Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Subotici u tijeku izgradnja 44 stana za izbjegle osobe

05.06.2020.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i gradska menadžerica Zagorka Panić obišli su danas radove na izgradnji stambenog objekta s 44 stambene jedinice, u ulici Ive Senjanina, namijenjenih za socijalno stanovanje u zaštićenim uvjetima za izbjeglice u okviru Regionalnog stambenog programa. Investicija je vrijedna 1,44 milijuna eura, a financira je Banka za razvoj Savjeta Europe. Izvođač radova je „Inobačka“ d.o.o. iz Novog Sada.

13467_1.jpg

Gradonačelnik Laban je podsjetio da se Grad Subotica od druge polovine 2016. godine, skupa s partnerima i donatorima, aktivno uključio u procese i projekte kako bi osigurao krov nad glavom za ljude koji su zbog oružanih sukoba u razdoblju od 1991. do 1995. godine morali napustiti domove i zavičaje, potražiti spas na teritoriju ovog grada i tu se trajno nastaniti.

– S velikim zadovoljstvom mogu istaknuti da i izgradnjom ovog kompleksa socijalnog stanovanja u Mjesnoj zajednici ’Dudova šuma’, s 44 stambene jedinice za različite kategorije socijalnog stanovanja, zbrinjavamo obitelji naših sugrađana koji su u tragičnim događajima devedesetih godina ostali bez vlastitih domova, a neki od njih, nažalost, i bez najmilijih. To je, istodobno, i potvrda više da se u našem radu vodimo principima da ono što obećamo uvijek i ispunimo – naglasio je, među ostalim, gradonačelnik Laban.

Zagorka Panić je rekla da je Republika Srbija početkom listopada 2017. godine s Bankom za razvoj Savjeta Europe zaključila Sporazum o donaciji u vezi s Regionalnim programom rješavanja stambenih potreba izbjeglica kojim se, u devet jedinica lokalne samouprave među kojima je i Subotica, kroz „Potprojekt 7“ i „Potprojekt 8“ financira izrada projektno-tehničke dokumentacije i izgradnja stanova za izbjegle osobe koje su nakon ratnih događanja u razdoblju od 1991. do 1995. godine stekla status izbjeglice u Republici Srbiji.

Ukupna neto površina svih stambenih jedinica koje se grade u okviru ovog stambenog kompleksa u Subotici, iznosi 2400 četvornih metara, kazala je Panić, i dodala da je Grad Subotica na temelju potpisanog Ugovora s Komesarijatom za izbjeglice i migracije i Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, preuzeo obvezu izrade projektno-tehničke dokumentacije i izgradnje neophodne komunalne infrastrukture.

- Grad Subotica je tijekom 2019. godine završio predmetnu projektno-tehničku dokumentaciju i trenutačno je u tijeku postupak javne nabave za njezinu izgradnju. Ukupna procijenjena vrijednost  infrastrukturnog opremanja ove lokacije je 29 milijuna dinara. Osim tog iznosa, Grad Subotica također osigurava sve potrebne infrastrukturne priključke u iznosu od 11,5 milijuna dinara. Za sada je izgrađena i financirana nova trafo postaja i gradilišni priključak vode – rekla je Zagorka Panić.

Navela je da će nakon završetka izgradnje stambenog objekta za različite kategorije socijalnog stanovanja koji će se sastojati od dvaju lamela: lamele „A“ s 32 stambene jedinice i lamele „B“ s 12 stambenih jedinica, vlasnik te 44 stambene jedinice biti Grad Subotica.

– Izabrani korisnici za 32 stambene jedinice, zaključit će ugovor o zakupu nepokretnosti na određeno vrijeme, ne kraće od šest mjeseci. Po isteku zakupa izabrani korisnik može produžiti ugovor o zakupu ili zaključiti ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, a sve u skladu s odredbama zakona o izbjeglicama. Za 12 stambenih jedinica, upravljanje će obavljati Centar za socijalni rad Subotica koji će i sklapati ugovore s izabranim korisnicima – istaknula je Zagorka Panić.

Radovi na izgradnji objekta su počeli u veljači ove godine. Planirani završetak je prosinac 2020. godine.

13467_2.jpg