Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Priopćenje Gradskog stožera za izvanredne situacije

20.07.2020.

Krajnja ozbiljnost i strogo pridržavanje svim mjerama naloženih od strane republičkog Kriznog stožera i Gradskog stožera za izvanredne situacije, nužna je kako bi se izbjegla situacija u kojoj se epidemija više ne može držati pod kontrolom, kao što je to slučaj u puno drugih gradova.

13560_1.jpg

Epidemiološka situacija u svezi infekcije COVIDom-19 na području sjeverno bačkog okruga je nepovoljna s tendencijom daljnjeg pogoršanja, baš kao i na razini države.

Prema izvješću Zavoda za javno zdravlje Subotica, od početka epidemije zabilježeno je ukupno 173 osoba zaraženih koronavirusom s područja grada Subotice, 50 iz Bačke Topole i 5 iz Malog Iđoša.

Prema današnjem izvješću subotičke Opće bolnice, u protekla 24 sata u Covid  respiratornoj ambulanti Opće bolnice Subotica pregledano je 23 pacijenata sa simptomima koji odgovaraju kliničkoj slici COVID 19. Njih 14 zadržano je na bolničkom liječenju, pa se trenutno u Covid dijelu bolnice nalazi ukupno 77 pacijenta. Šest pacijenata nalazi se u Covid jedinici intenzivnog liječenja, a 2 pacijenta srednje životne dobi su u teškom stanju na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji odnosno respiratoru. Svi ostali hospitalizirani pacijenti su stabilnog kliničkog stanja.

Tijekom jučerašnjeg dana, 10 pacijenata je u dobrom općem stanju otpušteno s bolničkog liječenja na daljnju kućnu izolaciju i praćenje.

Nema novih potvrđenih slučajeva na Covid među zaposlenima u Općoj bolnici Subotica, a u Gerontološkom centru je, nažalost potvrđeno 11 pozitivnih korisnika na virus s lakšom kliničkom slikom i svi stabilnog stanja, i tri zaposlena radnika koja su u kućnoj izolaciji.

Još jednom apeliramo na građane da shvate ozbiljnost situacije koja nalaže podizanje mjera zaštite na najviši mogući stupanj. Međutim, preporuke sa svih razina neće imati nikakvog značaja ukoliko se ne primjenjuju u praksi, a to se odnosi ne samo na primjenu nužnih mjera osobne zaštite, nego i na okupljanja i održavanje fizičke distance u parkovima, dječjim i rekreacijskim igralištima, skate parkovima, fitness centrima, teretanama, kao  i svih ostalih mjera kojima jedino možemo izbjeći daljnje širenje zaraze, te da u isto vrijeme stvorimo uvjete  što bržeg povratka normalnim uvjetima  funkcioniranja.