Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Veleposlanik Hrvatske u posjetu Subotici

01.06.2020.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas novoimenovanog veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajeta Biščevića. S njim je razgovarao o srpskoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj manjini u Srbiji, kao mostu suradnje između dvaju država, i unaprjeđenju ekonomske suradnje grada Subotice s hrvatskim općinama, gradovima i županijama.

13460_1.jpg

Tijekom susreta s veleposlanikom Biščevićem, gradonačelnik je predstavio gospodarski, kulturni i turistički potencijal Subotice, i podsjetio da je Subotica multietnička sredina s populacijom koju čine predstavnici više od 20 različitih nacionalnosti i grad u kojem već stoljećima u skladnoj zajednici žive ljudi više različitih religija.

– Razgovarali smo o jačanju međusobne gospodarske, kulturne i turističke suradnje, kao i o intenziviranju prekogranične suradnje i mogućnostima zajedničkog nastupa prema fondovima Europske unije. Upoznao sam veleposlanika Biščevića s činjenicom da su se tijekom protekle četiri godine kontinuirano izdvajala sredstva za sufinanciranje programa i projekata na hrvatskom jeziku u području obrazovanja, kulture, informiranja i projekata koji se tiču službene uporabe jezika i pisma, ali da prostora za još čvršću suradnju ima i u drugim područjima, naročito putem projekata prekogranične suradnje – naglasio je gradonačelnik Laban.

Kao primjer dobre prakse naveo je početak realizacije IPA projekta s Hrvatskom, utemeljenog na uspostavljanju energetski učinkovitih javnih zgrada kroz primjenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primjer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike. U okviru ovog projekta Grad Subotica i općina Satnica Đakovačka izgradit će sunčane sustave na više javnih i obrazovnih ustanova.

Veleposlanik Biščević je kazao da je nedavno, nakon što je predao akreditivno pismo predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, razgovarao s predsjednikom Vučićem koji je, kako je rekao, izrazio spremnost da se ubrzaju odnosi između Srbije i Hrvatske, prebrodi razdoblje političke stagnacije i intenzivira institucionalni dijalog.

Bez dobrih hrvatsko-srpskih odnosa nema stabilnosti u ovom dijelu Europe, podcrtao je veleposlanik Biščević, i dodao da Hrvatska podupire Srbiju na njezinu europskom putu.

- Naša je želja da i hrvatski nacionalni korpus, uz lojalnost državi Srbiji, zajedno s građanima Srbije dijeli iste vrijednosti – demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava, i živi  po ’istim pravilima’ – rekao je Biščević.

Gradonačelnik Laban je poželio uspješan diplomatski mandat novoimenovanom veleposlaniku.

Sastanku, održanom u Zelenoj dvorani Gradske kuće, prisustvovali su generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša, tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Gradske uprave Jasmina Stevanović i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Nakon razgovora s gradonačelnikom Labanom, veleposlanik Biščević se sastao s predstavnicima hrvatskih udruga i institucija koje djeluju u gradu Subotici.

13460_2.jpg