Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Mališani u Žedniku dobili vrtić

08.06.2020.

Mališani u subotičkom prigradskom mjestu Žednik, od sada će uživati u igri i druženju u novootvorenom prostoru vrtića „Delfin“, Predškolske ustanove „Naša radost“. Osiguran je prostor površine 80 četvornih metara što je uvjetovalo da se, na radost mnogobrojnih mještana, u objekt smjeste dvije odgojno-obrazovne skupine cjelodnevnog boravka djece, jaslene i mješovite dobi, odnosno oko 40 mališana. Očekuje se da će, obzirom na mnogobrojne apele stanovnika Starog Žednika, broj upisane djece u predstojećem razdoblju biti još veći.

13468_1.jpg

Novi prostor adaptiran je i prilagođen namjeni, što je podrazumijevalo krečenje, postavljanje laminata, zamjenu stolarije i izvedene električne, vodovodne i kanalizacijske instalacije. Ono što je također veoma važno jest da objekt ispunjava sve standarde za smještaj djece odgovarajuće dobi.

Prilikom otvorenja novog objekta gradonačelnik Bogdan Laban je rekao da je ovo nastavak ulaganja u najvrijednije što Subotica ima, a to su djeca.

- Na inicijativu Mjesne zajednice 'Žednik' i roditelja, kao podrška mladim roditeljima da ostanu na selu, otvaramo danas novi vrtić. Za ovu namjenu izdvojeno je 4 milijuna dinara, po projektu s kojim smo aplicirali kod Kabineta ministra bez portfelja za demografiju i populacijsku politiku. Pohvalio bih rukovodstvo Mjesne zajednice ’Žednik’ u pogledu ažurnosti i opredijeljenosti da se izbore za rješavanje problema koji su imali mladi roditelji u ovom kraju, kao i sve one koji su pridonijeli da projekt realiziramo u veoma kratkom roku – istaknuo je Bogdan Laban.

On je izrazio zadovoljstvo, jer je vrtić opremljen potpuno novim, funkcionalnim i prilagođenim namještajem, opremom, didaktičkim materijalom i igračkama.

Prema njegovim riječima, svako investiranje u budućnost djece i njihovo obrazovanje i odgoj predstavlja međusobno povezane karike koje čine jedan sustav.

- Ako se ulaže u vrtiće, a ne obnavljaju se osnovne i srednje škole, to je samo polovina puta. Znate da ne postoji subotička škola, bilo da je riječ o osnovnom ili srednjem obrazovanju, u kojoj nisu obavljeni ozbiljni infrastrukturni radovi. Dalje, stimuliramo najbolje studente stipendijama, talentiranu djecu također, po stipendijama za obrtnička deficitarna zanimanja sigurno spadamo u red rijetkih lokalnih samouprava u državi. Dovođenjem novih investitora stvaraju se radna mjesta za njih. Dakle, imamo zaokružen ciklus - naglasio je Laban.

Pored građevinskih radova na samom objektu i potpuno nove opreme u vrtiću, nabavljen je i novi mobilijar za djecu u dvorištu objekta, koji će uskoro biti postavljen. Dječje igralište na kojem će biti postavljene sprave za djecu predškolske dobi financirano je, također, uz podršku Kabineta ministra bez portfelja za demografiju i populacijsku politiku.

- Samim tim što raste potreba za vrtićem, pokazuje se da Žednik ima perspektivu da kao selo ekonomski napreduje, rekao je Laban. -  Želimo ohrabriti mlade ljude da se ostvare u ulozi roditelja, a roditeljima pomoći u proširenju obitelji. Zato svakodnevno unaprjeđujemo mjere podrške obitelji koje i imaju za cilj da, kroz različite usluge i infrastrukturu, našoj djeci stvorimo bolju budućnost.

Samo za funkcioniranje Predškolske ustanove „Naša radost“, dodao je, Grad na godišnjoj razini izdvaja oko 760 milijuna dinara.

- Za prethodne četiri godine izdvojeno je blizu 100 milijuna dinara za velike projekte u predškolstvu, kao što su rekonstrukcija i dogradnja središnje kuhinje, otvaranje novih i adaptacija postojećih objekata, plinofikacija i poboljšanje energetske učinkovitosti objekata vrtića. Napomenuo bih da imamo spremne projekte za dogradnju dva objekta predškolskog obrazovanja u najvećim Mjesnim zajednicama 'Prozivka' i Dudova šuma, s kojim ćemo aplicirati na svim razinama – naveo je gradonačelnik Laban.

Tehnički direktor PU „Naša radost“, Veljko Vojnić, kazao je da je nakon otvaranja vrtića „Pčelica“ u Aleksandrovu, „Petar Pan“ u Tavankutu i rekonstrukcije središnje kuhinje PU „Naša radost“, koja se, kako je rekao, trenutačno završava, ovo četvrti veliki investicijski projekt čime je okončan prvi ciklus rekonstrukcije i investicijskog ulaganja.

- Zahvaljujemo gradonačelniku Subotice i Tajništvu za društvene djelatnosti koje je pratilo sve potrebe roditelja i nas kao ustanove. Zadovoljni smo suradnjom i voljeli bismo da se i u predstojećem razdoblju ta suradnja nastavi - rekao je Veljko Vojnić.

On je istaknuo da je u proteklom razdoblju sređeno 20 dječjih igrališta predškolske ustanove i da očekuje da će i igralište novootvorenog vrtića „Delfin“ dobiti novi izgled u naredna dva do tri mjeseca.


Predsjednik Savjeta MZ „Žednik“, Miloš Stanković, kazao je da je otvorenjem i opremanjem vrtića riješen dugoročni problem smještaja mališana, koji je imalo mnogo obitelji.

- Ova inicijativa mladih za otvorenjem predškolske ustanove upućena je lokalnoj samoupravi još početkom 2016. godine, ali tek sada stekli su se uvjeti da se može realizirati jedan od za nas najznačajnijih projekata. Sretni smo i zahvalni gradu, a prvenstveno gradonačelniku Labanu, što je prepoznao značaj otvaranja ovog objekta za sve mlade roditelje i djecu u Žedniku – rekao je Stanković.

13468_2.jpg