Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Srđan Jeremić (ZVO): Subotica partner i saveznik

05.06.2020.

– Jezik i pismo, uz očuvanje vlastite kulture, tradicije i vjere, elementarni su preduvjeti za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda, za djecu koja se školuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Republici Hrvatskoj – izjavio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban nakon sastanka s predsjednikom Zajedničkog vijeća općina (ZVO) iz Vukovara Srđanom Jeremićem, u Gradskoj kući.

13465_1.jpg

Sporazum o suradnji Subotice i Zajedničkog vijeća općina iz Vukovara potpisan u veljači 2020. godine, predstavlja vid potpore našeg grada aktivnostima Zajedničkog vijeća općina u područjima obrazovanja, kulture, vjere, medija, informiranja, sporta, ljudskih prava i gospodarstva, podsjetio je gradonačelnik Laban. On je također istaknuo da se cilj Sporazuma ogleda u dugoročnoj prijateljskoj suradnji ZVO i Subotice kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti i da subotička lokalna samouprava danas realizira upravo jednu od njih.

– Za srpske nacionalne interese i unaprjeđenje položaja svih Srba koji žive izvan granica naše zemlje – kako bi u punoj kapaciteti mogli ostvarivati vlastita ljudska i nacionalna prava i jačati institucije – kao i za očuvanje mira i stabilnosti u regiji, snažno se bori predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pružajući podršku i pomoć svojim sunarodnjacima koji žive izvan matične države. I mi, kroz lokalne samouprave, nastavljamo tu njegovu borbu i želimo pokazati da pored države, i lokalne samouprave iz matične zemlje brinu o Srbima s druge strane granice. Vjerujem da će se ova praksa nastaviti i u predstojećem razdoblju jer imamo razumijevanja i volje za suradnjom sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj – naglasio je Bogdan Laban, i najavio pomoć od 500 paketa namijenjenih djeci koja se školuju na srpskom jeziku.

Srđan Jeremić izrazio je zadovoljstvo što je, kako je rekao, imao čast sastati se s gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, osvjedočenim prijateljem Srba koji žive izvan granica Republike Srbije. Jeremić je rekao da je poznato koliko je teško očuvati vlastiti nacionalni identitet ukoliko živite izvan granica matične zemlje. To je posebno teško Srbima koji žive u Hrvatskoj, dodao je.

– Zajedničko vijeće Srba, koje zastupa interese Srba koji žive na prostoru Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije potpisalo je Sporazum o suradnji s gradom Suboticom i danas smo u prilici učiniti prvi korak u smislu suradnje za nas značajnog poduhvata – donacije 500 paketa školskog pribora za učenike s prostora istočne Hrvatske koji nastavu slušaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu – kazao je Jeremić.

Mi na istoku Hrvatske, istaknuo je, predstavljamo jednu homogenu sredinu koja je još uvijek u stanju očuvati vlastit nacionalni identitet.

– Na tom teškom putu, složenom i kompleksnom potrebna nam je, naravno, pomoć matične države. U gradu Subotici našli smo i partnera i saveznika na tom putu. Ako samo kažem da je nakon našeg dopisa gradu Subotici za odobravanje određene pomoći našoj djeci koja se obrazuju na manjinskom jeziku odgovor grada Subotice uslijedio u samo nekoliko dana, onda to govori koliko je gradonačelnik Laban, ovaj grad i ova struktura vlasti u Subotici privržena očuvanju elementarnih i fundamentalnih prava Srba koji žive izvan svoje matice – podcrtao je Srđan Jeremić.

Sastanku u Zelenoj dvorani Gradske kuće prisustvovala je Jasmina Stevanović, tajnik Tajništva za društvene djelatnosti.

13465_2.jpg