Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Naredba Gradskog stožera za izvanredne situacije

02.09.2020.

Gradski stožer za izvanredne situacije Grada Subotice je na 14. izvanrednoj sjednici održanoj danas donio naredbu kojom se prigodom održavanja javnih kulturno-umjetničkih događaja u objektima kulture u zatvorenom prostoru dozvoljava istodobna nazočnost najviše 500 posjetitelja i to tako da svako drugo mjesto za sjedenje bude slobodno i uz obvezno nošenje zaštitnih maski posjetitelja, kao i zaposlenih koji sudjeluju u organiziranju događaja. U naredbi koju je potpisao zapovjednik Stožera za izvanredne situacije, gradonačelnik Stevan Bakić, također se navodi da je, u slučaju održavanja javnog kulturno-umjetničkog događaja na otvorenom prostoru objekata kulture dozvoljena nazočnost najviše 500 posjetitelja u isto vrijeme, pod uvjetom održavanja razdaljine između posjetitelja od najmanje jedan i pol metar, uz obvezno nošenje zaštitnih maski kako posjetitelja, tako i zaposlenih koji sudjeluju u organiziranju događaja.

 13650_1.jpg

Pravne osobe i poduzetnici (poslodavci) koji obavljaju djelatnost u području trgovine na malo i usluge u području ugostiteljstva, koje obuhvaćaju prodaju hrane i pića, tu djelatnost, odnosno pružanje usluga mogu obavljati, odnosno posluživanje korisnika obavljati u zatvorenom prostoru i u prostoru organiziranih terasa na otvorenom - uz primjenu preventivnih mjera propisanih ovom uredbom i utvrđenih aktom poslodavca, sukladno zakonu i propisima iz područja sigurnosti i zdravlja na radu.

 Pravne osobe i poduzetnici iz stavka 1. ovog članka dužni su, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primijeniti sve preventivne mjere od utjecaja na sigurnost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno onih koje se odnose na sprječavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 (organiziranje procesa rada koji osigurava održavanje fizičke distance, odnosno međusobne udaljenosti između dvije osobe od najmanje dva metra, obveznu dezinfekciju mobilijara, strojeva, alata i uređaja za rad nakon pružene usluge svakom korisniku ponaosob, obveznu uporabu zaštitnih sredstava tj. maski od strane zaposlenih - za pružanje usluga na otvorenom, kao i dodatne mjere ograničenog broja osoba u prostoriji, a u slučaju manje udaljenosti od dva metra između korisnika, pružanje usluga uz primjenu staklene, plastične ili slične barijere, obveznu dezinfekciju prostorija i podova, obveznu uporabu zaštitnih sredstava tj. maski i od korisnika usluga - za pružanje usluga u zatvorenom prostoru), i da u tom smislu donesu poseban plan primjene mjera, kao sastavni dio akta iz stavka 1. ovog članka.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata ograničava se tako da objekti koji nemaju terasu i noćni klubovi neće raditi od 21.00 sat do 06.00 sati narednog dana, dok objekti koji imaju terasu neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom dijelu objekta od 21.00 sat, a u otvorenom dijelu objekta (terasi) od 01.00 sat do 06.00 sati narednog dana.

Pravne osobe i poduzetnici (poslodavci) koji prodaju robu ili pružaju usluge u trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja djelatnost u oblasti trgovine na malo, a koja obuhvaća prodaju robe i pružanje usluga u lokalima u koje se ulazi iz većeg zatvorenog prostora, dužni su, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primijeniti sve preventivne mjere od utjecaja na sigurnost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprječavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 (organiziranje procesa rada koji osigurava ograničeni broj osoba u prostoru, održavanje fizičke distance, odnosno međusobne udaljenosti između dvije osobe od najmanje dva metra, pružanje usluga uz primjenu staklene, plastične ili slične barijere, obveznu dezinfekciju prostorija i podova, mobilijara, strojeva, alata i uređaja za rad nakon pružene usluge svakom korisniku ponaosob, obveznu uporabu zaštitnih sredstava tj. maski od strane zaposlenih i korisnika usluga), i da u tom smislu donesu poseban plan primjene mjera, koji je sastavni dio akta o procjeni rizika koji se donosi sukladno zakonu i propisima iz područja sigurnosti i  zdravlja na radu.

 Radno vrijeme trgovina, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 23.00 sata do 06.00 sati narednog dana.

Priređivači posebnih i klasičnih igara na sreću mogu nastaviti s priređivanjem igara u objektima pod uvjetom primjene svih preventivnih mjere koje se odnose na sprječavanje širenja zarazne bolesti  COVID-19, kojima se osigurava sigurnost zaposlenih i sigurnost korisnika usluga (ograničen broj osoba u prostoriji, održavanje fizičke distance, odnosno međusobne udaljenosti između dvije osobe od najmanje dva metra, a u slučaju manje udaljenosti uz primjenu staklene, plastične ili slične barijere, obvezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, strojeva, alata i uređaja za rad nakon pružene usluge svakom korisniku ponaosob, obvezna uporaba zaštitnih sredstava tj. maski, kako od strane zaposlenih tako i korisnika usluga) i da u tom smislu donesu poseban plan primjene mjera, kao sastavni dio akta o procjeni rizika koji se donosi sukladno zakonu i propisima iz područja sigurnosti i zdravlja na radu.

Nadzor nad primjenama mjera ove naredbe vršit će Gradska uprava Grada Subotice putem Tajništva za inspekcijsko-nadzorne poslove.

Naredba je donesena na temelju članka 43. Zakona o smanjivanju rizika od katastrofa i upravljanju izvanrednim situacijama („Službeni glasnik Republike Srbije“: broj 87/18), a u vezi s Naredbom o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 („Službeni glasnik RS“: broj Z7/20).