Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uručeni ugovori o financiranju projekta „Energetska sanacija GK Bajnat“

07.07.2020.

Državni tajnik Ministarstva rudarstva i energetike, Stevica Deđanski, i gradska menadžerica Zagorka Panić danas su direktoru Gerontološkog centra Subotica Nenadu Ivaniševiću uručili ugovore o financiranju projekta „Energetska sanacija Gerontološkog kluba Bajnat“. Za realizaciju ovog projekta ukupne vrijednosti 5.394.069 dinara Ministarstvo rudarstva i energetike je – na temelju Javnog poziva za dodjelu sredstava iz Proračunskog fonda za unaprjeđenje energetske učinkovitosti radi financiranja projekata u području učinkovite uporabe energije u 2019. godini u jedinicama lokalne samouprave, kao i gradskim općinama – odobrilo sredstva u iznosu od 3.775.848 dinara (70 posto vrijednosti projekta), dok je udio Grada Subotice 1.618.220 dinara (30 posto vrijednosti projekta).

13534_1.jpg

Na prigodnoj svečanosti, upriličenoj u tom povodu u GK „Bajnat“, Nenad Ivanišević se zahvalio gradonačelniku Bogdanu Labanu na neprekidnoj potpori i podsjetio da je ovo drugi projekt Ministarstva rudarstva i energetike s kojim Gerontološki centar sudjeluje skupa s gradom.

– Ne mogu ne spomenuti i projekte koje financira Vlada Republike Srbije putem Ureda za javna ulaganja, vrijedne gotovo milijardu dinara, a koje je u naše ime podnio grad Subotica i koji se uspješno realiziraju – kazao je Ivanišević i dodao da će Dom za odrasle osobe na Karađorđevoj cesti uskoro biti završen.

Gerontološki klub "Bajnat" je, kako je rekao, jedan od starijih, tradicionalnijih gradskih klubova koji ima 1.500 članova.

– Dom izgleda pristojno, ali je i vrijeme za njegovu cjelokupnu rekonstrukciju i energetsku sanaciju. To i jest bit ovoga projekta. Zamisao je da po završetku postupka javne nabavke počnu radovi, a da se rekonstruirani klub krajem jeseni svečano i otvori – rekao je Nenad Ivanišević.

Zagorka Panić je istaknula kako se tijekom protekle četiri godine ne bi moglo realizirati više od 200 projekata, uz konstataciju da je suradnja republike, pokrajine i grada u realizaciji kapitalnih projekata ključna za grad Suboticu. Panić je rekla da joj je drago da je Ministarstvo rudarstva i energetike prepoznalo da u Srbiji postoji puno objekata kojima je neophodna energetska sanacija, tim prije što je riječ o davno izgrađenim objektima, pogotovu javnim u koje se nije ulagalo, a čiju sanaciju i rekonstrukciju lokalne samouprave nisu u mogućnosti same financirati.

– Za energetsku sanaciju takvih objekata veoma je bitna cjelokupna i kvalitetna projektno-tehnička dokumentacija na temelju koje se i prijavljuje za stanovita sredstva. Među 13 jedinica lokalne samouprave i gradskih općina kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike dodijelilo sredstva je i Subotica kojoj je za realizaciju projekta 'Energetska sanacija Gerontološkog kluba Bajnat' odobreno oko 3,78 milijuna dinara, dok je udio Grada Subotice 1,6 milijuna dinara – naglasila je Zagorka Panić.

Stevica Deđanski je ukazao na činjenicu da se za vrlo kratko vrijeme već treći put u ovom gradu pokazuje kako Subotica vrlo dobro prati ono što Vlada  Republike Srbije radi, a što Ministarstvo rudarstva i energetike provodi.

- Pozornost u proteklom razdoblju doista posvećujemo energetskoj učinkovitosti koja je višestruko korisna. Gradovi i općine koje se time bave prije svega imaju mogućnosti natjecati se za sredstva i učinak toga je ušteda u novcu. Druga stvar je smanjenje emisije ugljen-dioksida, što je i naša obveza. Doista radimo na tome i potrebna nam je suradnja s lokalnim samoupravama – rekao je Deđanski. Dodao je kako će se ubrzo nakon konstituiranja nove Vlade intenzivno raditi na formiranju Fonda za energetsku učinkovitost, kao javne agencije, koji će od donacija u iznosu od oko deset milijuna eura godišnje i otprilike isto toliko od ekološke pristojbe koja se skuplja, raspolagati s oko 20 milijuna eura za najbolje projekte lokalnih samouprava i građana.

13534_2.jpg