Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Urađena projektna dokumentacija za legalizaciju objekata u okviru programa „Exchange 5“

30.07.2020.

Program "Exchange 5" financira Europska unija, a provodi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu u suradnji sa Stalnom konferencijom gradova i općina, dok je Tijelo za ugovaranje Ministarstvo financija, Sektor za ugovaranje i financiranje programa iz sredstava Europske unije (CFCU). Ukupna vrijednost programa je 4,75 milijuna eura, a za cilj ima unaprjeđenje upravljanja imovinom i lokalne planske i proračunske procese, kao dio reformiranja javnih financija u gradovima i općinama.

13575_1.jpg

U okviru prve komponente Programa "Exchange 5", podržana je implementacija Grant sheme, odnosno dodjela bespovratnih sredstava za lokalne projekte, usmjerena k unaprjeđenju upravljanja imovinom u gradovima i općinama Srbije. Za Grant shemu je namijenjen iznos od 3 milijuna eura iz doprinosa EU, pri čemu je poduprto 18 projekata koji obuhvaćaju 48 lokalnih samouprava gdje spadaju i Grad Subotica i Općina Senta koji realiziraju projekt "Samo pravno zaokruženo javno vlasništvo je dobro javno vlasništvo".

Projekt je započet potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Vlade Republike Srbije (Ministarstvo financija, Sektor za ugovaranje i financiranje programa iz sredstava EU), Grada Subotice i Općine Senta 21.12.2018. godine. Ukupan proračun projekta je 240.095,00 eura, iznos bespovratnih sredstava je ukupno 181.343,75 eura (75,53%). Proračun Grada Subotica je 163.600,00 eura a Općine Senta 76.495,00 eura.

Grad Subotica odlučio je sve vlastite kapacitete kroz ovaj projekt fokusirati na legalizaciju (ozakonjenje) objekata koji imaju izniman javni značaj, u cilju budućeg ulaganja u njih radi poboljšanja uvjeta života stanovnika na teritoriju grada. Raspolaganje javnom imovinom nije veliki problem u Subotici, ali je zato njezino ozakonjenje, uvođenje u evidenciju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i buduća izrada projektno-tehničke dokumentacije prepoznata kao goruće pitanje za upravu grada. Legalizacija, upis u RGZ i katastar je glavni preduvjet za pravilno, dugoročno i kvalitetno raspolaganje nepokretnostima, jer građani prije svega, očekuju poduzetničku inicijativu, osobnu odgovornost i svakodnevna poboljšanja kakvoće življenja u lokalnoj zajednici. Kroz ovaj projekt predviđeno je potpuno rješavanje više objekata i lokacija koje su iznimno značajne.

Pored Grada Subotice, partner na projektu „Samo pravno zaokruženo javno vlasništvo je dobro javno vlasništvo“ je i Općina Senta. Podrobnom raščlambom, dugoročnim planiranjem i velikim iskustvom u projektima, prepoznali su značajne potrebe vlastite lokalne zajednice u temi projektnog zadatka. Prema evidencijama RGZ-a, Općina Senta raspolaže nelegalnim objektima koji su u javnom vlasništvu, međutim, često se suočavamo s činjenicom da podaci iz evidencije ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu i ta odstupanja su značajna, a spomenuta neslaganja izazivaju nemogućnost domaćinskog postupanja, ispravnog, dugoročnog i poduzetničkog planiranja što se, naravno, očekuje. Stoga, Općina Senta kroz ovaj projekt, kao prioritetu za rješavanje prepoznaje problem evidencije, izrade precizne baze podataka i popis imovine.

Ugovor o geodetskim uslugama i usluzi pripreme projektno-tehničke dokumentacije za proces legalizacije nelegalnih objekata na teritoriju grada Subotice i općine Senta potpisan je 04.03.2020. godine. Grad Subotica ugovorio je posao s konzorcijem na čijem je čelu tvrtka „Prostor“  DOO vrijedan 17,8 milijuna dinara.

U okviru Projekta završena je projektno-tehnička dokumentacija za proces legalizacije 50 objekata, etažiranja 15 i brisanja 23 objekta u Subotici, kao i legalizacija 20 objekata, etažiranja 20 i brisanja 8 objekata u Senti što je bio glavni cilj stavljen pred projektni tim koji je rukovodio procesom od snimanja objekta, izrade elaborata geodetskih radova, katastarsko-topografskih planova i projekta geodetskog obilježavanja i elaborata provođenja, brisanja objekta, izrade planova posebnih dijelova i izvješća o zatečenom stanju objekta, do unošenja u evidenciju i poslovne knjige grada Subotice i općine Senta i popunjavanja podataka o imovini u Središnjoj bazi podataka.

Rok za realizaciju ovog ugovora bio je 3 mjeseca od dana potpisivanja Ugovora. “Prostor” DOO Ada je u ugovorenom roku ispunio sve ugovorne obveze tako što je izradio projektno-tehničku dokumentaciju za legalizaciju 88 objekata u Gradu Subotici i projektno-tehničku dokumentaciju za legalizaciju 48 objekata u Općini Senta i time je ova usluga i projektna aktivnost uspješno realizirana.