Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Stevan Bakić gradonačelnik Subotice

21.08.2020.

U okviru prve, Konstitutivne sjednice Skupštine grada Subotice, održane danas u Velikoj vijećnici Gradske kuće, usvojene su i dodatne točke dnevnog reda: Izbor zamjenika predsjednika Skupštine grada i Izbor gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i članova Gradskog vijeća grada Subotice. Za novog gradonačelnika Subotice izabran je vijećnik Stevan Bakić (SNS), a za zamjenika predsjednika Skupštine grada vijećnik Nebojša Crnogorac (SPS).

13626_1.jpg

Predsjednik Skupštine grada Bálint Pásztor predložio je vijećnika Nebojšu Crnogorca (SPS) za kandidata za zamjenika predsjednika Skupštine grada. Prijedlog je, nakon tajnog glasovanja, poduprlo 55 vijećnika, a protiv je bilo pet vijećnika.

Kandidat za gradonačelnika, vijećnik Stevan Bakić, predložio je da kandidat za zamjenika gradonačelnika bude Imre Kern (SVM), a kandidati za članove Gradskog vijeća: Csilla Góli (SVM), koja bi bila zadužena za područje komunalnih djelatnosti i razvitka, Srđan Samardžić (SNS, gospodarstvo) Hajnalka Bognár Pásztor (SVM, poljoprivreda), Miloš Nikolić (SNS, obrazovanje i kultura), Ilija Đukanović (PS, socijalna zaštita i zdravstvo), Nataša Aleksić (SDPS, sport i omladina) i Hargita Ercsi (SVM, turizam, investicije i međunarodna suradnja).

I za izbor gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i članova Gradskog vijeća grada Subotice glasovalo se tajno. Predsjednik Skupštine grada i Glasačkog odbora Bálint Pásztor je, nakon glasovanja, priopćio da je od 67 vijećnika, koliko ih je ukupno u Skupštini grada, glasovalo svih 67, da je bilo 65 važećih i dva nevažeća glasačka listića i da je izbor gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i članova Gradskog vijeća podupro 61 vijećnik, a da su četiri vijećnika bila protiv.

Uz izražavanje zahvalnosti sugrađanima na podrški koju su na nedavno održanim izborima dali Srpskoj naprednoj stranki, kao i strankama koje su sa SNS bile ili su danas u koaliciji, Stevan Bakić je u svom prvom obraćanju u dužnosti gradonačelnika Subotice rekao da osjeća veliku čast, ali i još veću odgovornost, znajući kakav je posao pred njim i njegovim suradnicima u budućnosti da se u svim segmentima gospodarskog, ekonomskog i infrastrukturnog razvitka učini ozbiljan iskorak k bržem i djelotvornijem razvitku grada, s mnogo više zalaganja i odgovornosti.

„Prije nego što vam pokušam u najkraćim crtama predstaviti program novog gradskog čelništva, želim naglasiti kako smatram da je gradska vlast na čijem je čelu bio gradonačelnik Bogdan Laban bila veoma uspješna. Činjenica je da je od kraja lipnja 2016. godine do danas učinjen ozbiljan iskorak u svim segmentima gospodarskog, ekonomskog, obrazovnog, kulturnog, sportskog i infrastrukturnog razvitka našeg grada“, istaknuo je Bakić.

Značajke rada gradonačelnika Labana i njegova tima, dodao je, među ostalim, bile su i iznimna posvećenost realizaciji svojedobno započetih kapitalnih projekata poput izgradnje obilaznice oko Subotice, takozvanog „Ipsilon” kraka, i adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog kazališta.

„Planirano se, svakako, ne bi moglo ostvariti bez nesebične potpore svih razina vlasti. Zahvaljujući, prije svega, riješenosti predsjednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture da se projekt izgradnje obilaznice oko Subotice započet prije gotovo tri desetljeća konačno realizira, 'Ipsilon' krak je svečano otvoren 27. prosinca 2019. godine. U realizaciju ove investicije ukupno je uloženo dvije milijarde i 855 milijuna dinara. Izgradnja 'Ipsilon' kraka Koridora 10, prometnice duge nešto više od 24 kilometra koja povezuje Granični prijelaz Kelebija s auto-cestom Horgoš-Novi Sad, višestruko je značajna, ne samo za naš grad, već i za našu zemlju“, podsjetio je Bakić.

On je naglasio da će novo gradsko čelništvo najviše energije usmjeriti na privlačenje domaćih i stranih investicija, širenje gospodarske zone, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti koja je u Subotici trenutačno oko sedam posto.

„Među prioritetima u našem radu bit će i adaptacija i rekonstrukcija školskih objekata. Investirat ćemo i u izgradnju prometne i sportske infrastrukture, a ulagat ćemo i u poljoprivredu, zdravstvo, socijalnu zaštitu i kulturu, kao i u razvoj vodoopskrbne i kanalizacijske mreže. Posebnu pozornost posvetit ćemo našim najstarijim sugrađanima kako bi imali dostojanstvenu starost, a jedan od ciljeva bit će nam i poboljšanje položaja mladih i stvaranje uvjeta da mladi, obrazovani ljudi dobiju posao ovdje, ostanu živjeti u Subotici i pridonijeti njezinu napretku i razvitku“, kazao je Bakić.

Subotica će, kako je rekao, i ubuduće biti veliko gradilište.

„Nastavit ćemo realizirati postojeće velike projekte koji su u tijeku, krenut ćemo i u realizaciju novih, tek najavljenih projekata, tako da će aktivnosti gradskog čelništva, među ostalim, biti usmjerene na: Adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju zgrade Narodnog kazališta; nastavak izgradnje spa-centa s akva-parkom na Paliću; realizaciju projekta 'Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš', rekonstrukciju Opće bolnice i Doma za djecu 'Kolijevka' i rekonstrukciju Gradskog stadiona“, naveo je Stevan Bakić.

Gradonačelnik Bakić je predstavio ciljeve programa koje će on i njegov tim u predstojećem četverogodišnjem mandatu realizirati u područjima gospodarstva, poljoprivrede, zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja, kulture i sporta. Najavio je, također, da će se novo gradsko čelništvo posvetiti i unaprjeđenju regionalnog razvitka i međuregionalne suradnje; zbrinjavanju izbjegličkih obitelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske s prebivalištem na teritoriju grada Subotice; afirmaciji idejnog, urbanističko-arhitektonskog rješenja za prostor negdašnje vojarne „Kosta Nađ“ i nastavku revitalizacije Palića kao turističkog odredišta s velikim potencijalom.

„Nadam se da ćemo i moji suradnici i ja, radeći u ozračju povjerenja, međusobnog uvažavanja i poštovanja, kroz dijalog dolaziti do najboljih rješenja vezanih za vitalne interese našeg grada i na taj način pridonijeti njegovom još snažnijem i bržem razvoju. Vjerujem da ćemo za četiri godine stajati u ovoj dvorani i da ćemo – osvrćući se na ono što smo uradili – osjećati ponos. Ponos što smo, najbolje što smo znali i umjeli, služili i vlastitu gradu, i vlastitoj zemlji“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

13626_2.jpg