Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Premijerka Ana Brnabić posjetila Suboticu

10.06.2020.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas gradilište aqua-parka sa spa centrom na Paliću, Dom za djecu ometenu u razvoju „Kolijevka“, koji će se sredstvima Ureda za javna ulaganja u potpunosti rekonstruirati, i zgradu Narodnog kazališta.

13478_1.jpg 

Zadovoljstvo mi je što smo danas bili u prilici premijerki Ani Brnabić pokazati ozbiljan napredak u našem gradu, da sve što smo na početku mandata obećali građanima uspješno završavamo i da radimo na novim projektima, istaknuo je, u tom povodu, gradonačelnik Laban, i dodao da je Subotica bila poznata kao grad svojedobno pokrenutih, a nikad dovršenih projekata.

- Mi tako nismo radili. Ova gradska vlast je konkurirala na sve projekte. Naravno, uz pomoć Vlade Republike Srbije, predsjednika Aleksandra Vučića i Pokrajinske vlade uspeli smo realizirati većinu projekata. Radili smo i na inozemnim fondovima, uspješno smo realizirali neke projekte, a najponosniji sam na završetak 'Ipsilon' kraka koji je pušten u promet krajem prošle godine. Subotičani su čekali na taj projekt gotovo trideset godina. Desetljećima je teški teretni promet išao kroz Suboticu i ometao naše građane, narušavao sigurnost i postojeću infrastrukturu. Uspeli smo to završiti, povezan je Granični prijelaz 'Kelebija' s Koridorom 10, kao i Gospodarska zona 'Mali Bajmak', gdje je zaposleno 6.000 radnika – istaknuo je Laban.

Upravo sada, dodao je, u tijeku je realizacija gotovo najveće investicije u Subotici, a to je izgradnja pogona za proizvodnju ispušnih sustava za automobilsku industriju tvrtke „Bojsen“.

- Vrijednost investicije je 65 milijuna eura i početkom sljedeće godine bit će završena izgradnja proizvodnog pogona. To će dodatno obradovati naše građane zato što ćemo otvoriti još 500 novih radnih mjesta. To je upravo ono na čemu smo, kao gradska vlast, uporno radili i insistirali. I zato imamo nezaposlenost ispod sedam posto – naglasio je Laban.

13478_2.jpg

Izgradnja zgrade Narodnog kazališta započeta je 2007. godine, podsjetio je gradonačelnik i istaknuo da je siguran da „ćemo sljedeće godine imati prve predstave, i da ćemo se družiti i radovati svi skupa”.

- Radove na rekonstrukciji središnjeg gradskog trga i izgradnji nove parterne fontane, nakon petnaest godina, završavamo u narednih mjesec dana. Zahvalio bih se predsjedniku Aleksandru Vučiću na njegovoj inicijativi za ulaganje u aqua-park i velnes centar na Paliću. Trebali su nam novi sadržaji, trebao nam je neki dodatni motiv za investitore da počnu dolaziti, da se interesiraju za naše prelijepe toplice. Zajedničkim ulaganjem republike, pokrajine i grada završit ćemo ovaj projekt do kraja godine – podcrtao je gradonačelnik Laban.

Završavamo projekte o kojima se govori desetljećima, što mi je posebno drago jer politika Vlade koju vodim i predsjednika republike Aleksandra Vučića je da počinjemo nove i završavamo stare projekte, koji su započeti prije više desetljeća, istaknula je premijerka Ana Brnabić, i dodala da Srbija mora postati zemlja u kojoj se započete investicije i završavaju.

- Zbog toga je važna zgrada Narodnog kazališta u Subotici, 'Skadar na Bojani', koji moramo završiti i ona je projekt od najveće prioritete. Bit će završen 2021. godine i u njega će tada ukupno biti uloženo oko 28,5 milijuna eura. Uz 'Ipsilon krak', koji je završen, krenuli smo u modernizaciju željeznice, izgradnju brze pruge do Budimpešte, a već 2021. godine otvorit ćemo dio pruge od Novog Sada do Kelebije. Brza pruga će otvoriti nove potencijale za ovaj kraj. Konačno radimo nešto da Palić vratimo na turističku kartu Europe. Od 2017. godine uložili smo više od dva i pol milijuna eura u sređivanje Palića, a u turistički kompleks koji se gradi dodatnih deset milijuna eura – naglasila je Ana Brnabić.

13478_3.jpg