Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Održano tradicionalno preskakanje vatre u Maloj Bosni

24.06.2020.

U naselju Mala Bosna i ove godine održano je tradicionalno preskakanje vatre, običaj koji se, prema vjerovanju, održava kako bi se otjeralo zlo, nesreća i bolest. Preskakanje vatre organizira se svake godine na Dan Ivana Cvitnjaka i predstavlja jednu od brojnih manifestacija koje se održavaju u okviru obilježavanja jednog od četiri bunjevačka nacionalna praznika - Dana Dužijance.

13504_1.jpg

Udruženje građana „Bunjevačka vila“ iz Male Bosne po peti put na ovaj način obilježava Dan Ivana Cvitnjaka, a sudionika je, prema riječima organizatora, svake godine sve više.

– Prve godine kada smo organizirali bilo je veoma teško i neobično, a djeca nisu bila upoznata s ovim običajem. Sljedeće godine je došlo još više djece i mladih i tako svake godine, svaki put imamo tu sreću da sudjeluje sve više i više mladih – izjavila je predsjednica Udruženja građana „Bunjevačka vila“ Nela Ivić.

Grad Subotica je i ove godine podupro održavanje ove manifestacije, kao što podržava i sva druga događanja koja za cilj imaju očuvanje tradicije.

– Želimo na ovaj način reći da je svaki običaj, multinacionalnost, multikulturnost na prvom mjestu. Treba ih poduprijeti, treba stati iza svih takvih događaja i mi smo kao grad zato tu – istaknula je gradska menadžerica Zagorka Panić.

Tradicionalno preskakanje vatre na Dan Ivana Krstitelja (24. lipnja), u narodu poznat kao Ivan Cvitnjak, za mlade je ujedno i prilika za naučiti nešto novo iz svoje bogate tradicije: istodobno s preskakanjem vatre djevojke pletu vijence od cvijeća i stavljaju ih na vrata od salaša kako bi se, po vjerovanju, otjeralo zlo, nesreća i bolest i svoj dom sačuvao od groma i vatre.