od upokojenja kralja Petra Prvog Karađorđevića imati velebni spomenik u središtu grada. Drago mi je što smo oko postavljanja ovog spomenika postigli jedinstvo dostojno našeg najvoljenijeg vladara modernog doba. Time slavimo i sve junake koje je on, sa svojim sinom Aleksandrom, predvodio u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine – naglasio je Bogdan Laban.

On je podsjetio na riječi predsjednika Vučića prilikom postavljanja spomenika srpskog kralja u Novom Sadu prije dvije godine, rekavši tada: „Tebi, stari naš kralju, evo napokon i ova čast, njezin djelić koji si zaslužio“.

- „Imali smo vladare koji su činili i dobro i loše, koji su učili, koji su uvodili željeznicu, dizali škole, ali samo uz jednog ide sveta riječ 'sloboda’. Ta sloboda za koju se borio čestito i izborio je temeljni kamen moderne srpske države“ - ponovio je gradonačelnik Laban.