Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti iz obrazovanja

Za visokoobrazovne ustanove 26 milijuna dinara

01.06.2020.

Pokrajinski tajnik za visoko obrazovanje i znanstvenoistraživačku djelatnost prof. dr. Zoran Milošević uručio je danas ugovore predstavnicima visokoobrazovnih ustanova u AP Vojvodini koje su dobile sredstva u vrijednosti od 26 milijuna dinara, na temelju dva javna natječaja. Riječ je o natječajima za sufinanciranje tekućih popravki i održavanja zgrada, objekata i opreme, kao i za sufinanciranje nabave strojeva, opreme i nematerijalne imovine u ustanovama visokog obrazovanja čiji je utemeljitelj AP Vojvodina za 2020. godinu.

13459_1.jpg

Prema riječima tajnika Miloševića, Pokrajinska vlada je i ove godine, bez obzira na težinu okolnosti, pomogla visokoobrazovne institucije i omogućila im popravku i održavanje objekata, kao i nabavu neophodne opreme za kvalitetniju nastavu.

– Fakulteti i visoke škole su stabilne institucije koje su se postarale same sebi pomoći, a mi smo tu da ih osnažimo kada je riječ o prostornim resursima, laboratorijskoj opremi i digitalizaciji rada studentskih službi. Dakle, mi smo partneri u pravom smislu te riječi – naglasio je Milošević i dodao da se nada će do kraja godine rebalansom proračuna biti osigurana dodatna sredstva kako bi svi zahtjevi fakulteta i visokih škola bili poštovani.

–Sredstva na natječaju koji omogućava nabavu strojeva i opreme ove godine su ravnopravno podijelili fakulteti i visoke škole, tako što su dobili po tri milijuna dinara. Zahvaljujući tom natječaju zaokružen je proces digitalizacije studentskih službi pet visokih strukovnih škola za obrazovanje odgojitelja i Visoke poslovne škole u Novom Sadu – istaknuo je tajnik Milošević i najavio da će već u srijedu na sjednici Pokrajinske vlade biti odobrena dodatna četiri milijuna za nabavu softvera za studentske službe visokih odgojiteljskih škola u Srijemskoj Mitrovici, Vršcu i Subotici.

– Kada je riječ o sredstvima po natječaju za sufinanciranje tekućih popravki i održavanja zgrada, 11 milijuna je pripalo visokim školama strukovnih studija za rekonstrukciju krova, amfiteatra i sanaciju rampi za studente s invaliditetom. Fakulteti Sveučilišta u Novom Sadu dobili su za ovu namjenu devet milijuna dinara za poboljšanje energetske učinkovitosti objekata, tekuće održavanje i zamjenu prozora, portala i svjetlarnika – kazao je tajnik Milošević i zaključio da su Tajništvu važni i prostorni i ljudski resursi, jer oni pridonose kvaliteti i uspješnosti visokog obrazovanja.

Ove godine sredstva na temelju spomenuta dva javna natječaja dobilo je osam fakulteta (Akademija umjetnosti, Fakultet sporta i fizičkog odgpja, Filozofski fakultet, Građevinski fakultet u Subotici, Poljoprivredni fakultet, Medicinski fakultet, Tehnološki fakultet i Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici) i šest visokih škola strukovnih studija čiji je utemeljitelj AP Vojvodina (Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje odgojitelja u Novom Sadu, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje odgojitelja u Kikindi, Visoka škola strukovnih studija za odgojitelje i poslovne informatičare – Sirmium, Srijemska Mitrovica, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje odgojitelja i trenera u Subotici, Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici i Visoka poslovna škola strukovnih studija u Novom Sadu).