Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obavljena svečana primopredaja dužnosti predsjednika UO Fondacije „Subotička Sinagoga“

04.09.2020.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“ Tivadar Bunford danas je, predajom ključa Sinagoge i dokumentacije o ovom secesijskom dragulju, dužnost predsjednika upravnog odbora ove fondacije predao dr. Bálintu Pásztoru. Svečana primopredaja dužnosti upriličena je u skladu s pravnim aktima usvojenim od Skupštine grada Subotice kojima je predviđeno da je predsjednik Upravnog odbora fondacije „Subotička Sinagoga“ i predsjednik Skupštine grada Subotice.

13655_1.jpg

Bunford je, obraćajući se medijima u dvorištu subotičke Sinagoge, istaknuo da mu je kao donedavnom predsjedniku Skupštine grada iznimna čast bila što je s tom dužnošću dobio i dužnost predsjednika Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“, i dodao da je ta prelijepa zgrada, ponos sviju Subotičana, nedavno obnovljena uglavnom sredstvima Vlade Mađarske.

„Bila mi je iznimno velika čast što sam postao prvi predsjednik Upravnog odbora fondacije 'Subotička Sinagoga' i što smo moje kolege iz upravnog odbora Fondacije i ja skupa stvarali pravila po kojima funkcionira ova zgrada u ovom momentu. Mislim da i ovaj objekt i ovo okruženje sada ponovno blistaju starim sjajem. Čast mi je da na današnji dan ovu dužnost mogu predati dr. Bálintu Pásztoru, a samim tim i najvažnija dokumenta i ključ Sinagoge, uz čestitke i želju da ima puno uspjeha u budućem radu“, kazao je Tivadar Bunford.

Bálint Pásztor je podsjetio da je točno dva tjedna predsjednik Skupštine grada, ali da je ovo prvi dan da je nešto dobio, doduše, kako je rekao, ne trajno nego samo na čuvanje.

„Trudit ću se ovaj objekt dati svom nasljedniku za četiri godine, ili kad god to bilo, i svim Subotičanima u stanju u kakvom sam dobio od Tivadara Bunforda. Mislim da  je subotička Sinangoga jedan od simbola našega grada. Gradili su je graditelji koji su nekoliko godina kasnije projektovali i Gradsku kuću. To su bili arhitekti iz Mađarske, Jakob Dezső i Marcell Komor. Subotička Sinagoga je, u najpozitivnijem smislu,  i turistička atrakcija, mjesto susreta Subotičana, mjesto gdje se održavaju koncerti koji su dostojni osnovnoj namjeni Sinagoge, a to je vjerska namjena“, naglasio je Bálint Pásztor.

Podsjetio je da je vlasnik zgrade Grad Subotica, da je predsjednik UO Fondacije „Subotička Sinagoga“ aktualni predsjednik Skupštine grada i da su ostali članovi upravnog odbora predstavnici Grada, Židovske općine i Nacionalnog savjeta mađarske nacionalne manjine.


„Nacionalni savjet mađarske nacionalne manjine je tu uključen zato što je Vlada Mađarske s više od dva i pol milijuna eura pomogla putem Nacionalnog savjeta mađarske nacionalne manjine obnovu ovog zdanja. Smatrali smo da sam objekt zaslužuje organiziranje jedne male svečanosti primopredaje dužnosti, a ne da se sve okonča odlaskom u APR i ovjerom potpisa, tim prije što su to manje-više tehničke i formalne stvari. Ovaj objekt zaslužuje da i građani znaju da je danas došlo do ove primopredaje dužnosti i ja ću učiniti sve, kao predsjednik Skupštine grada i UO Fondacije 'Subotička Sinagoga', da ovaj objekt i dalje bude ono što je gotovo 120 godina - jedan od simbola Subotice“, podcrtao je Bálint Pásztor.

13655_2.jpg