Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Uklanja se divlje odlagalište smeća nadomak naselja „Halas“ u Čantaviru

10.09.2020.

Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović, menadžerica projekta „Interkulturalizam i antidiskriminacija u Subotici“, Magda Fehérvári, i koordinatori za inkluziju Roma i Romkinja Stevan Nikolić i Klaudija Kurina obišli su danas romsko naselje „Halas“ u Čantaviru, u kojem su u tijeku radovi na čišćenju divljeg odlagališta smeća u neposrednoj okolici naselja.

13664_1.jpg

Ova se aktivnost realizira u okviru programa „ROMACTED“ („Promoviranje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnoj razini“) koji podupire Savjet Europe, a na temelju Protokola o suradnji između Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture, Savjeta Europe i Grada Subotice potpisanog u svibnju 2018. godine. Ilija Đukanović je rekao da će čišćenje divljeg odlagališta smeća biti organizirano i u drugom romskom naselju „Haladaš“, u Čantaviru, nakon uređenja divljeg odlagališta smeća u naselju „Halas“.

„Vrijednost ovih radova iznosi 950.000 dinara. Dio sredstava osiguran je u okviru programa 'ROMACTED' u iznosu od 370.000 dinara, dok je Grad Subotica podupro ovu aktivnost s 580.000 dinara. U okviru 'ROMACTED' programa prošle godine organizirali smo Svjetski dan Roma, jedan predivan koncert romskih glazbenika, a organizirali smo i izložbu fotografija romskih glazbenika iz našega grada. Tijekom ove godine, neke aktivnosti morali smo odložiti zbog epidemiološke situacije, pa je i 'ROMACTED' program prolongiran do 15. studenog 2020. godine“, naglasio je Đukanović.

Organizirane su, dodao je, i određene radionice s akcentom na Čantavir i romsku populaciju u ovom prigradskom naselju, jer je to područje i mapirano u Lokalnom akcionom planu za 2017-2021. godinu.

„Organizirat ćemo i još nekoliko radionica u Čantaviru za romsku populaciju, izdat ćemo određene časopise s kulinarskim receptima romske zajednice i radit ćemo s mladeži i ženama iz Čantavira“, naveo je Ilija Đukanović.

Stevan Nikolić je kazao da su problemi u naselju „Halas“ loši životni uvjeti i da je jedan od prioriteta u okviru „ROMACTED“ programa i čišćenje ovog naselja.

„Kao sudionik ovog programa i koordinator za romska pitanja ponosan sam što je lokalna samouprava poslije više desetljeća pokazala dobru upravu i prihvatila inicijative lokalnih zajednica. Ovo što sada vidimo su rezultati toga rada“, rekao je Nikolić.