Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježena 140. obljetnica od otvaranja Palićkih sportskih igara

26.08.2020.

U okviru obilježavanja 140. obljetnice od otvaranja Palićkih sportskih igara, predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Bálint Pásztor i članica Gradskog vijeća zadužena za područje sporta i omladine Nataša Aleksić danas su, na Paliću, kod Bagojvara, položili vijenac na spomenik Lajosu Vermesu, utemeljitelju Palićkih sportskih natjecanja koja su ubrzo prozvana Palićkim sportskim olimpijadama. Prvo sportsko natjecanje je na Paliću održano 26. kolovoza 1880. godine, a prve discipline bile su hrvanje, skok udalj i bacanje kugle.

13634_1.jpg

Dr. Bálint Pásztor je u tom povodu izjavio da je Lajos Vermes najbolji dokaz da je Subotica imala sportske mecene, vizionare.

„Kada kažemo Olimpijske igre, naravno da je prva pomisao na sport, ali ono što je Lajos Vermes organizirao prije 140 godina izlazi iz okvira sporta, obzirom da se radi o mnogo čemu drugom, a ne samo o sportu. Poslije prvih Palićkih sportskih igara održanih 1880. godine na ovaj dan svijetu je trebalo još 16 godina da bi mogao ispratiti ono što smo mi ovdje u Subotici, na Paliću, zahvaljujući vizionarstvu Lajosa Vermesa ostvarili i imali. I imali smo to sve do Prvog svjetskog rata“, istaknuo je Pásztor.

Uz konstataciju da Palićke sportske igre nisu bile samo sportski događaj, već da su imale mnogo širi značaj, naveo je da su se u „Pešti, Beču, Beogradu sportske manifestacije organizirale na način da se ne poklapaju s Palićkim olimpijskim igrama“.

„Zbog toga je vrlo značajna uloga Lajosa Vermesa i Palićkih olimpijskih igara. Zahvaljujući tim igrama, Subotica još uvijek ima zgradu Bagojvar – 'Sovinu kulu', zgradu današnje 'Riblje čarde' i 'Vile Lujza'. Zahvaljujući Lajosu Vermesu izgrađena je i tramvajska linija između Subotice i Palića, da bi gledatelji mogli dolaziti pratiti Olimpijske igre na Paliću. Sve je to ostalo nama na njegovanje. Moramo slijediti njegov primjer i truditi se da budemo dostojni Lajosa Vermesa“, naglasio je dr. Bálint Pásztor i dodao da će nova gradska vlast više pozornosti posvetiti ovim objektima, jer to, kako je rekao, zaslužuje i Lajos Vermes, a zaslužuju i današnji Palićani i Subotičani.

U ime Nacionalnog savjeta mađarske nacionalne manjine vijenac na spomen-obilježje na Paliću položio je Csaba Paskó, a u ime Udruženja građana Lajos Vermes predsjednik Udruženja Jovan Mirčeski.

Događaju je prisustvovala i pomoćnica pokrajinskog tajnika za sport i omladinu, Aranka Binder.

Gordana Mesaroš je, kod spomen-obilježja na Paliću, pročitala dijelove iz knjige Marije Šimoković „Velosiped gospodina Vermeša“, a u okviru ovog događaja bio je predviđen i obilazak mauzoleja Lajosa Vermesa na Bajskom groblju.

Lajos Vermes (1860-1945), bio je sigurno jedan od najvećih sportskih djelatnika koje Subotica poznaje. Vermeš se kao sportaš uspješno bavio mačevanjem, biciklizmom, atletikom, gimnastikom, boksom, bio je profesor gimnastike u Višoj subotičkoj gimnaziji i Sveučilištu u Klužu, utemeljitelj brojnih sportskih natjecanja, društava i trener. Često je bio nazivan „kraljem svih atleta”, a na njegovoj vizit-karti pisalo je da je vlasnik „35 titula, 16 pokala, 250 medalja, 140 lovorovih vijenaca, 120 diploma...”.