Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Bálint Pásztor predsjednik Skupštine grada

21.08.2020.

U Velikoj vijećnici Gradske kuće danas je održana Konstitutivna sjednica Skupštine grada Subotice na kojoj su usvojene sve tri točke dnevnog reda: Potvrda (verifikacija) mandata vijećnika, izbor predsjednika Skupštine grada i postavljenje tajnika Skupštine grada. Za predsjednika Skupštine grada Subotice izabran je vijećnik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i republički zastupnik u više mandata, dr. Bálint Pásztor, dok je za tajnika Skupštine grada postavljen Gyula Ladócki (SVM).

13625_1.jpg

Potvrdom mandata vijećnika (izbor Verifikacijskog odbora, izvještaj Verifikacijskog odbora, donošenje odluke o potvrdi mandata i polaganje svečane prisege) okončana je prva točka dnevnog reda. Time je, praktički, počeo teći mandat vijećnicima u novom sazivu.

Prijedlog Nikole Milićevića (SNS), koji je kao najstariji vijećnik novog saziva vodio današnju Konstitutivnu sjednicu, da se za predsjednika Skupštine grada Subotice izabere vijećnik Bálint Pásztor (SVM), u ime vijećničke skupine Saveza vojvođanskih Mađara obrazložio je vijećnik János Nagel.

Poslije tajnog glasovanja i prebrojavanja glasačkih listića, predsjednica Glasačkog odbora, vijećnica Ljiljana Medaković (SNS), priopćila je da je glasovalo 67 vijećnika, da su 64 glasačka listića bila važeća, a tri nevažeća, da je za imenovanje Bálinta Pásztora za predsjednika Skupštine grada Subotice glasovalo 59 vijećnika i da je pet vijećnika bilo protiv.

Nakon polaganja prisege i preuzimanja dužnosti predsjedavanja Konstitutivnom sjednicom, Bálint Pásztor je, u prvom obraćanju, uz izražavanje zahvalnosti na ukazanom povjerenju rekao da može obećati da će dostojanstveno voditi Skupštinu, da će biti partner svima koji žele dobrobit grada Subotice i njegovih građana i da će se i dalje zalagati za ono što je govorio u izbornoj kampanji.

„Govorio sam da je moja namjera sačuvati stoljetne značajke grada Subotice te u ovom gradu osigurati život dostojan građaninu 21. stoljeća. Ja jesam 13 godina narodni zastupnik voljom građana Republike Srbije. To će tako ostati i u ovom mom šestom mandatu, ali želim na neposredan način pridonijeti razvitku našeg grada, a ne na posredan, kako sam to pokušavao učiniti prethodnih godina u ulozi narodnog zastupnika“, rekao je Pásztor.

On je istaknuo da će Sjednice skupštine grada Subotice voditi po Ustavu, Zakonu, Statutu grada i Poslovniku.

„Trudit ću se sačuvati dostojanstvo ove Skupštine. Nadam se da će svi u tome biti partneri. Dobro je što postoji oporba, nema demokracije bez oporbe i ja ću uvijek iz te stolice učiniti sve da oporba može reći ono što ima. Da to učini na način kako misli da treba učiniti, naravno u skladu s Ustavom i Poslovnikom. Neću ništa dozvoljavati što izlazi iz tih okvira. To želim reći unaprijed i to je moja zakonska i zastupnička obveza“, podcrtao je Bálint Pásztor.

Dodao je da, kako je rekao, ne bi bilo nesporazuma, ni on, kao ni prethodni predsjednik Skupštine grada Subotice, neće primati plaću za obavljanje te dužnosti.

„Ja ću i dalje biti narodni zastupnik, imat ću plaću narodnog zastupnika koja je, inače, manja od plaće predsjednika Skupštine grada. Neću praviti kombinacije, mahinacije, nego ću se odreći plaće predsjednika Skupštine grada. To će ostati u proračunu i dogovorit ćemo se kako će se ta sredstva trošiti, kao što će se trošiti i sva ostala sredstva iz proračuna grada Subotice. Nikada ništa ne radim usput. Posvetit ću se ovom poslu i trudit ću se da na najbolji mogući način služim građanima Subotice“, poručio je Pásztor.

Na prijedlog Bálinta Pásztora, za tajnika Skupštine grada Subotice većinom glasova izabran je Gyula Ladócki (SVM). Od 67 vijećnika, koliko ih je glasovalo, 60 je bilo „za“, a četiri protiv. Ladocki je ovu dužnost već obavljao u razdoblju od 10. srpnja 2012. do 21. ožujka 2014. godine, kao i u prethodnom skupštinskom sazivu.

Skupština grada Subotice ima 67 vijećnika. U novom sazivu lokalni parlament čine 31 vijećnik s liste „Aleksandar Vučić – Za našu djecu“, 22 vijećnika s liste „Savez vojvođanskih Mađara – István Pásztor”, četiri vijećnika s liste „Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije“, četiri vijećnika s liste „Jenő Maglai – Grupa građana Pokret građanske Subotice“, tri vijećnika s liste „Vojvođanski front – Ujedinjeni za demokratsku Suboticu (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Vojvođanska partija) – Tomislav Žigmanov“, dva vijećnika s liste „Bunjevci za Suboticu – Savez bačkih Bunjevaca“ i jedan vijećnik s liste „Ruska stranka – Igor Petrov“.

Nakon završetka prve, Konstitutivne sjednice, novoizabrani predsjednik Skupštine grada Subotice Bálint Pásztor je, u kabinetu predsjednika SGS, primio dužnost predsjednika od dosadašnjeg predsjednika Skupštine grada Tivadara Bunforda.

13625_2.jpg