Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti iz obrazovanja

Škole u Subotici spremno dočekuju početak nove školske godine

31.08.2020.

„Protekla školska godina je za sve nas bila iznimno teška, osobito za nastavnike, učenike i njihove roditelje. Grad Subotica će dati svoj maksimum kako bismo predstojeću školsku godinu što bolje započeli i uspješno prevladali sve poteškoće koje nam je nametnuo korona virus“, izjavio je danas, na konferenciji za novinare u Medija-centru Gradske kuće, član Gradskog vijeća zadužen za područje obrazovanja i kulture Miloš Nikolić.

13643_1.jpg

On je istaknuo da je na nedavno održanom sastanku s direktorima škola koji je, kako je rekao, bio veoma konstruktivan, zaključeno da sve škole u Subotici spremno dočekuju početak nove školske godine.

„Prije nekoliko mjeseci Gradska uprava je svim školama poslala dopis da u svom rebalansu naprave financijski plan za nabavu sredstava za dezinfekciju, s tim da i Grad Subotica u svom proračunu ima stavku samo za tu namjenu. Imam ogromno povjerenje u sve prosvjetne djelatnike, jer iz osobnog iskustva znam koliko se ti ljudi zalažu kako bi što bolje prenijeli znanje svojim učenicima, ali i utjecali na njihov odgoj i ponašanje“, rekao je Nikolić.

Svim ravnateljima škola, profesorima, nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima u ime Grada Subotice i vlastito ime poželio je uspješnu školsku godinu, uz napomenu da poštuju sve mjere zaštite u zatvorenom i otvorenom prostoru, jer nam je zdravlje na prvome mjestu.

U ovoj školskoj godini u prvi razred osnovne škole upisano je 1170 djece: 862 učenika pohađat će nastavu na srpskom jeziku, 27 na hrvatskom, a 281 učenik na mađarskom nastavnom jeziku, naveo je Nikolić i dodao da je za subotičke prvake Grad i ove godine pripremio prigodne poklone.

„Za đake od petog do osmog razreda nastava će biti kombinirana, a učenici od prvog do četvrtog razreda će ići u školu. Nastava će se uglavnom odvijati prije podne, u dvije grupe: od 8 do 11 sati, i od 11 do 14 sati, ovisno o veličini skupine. Ako je skupina do 15 učenika onda je to ista smjena, a za više od 15 učenika nastava će se odvijati u dvije smjene“, naglasio je Miloš Nikolić.

Podcrtao je da Grad Subotica, iako nije u obvezi, među ostalim izdvaja sredstva i za stipendiranje studenta s teritorija grada Subotice; stipendiranje učenika prvih razreda srednjih škola deficitarnih obrta; besplatne obroke za učenike osnovnih škola na teritoriju grada Subotice, angažiranje logopeda koji rade s djecom sa smetnjama u razvoju i regresiranje troškova putovanja učenika srednjih škola u druge općine (učenici koji su upisali obrazovne profile koji ne postoje u Subotici).