Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotici simbolično predan „Ključ Balkana“

08.07.2020.

Gradu Subotici je danas, na obljetnicu otvorenja Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u Mórahalomu – gradu partneru u zajedničkom projektu „Raznobojna suradnja/Colourful Cooperation“, u znak potpore i priznanja za uspješan rad i razvitak Subotice virtualno predan „Ključ Balkana“.

 13536_1.jpg

Gradonačelnik Bogdan Laban je u video-poruci rekao da će „Ključ Balkana“, simbol prijateljstva između naših naroda, omogućiti Subotici u predstojećih godinu dana ne samo u Mórahalomu, u Mađarskoj, već i u Europskoj uniji predstaviti vlastite društvene, kulturne i ekonomske vrijednosti i potencijale. Također je istaknuo da mu je čast i zadovoljstvo u ime grada Subotice i u osobno ime simbolično preuzeti ovo priznanje, upravo 8. srpnja, godinu dana nakon otvaranja Srpskog kulturnog centra „Kolo“.

Laban je također izjavio i da mu je drago što će se suradnja odvijati u ozračju sjajnih odnosa, najboljih u suvremenoj historiji odnosa između Srbije i Mađarske koje grade čelništva dvaju zemalja.

- Raduje me činjenica da su i naša zemlja i grad Subotica, gdje su u službenoj uporabi i mađarski jezik i pismo, pozitivan primjer kako se u punoj mjeri brine o pravima i položaju nacionalnih manjina i kako se pruža podrška nacionalnim zajednicama u čuvanju vlastite kulture i tradiciju i njegovanju kontakta s maticom – naglasio je Laban.

Mađarska je, podsjetio je, značajan ekonomski partner, kako naše zemlje, tako i grada Subotice.

– U okviru Regionalne gospodarske komore Sjevernobačkog upravnog okruga, koja obuhvaća općine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i grad Suboticu, ukupna robna razmjena s Mađarskom u 2019. godini iznosila je oko 296 milijuna dolara, što je nešto više od 16 posto od ukupne razmjene na razini Komore. Mađarska je zemlja u koju poduzeća iz naše regije najviše izvoze, dok se više uvozi samo iz Njemačke – naveo je gradonačelnik Laban.

Ovo je također i prilika, kako je rekao, izraziti zahvalnost Mađarskoj na kontinuiranoj podrški koju pruža Srbiji na njezinom europskom putu, kao i na pomoći tijekom krize izazvane pandemijom virusa korona.

– Vjerujem da ćemo do 8. srpnja 2021. godine, na rođendan Srpskog kulturnog centra 'Kolo', sada već tradicionalnog obilježavanja Dana Srbije u Mórahalomu i predaje ’Ključa Balkana’, nastaviti uspješnu realizaciju ovog projekta i pridonijeti učvršćivanju međusobnog poštovanja i povjerenja između naša dva naroda i unaprjeđenju svih vrsta odnosa – podcrtao je Laban.

Nadam se, dodao je, da će toj misiji pridonijeti i Mađarski kulturni centar na Paliću, kao dio ovog istog, zajedničkog srpsko-mađarskog projekta „Raznobojna suradnja“ koji se realizira u okviru Interreg-IPA programa prekogranične suradnje Mađarska-Srbija.

Direktor SKC „Kolo“, István Seres Pipu, izjavio je da priznanje „Ključ Balkana“ ove godine u Suboticu dolazi iz Zrenjanina i da je zbog epidemije korona virusa predaja za sada obavljena samo virtualno.

- Smatramo da je suradnja između dva grada plodonosna i naša želja je da ona ubuduće bude još čvršća. Mórahalom godišnje posjeti 250.000 gostiju, a veliki dio njih dolazi iz Vojvodine i Subotice. Zbog toga je za nas iznimno važno da ovaj ključ ne predajemo samo kao gestu, već želimo Subotici otvoriti mogućnost da tijekom sljedeće godine u Mórahalomu predstavi svoj kulturni, društveni, gospodarski ili vjerski život – naglasio je direktor „Kola“

„Ključ Balkana“ ustanovila je Skupština grada Mórahaloma prošle godine, u povodu otvaranja Srpskog kulturnog centra „Kolo“. Mórahalom od tada 8. srpnja obilježava Dan Srbije.

13536_2.jpg