Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Gerontološkom centru donirana komunikacijska oprema

04.09.2020.

Gerontološki centar Subotica je, u želji da tijekom epidemije korona virusa korisnicima omogući da fizička udaljenost ne bude i socijalna, razradio koncept audiovizualne pričaone. Njemačka humanitarna organizacija, Udruženje samarićanskih djelatnika – ASB, prepoznala je važnost ovog projekta, pa je Gerontološkom centru donirala opremu u vrijednosti od 10.000 eura. Donacija obuhvaća, među ostalim, stolna računala, televizore velikog formata, web kamere, zvučnike, slušalice i drugu prateću opremu. Oprema je instalirana u šest dnevnih boravaka nakon čega je korisnicima organizirana kratka obuka za njezinu uporabu.

13656_1.jpg 

Temeljna zamisao ovog koncepta jest da se dnevni boravci u sva tri objekta Gerontološkog centra - Dom Dudova šuma, Dom za odrasle osobe i Dom za njegu, opreme audiovizualnim sredstvima koja bi, s jedne strane, omogućila kvalitetniju i kontinuiranu komunikaciju među korisnicima i njihovim obiteljima i prijateljima, dok bi s druge strane služila za prikazivanje edukativnog, kulturnog i zabavnog sadržaja, kao i namjenskih programa u okviru radno-okupacijske terapije.

Direktor Gerontološkog centra, dr. Nenad Ivanišević, smatra da prijateljstvo karakterizira pomoć u nevolji i teškim vremenima.

„Kada dođe situacija da su korisnici Gerontološkog centra zbog epidemije zatvoreni šest mjeseci, onda se pokažu prijatelji – Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada, Grad Subotica, kao i nevladine organizacije. Tako su nas naši prijatelji iz ASB samoinicijativno pozvali i pitali što nam treba. Ovo je vrijeme kada nam treba suvremena video oprema i Internet, kako bi našim korisnicima omogućili da fizička razdaljina ne bude i socijalna. Da fizička odvojenost od obitelji i prijatelja ne bude i socijalna, da što više budu uključeni u događanja i da što više komuniciraju s njima”, istaknuo je Ivanišević.

Gerontološki centar je prvi u Srbiji koji je uveo video pozive, ali su oni do sada bili samo na telefonu. Sada će to biti na dva velika zaslona – kompjutorskom i televizijskom, kako bi se još bolje čuli i vidjeli.

Direktor ASB Srbija Gordan Velev je izjavio da ta humanitarna organizacija s Gerontološkim centrom i Suboticom surađuje već godinama.

„Ovo je velika pomoć korisnicima, ali i zaposlenima koji brinu o njima i često umjesto njih zovu njihove obitelji. Najponosniji sam jer je birokracija ovdje posljednji dio, oprema je isporučena i instalirana prije dva mjeseca, a tek sada ćemo potpisati ugovor“, rekao je Velev.

Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, naglasio je da će Gerontološki centar i ubuduće imati veliku podršku Grada Subotice. 

„Kako smo mogli čuti u obraćanju gradonačelnika Stevana Bakića, u predstojećem razdoblju naglasak će biti na našim najstarijim sugrađanima i unaprjeđenju socijalne zaštite“, podsjetio je Đukanović.

Projekt se realizira u okviru šireg programa pomoći domovima za stare u Republici Srbiji i regiji, pod nazivom „Socijalizaciju uz distancu“ koji provodi ASB u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova SR Njemačke, ukupne vrijednosti od 62.000 eura.

13656_2.jpg