Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Priopćenje Gradskog stožera za izvanredne situacije

13.07.2020.

Na području Subotice, epidemiološka situacija u svezi infekcije COVIDa-19 je pod kontrolom i pored porasta broja zaraženih građana. Prema izvješću Zavoda za javno zdravlje Subotica od početka epidemije s jučerašnjim danom zabilježeno je ukupno 115 osoba zaraženih koronavirusom s područja Subotice, što govori da je u odnosu na podatke od prije tjedan dana, broj oboljelih Subotičana porastao za 17.

13547_1.jpg

Od početka epidemije, četvero naših sugrađana izgubilo je bitku s koronavirusom.

Prema današnjem  izvješću subotičke Opće bolnice, u protekla 24 sata u respiracijskoj  ambulanti Opće bolnice Subotica pregledano je ukupno 20 pacijenata sa simptomima koji odgovaraju kliničkoj slici COVID 19. Od svih pregledanih, 8 pacijenta zadržano je na bolničkom liječenju.  Trenutačno se na bolničkom liječenju na Odelu za infektivne bolesti nalazi ukupno 31 pacijent, a kod njih 19 potvrđen je pozitivan PSR test, dok je danas na PSR testiranje poslan 21 uzorak.

Svi pacijenti hospitalizirani u Općoj bolnici su za sada stabilnog kliničkog stanja.

Skrećemo pozornost da je od ponedjeljka 06. srpnja, Zavod za javno zdravlje Subotica  počeo s RT-PSR testitanjem na COVID-19.

Iz sata u sat pratimo situaciju u gradu i državi, ali napominjem da je sada najvažnija stvar osobna odgovornost svakoga od nas, kako bismo zaštitili svoje zdravlje i živote. Evidentan je pad izdržljivosti kod svih jer sve ovo dugo traje, i sve je veći broj ljudi koji više nisu spremni tijekom ljeta prakticirati mjere zaštite. Rezultat toga su nažalost  posljedice koje se ogledaju u porastu zaraženih infekcijom Covid 19.

Ozbiljnost situacije nalaže povećanje mjera zaštite na najveću moguću razinu. Podsjećamo da je Gradski stožer za izvanredne situacije Grada Subotice 09. srpnja donio naredbu kojom se naređuje uporaba zaštitnih maski i održavanje fizičke distance minimum 1,5 metara u svim zatvorenim prostorima.

Naredbom se također zabranjuje okupljanje u zatvorenom prostoru više od pet osoba ukoliko nije moguće osigurati fizičku distancu od najmanje 1,5 metara uz odgovarajuće mjere osobne zaštite. Ujedno, gospodarskim subjetima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, naređeno je da težište djelatnosti preusmjere na otvoreni prostor, odnosno vrtove uz primjenu odgovarajućih mjera zaštite.

Naredba se odnosi i na otvoreni i zatvoreni gradski bazen, gdje je organiziran rad u smjenama ne dužim od tri sata uz ograničenje broja posjetitelja i primjenu odgovarajućih mjera zaštite u cilju sigirnosti korisnika bazena. Uporaba zaštitnih maski, kao i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 m obvezno je u parkovima, dečjim igralištima, skejt parkovima, teretanama na otvorenom, kao i tartan stazama. Ulaz u vozila  javnog prijevoza osobama koje ne koriste zaštitne maske neće biti dozvoljen.

Još jednom apeliramo na sve građane da brojke govore kako je krajnje vrijeme da se shvati ozbiljnost situacije i nužnost pridržavanja svih mjera naloženih od strane Kriznog stožera Republike Srbije i Gradskog stožera za izvanredne situacije, kako ne bismo došli u situaciju u kojoj su se našli mnogi gradovi u Srbiji.