Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježena 76. obljetnica deportacije subotičkih Židova

16.06.2020.

Polaganjem vijenaca na spomenik stradalim Židovima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, obilježena je 76. obljetnica deportacije subotičkih Židova u tranzitne logore, a potom u Auschwitz i druge koncentracijske logore i tvornice smrti diljem Europe.

13485_2.jpg
Sedamdeset šest godina nakon deportacije 4.000 subotičkih Židova dijelimo zajedničko osjećanje tuge, podsjećajući se na ovaj dan stradanja židovskog naroda, rekao je obraćajući se nazočnima u Sinagogi, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban. On je tom prilikom istaknuo da je „hram u kome se nalazimo danas upravo mjesto s kog treba poručiti da su čisto srce, pravda i snaga činjenica jači od sile, snažniji od zla“.

- Dio smo naroda koji uz Židove, Ruse i Rome spada u najveće stradalnike u strašnom pohodu Hitlerova nacistička stroja. Mi razumijemo što je patnja. Više od bilo koga razumijemo i što je nepravda. Iskusili smo je nebrojeno puta. Zato je važno da svake godine, svakog 16. lipnja svi zajedno zastanemo i na ovom svetom mjestu sjetimo se stradalnika u Holokaustu. Holokaust se nigdje i nikada ne smije ponoviti. Na nama je pamtiti i sjećati se onih koji su stradali samo zato što su druge vjere i nacije. Ako zaboravimo, cijena koju možemo platiti bit će previsoka. Zato nemamo pravo na zaborav – naglasio je Laban.

Naša je obveza, dodao je, sjećati se, sjećanjem i pijetetom braniti pravo na istinu.

– Istina se mora znati, a znanje je najbolji zalog za budućnost. Tog prava, prava na istinu se ne smijemo odreći niti zaboraviti. Odgovornosti se ne mogu i ne smiju odbacivati. Ako to učinimo, nismo dostojni uspomene na naše pretke ni na sve hrabre Subotičane koji su vlastiti život položili na žrtvenik mira. Zahvaljujući toj žrtvi Subotica i svi njezini građani danas žive u miru, slozi, poštovanju i uvažavanju – istaknuo je gradonačelnik Laban.

13485_3.jpg

Uz konstataciju da je njegova dužnost, kao čovjeka i kao gradonačelnika, prvog među jednakima, braniti moralne, kulturne, historijske vrijednosti svih građana Subotice, gradonačelnik je podcrtao da su srpski i židovski narod kroz povijest prošli mnogo teških trenutaka, ali čvrsti prijateljski odnosi nikada nisu bili poljuljani.

– Pripadnici židovskog naroda dali su Subotici mnogo toga velikog i vječnog. Naše inicijative i sve naše aktivnosti moraju ići u smjeru stvaranja još bolje, još sigurnije budućnosti. Poklonimo se sjenima stradalih i pomolimo se za mir, slogu i ljubav koji su naš imperativ. Nek' im je vječna slava – rekao je Bogdan Laban.

Predsjednik Saveza židovskih općina Srbije, Robert Sabadoš, kazao je da je pokušaj istrebljenja židovskog naroda u Holokaustu oglasio 20. stoljeće i europski kontinent vremenom i mjestom najvećeg, višemilijunskog ubijanja Židova u logorima smrti prije ravno 76 godina.

13485_4.jpg

– Bol i sjećanje na Židove deportirane u logore smrti žive kao rana koja ne zacjeljuje. Odvedena su i umorena ljudska bića s imenom i prezimenom, sa htijenjima i životnim nadanjima, valovite plave kose i pjegava lica, mlade majke, stasiti muškarci, bebe u kolicima i vremešne bake. Tako ih trebamo pamtiti, a ne kao brojke, kao brojeve jednog stravičnog zločina. Tu smo kako bismo skupa svjedočili o njima kao opomeni sadašnjoj generaciji za budućnost – naglasio je Sabadoš.

Vijenac na spomenik stradalim Židovima u dvorištu Sinagoge u ime grada Subotice položili su gradonačelnik Bogdan Laban i tajnica Tajništva za društvene djelatnosti, Jasmina Stevanović, a u ime Sjevernobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

Vijence su položili i predstavnici konzularnih predstavništava, židovskih općina, nacionalnih savjeta i pojedinih organizacija i udruženja.

U ime subotičke lokalne samouprave, vijenac na spomenik stradalim Židovima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, položio je zamjenik predsjednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić.

13485_5.jpg