Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uručeni ugovori za nabavu građevinskog materijala

11.06.2020.

Potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim osobama, Duško Ćutilo, posjetili su danas obitelj Sovilj, u subotičkoj Mjesnoj zajednici „Makova sedmica“, koja je na natječaju Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim osobama dobila bespovratna sredstva u iznosu od 350.000 dinara za izgradnju kuće. Tom prilikom uručeni su ugovori za nabavu građevinskog materijala za još pet obitelji koje su svoje stalno utočište našle na teritoriju grada Subotice, a na temelju natječaja koji je proveden tijekom 2020. godine.

13479_1.jpg

Obitelj Sovilj je devedesetih godina izbjegla iz Bosne i Hercegovine i svoj novi dom, poslije toliko godina, gradi u Subotici, rekao je Đorđe Milićević. On je istaknuo da će ukupno 45 obitelji dobiti  neophodna sredstva za nabavu građevinskih paketa na temelju ovog natječaja i da je za te namjene iz pokrajinskog proračuna izdvojeno 13 milijuna dinara.

– Od srpnja 2016. godine do danas, pružajući pomoć izbjeglim osobama kroz nabavu građevinskog materijala, iz pokrajinskog proračuna je izdvojeno ukupno 61 milijun dinara. Oko 360 milijuna dinara izdvojila je ova Pokrajinska vlada u posljednje četiri godine za financiranje programa koje realizira Fond za pružanje pomoći izbjeglim, raseljenim i prognanim osobama, s tim da je u 2020. godini osigurano 60 milijuna dinara – naveo je Milićević.

Uz konstataciju da je najznačajnija podrška izbjeglim osobama realizirana kroz Fondov program stambenog zbrinjavanja izbjeglih osoba koji je realiziran kroz otkup seoskih kuća s okućnicom i nabavu građevinskog materijala, Milićević je istaknuo da od 2018. godine korisnici pomoći u stambenom zbrinjavanju otkupom seoskih kuća s okućnicom, dobivaju sredstva za otkup nepokretnosti bespovratno.

- U mandatu ove vlade otkupljeno je 67 seoskih kuća, čime je 67 obitelji ponovno dobilo vlastiti dom. Podrška je pružena i u vidu ekonomskog osnaživanja obitelji, kupnje poljoprivredne mehanizacije i opreme u vidu priključaka, plastenika, opreme za pčelarstvo i ostalog za poljoprivrednu proizvodnju. Već 11 godina se iz pokrajinskog proračuna izdvajaju sredstva kojima se financijski pomažu najbolji učenici iz izbjegličkih i raseljenih obitelji koji pohađaju srednje škole na teritoriju AP Vojvodine, a od 2018. godine bespovratna financijska pomoć dodjeljuje se i najuspješnijim studentima osnovnih akademskih i strukovnih studija – kazao je Milićević.

Gradonačelnik Laban je rekao da se Grad Subotica tek od druge polovine 2016. godine, zajedno s partnerima i donatorima, aktivno uključio u procese i projekte kako bi se osigurao krov nad glavom za ljude koji su zbog oružanih sukoba u razdoblju od 1991. do 1995. godine prisilno morali napustiti vlastita ognjišta.

Svjesni, naglasio je, da je teško u potpunosti nadoknaditi njihov gubitak, ali i vrijeme koje je propušteno obzirom na to da su brojne vladajuće strukture izbjegavale rješavati njihove probleme, tijekom protekle četiri godine poduzeto je sve da se ispravi ta nepravda i da se pomogne izbjegličkim obiteljima u njihovom trajnom stambenom zbrinjavanju.

- Da smo od početka našeg mandata počeli voditi računa o izbjegličkim obiteljima s prostora Bosne i Hercegovine i Hrvatske svjedoči i činjenica da im je kroz Regionalni stambeni program omogućena kupnja 51 seoske kuće s okućnicom i nabava paketa građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju predmetne kuće. Uručili smo, također, i ugovore o dodjeli 37 paketa građevinskog materijala – istaknuo je gradonačelnik Laban.

U Subotici je u tijeku izgradnja stambenog objekta s 44 stambene jedinice namijenjene za socijalno stanovanje u zaštićenim uvjetima za izbjeglice u okviru Regionalnog stambenog programa, podsjetio je gradonačelnik Laban i dodao da je riječ o investiciji vrijednoj 1,44 milijuna eura koju financira Banka za razvoj Savjeta Europe.

Duško Ćutilo je rekao da je, za razliku od razdoblja prije 2016. godine, pomoć koja se dodjeljuje bespovratna.

- To je bitna razlika u odnosu na razdoblje prije 2016. godine kada su korisnici imali obvezu 50 posto sredstava vratiti kroz određeno višegodišnje razdoblje. Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o ugroženoj kategoriji stanovništva, Pokrajinska vlada je predložila, a Skupština APV donijela odluku kojom otpisujemo dug svim korisnicima od 2007. do 2017 godine. Na taj način je 425 obitelji oslobođeno duga u iznosu oko sto milijuna dinara – naglasio je Ćutilo.

13479_3.jpg