Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpora države digitalizaciji u poljoprivredi

10.06.2020.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas farmu mliječnih krava „Pušin“, nadomak Bačkog Dušanova, na kojoj su implementirana dva automatska stroja za mužu krava čiju kupnju je subvencionirala država s 15 milijuna dinara.

13477_1.jpg

Uz konstataciju da svi imamo problem zato što nema radne snage koja se bavi ovakvim poslovima, naročito na farmi, Nedimović je izjavio da je jedno od rješenja u 21. stoljeću – digitalizacija u poljoprivredi.

- Implementacija automatskih strojeva namijenjenih za mužu krava trenutačno je počela na 14 mjesta u Srbiji, ne samo na prostoru Vojvodine nego i na prostoru središnje Srbije. Ova mjera će postojati i u drugoj polovini godine. Bit će ponovo poziv, i ne samo za ovo nego za sve moguće  digitalizacije u poljoprivredi, gdje se smanjuju troškovi u proizvodnji i omogućava se farmeru ili poljoprivrednom proizvođaču imati što veći profit – istaknuo je Nedimović.

On je podsjetio da je za svakog tko ima farmu, maksimalno do 200 muznih krava, podrška države za nabavu nove opreme, odnosno robota 65 posto i da se mogu dobiti najviše dva robota.

- Jedan robot je dovoljan za otprilike 80 muznih krava. Maksimalni iznos povrata je 15 milijuna dinara. Dakle, jedan robot košta otprilike 110.000 eura, bez PDV-a, a ako se kupe dva povrat je 15 milijuna dinara. To se ovdje prije mjesec dana i realiziralo. Imamo i u Tavankutu četiri robota koja se implementiraju, tako da će u narednih deset do petnaest dana u Srbiji biti implementirano petnaestak robota – naveo je Nedimović.

Vlasnik farme Đorđe Pušin je naglasio da mu subvencija jako puno znači i da je jedan od razloga što se upustio u ovu investiciju da se, kako je rekao, njegova omladina nekako zadrži na salašu.