Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo 14. Međunarodni ultramaraton na Paliću

05.09.2020.

Predsjednik Skupštine grada Subotice dr. Bálint Pásztor i članica Gradskog vijeća zadužena za područje sporta i omladine, Nataša Aleksić, danas su, presjecanjem vrpce, otvorili 14. Međunarodni ultramaraton na Paliću, na kojem sudjeluje više od 70 natjecatelja iz pet zemalja. Točno u podne krenuli su natjecatelji u utrkama na 24 i šest sati, u ponoć počinje dvanaestosatna utrka i ultramaraton na 100 kilometara, a u nedjelju u šest sati ujutro utrka na 50 kilometara. Utrke se održavaju na međunarodno verificiranim stazama, a istodobno su državna prvenstva i kvalifikacije za svjetska prvenstva. Organizator ultramaratona je Ultramaratonski savez Srbije i Ultramaratonski klub „Paligo Palus“.

13657_1.jpg

Ultramarton je jedan veoma specifičan sport, tim prije što je netko u stanju trčati 24 sata praktički bez stanke, izjavio je u tom povodu Bálint Pásztor, i dodao da će pobjednik te utrke istrčati više od 200 kilometara, možda čak i 230 kilometara.

„Između trčanja i politike postoji sličnost, jer od čovjeka zahtijevaju da bude staložen, ustrajan borben, da vjeruje u sebe, da ima samopouzdanje, ali i da treba poštovati protivnike, stazu, vremenske okolnosti i, općenito, vanjske okolnosti“, naglasio je Bálint Pásztor.

Uz izražavanje zadovoljstva što je Palić po 14. put domaćin ovog natjecanja, Pásztor je podsjetio da je ultramaraton istodobno i međunarodno natjecanje, jer ima i sudionika iz inozemstva, i državno prvenstvo Republike Srbije u disciplinama na 100 kilometara, 50 kilometara i na dvadesetčetverosatnom ultramaratonu.

„Želim se zahvaliti Eleviri Jánosi, organizatorici utrke i višestrukoj šampionki, koja je i dobitnica  nagrade 'Pro urbe' grada Subotice još 1995. godine. Zahvaljujem se i Srpskom atletskom savezu, partneru i suorganizatoru ove utrke. To još podiže značaj ove manifestacije na Paliću. Grad je i u financijskom i drugom pogledu podupro ultramaraton. Natjecateljima želim sve najbolje, prihvatljive vremenske uvjete i dobar vremenski rezultat“, poručio je Bálint Pásztor.

Prisutne su pozdravili i sudionicima 14. ultramaratona poželjeli puno uspjeha u predstojećim utrkama Marta Dobó, predsjednica Savjeta Mjesne zajednice „Palić“, i Goran Čegar, koordinator u Srpskom atletskom savezu.

U utrkama na 24 sata, 50 i 100 kilometara, koje su istodobno i državna prvenstva Srbije, nastupit će 30 natjecatelja iz 15 klubova iz tuzemstva. Natjecanja u disciplinama u trajanju od 6 i 12 sati su pojedinačna i štafetna.

Uoči starta 14. ultramaratona na Paliću zapaljena je Baklja mira koja je više puta obišla planet. Ta baklja će biti na trkačkoj stazi (ispred Velike terase na Paliću) u naredna 24 sata i, kako su najavili organizatori ultramaratona, svaki natjecatelj koji pretrči 100 kilometara imat će čast s bakljom napraviti jedan krug.

13657_2.jpg

Rezultati 14. Međunarodnog ultramaratona:

 13657_3.jpg

Pobjednik dvadesetčetverosatnog ultramaratona (Prvenstvo Srbije na 24 sata - seniori) je Mihal Šulja (46) koji je napravio 393 kruga. Drugo mjesto osvojio je Saša Gacik, a treće Veljko Popović.

Na Prvenstvu Srbije na 24 sata za seniorke prvo mjesto osvojila je Valentina Nejković (43) koja je istrčala 300 krugova, druga je bila Vitaminka Zrnić, a treće mjesto je osvojila Marija Nešić.

U utrki na 100 kilometara za seniore, najuspješniji je bio Jovica Spajić s vremenom 7:32:17, iza njega su bili Ivan Miškeljin i Željko Željković. U ženskoj konkurenciji nije bilo natjecateljki.

Prvenstvo Srbije na 50 kilometara za seniore završeno je pobjedom Miloša Dajevića (3:35:23), iza njega su bili Denis Firulović i Marko Jocić.

Kod dama na 50 kilometara Sanja Gortva je ovu razdaljinu prešla za 4 sata, 24 minute i 53 sekunde, druga je bila Aleksandra Todorović, treća Bojana Marić.