Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren 27. Festival europskog filma Palić

12.09.2020.

Dodjelom nagrade „Aleksandar Lifka“ Mirjani Karanović za izniman doprinos europskoj kinematografiji i premijerom filma Darka Bajića „Ime naroda“, večeras je u kinu „Eurocinema“ svečano otvoren  27. Festival europskog filma. Svečanom otvorenju Festivala prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. On je tom prigodom istaknuo da je ova teška i nepredvidljiva godina uskratila ljubiteljima sedme umjetnosti uživati u otvorenju Festivala europskog filma na Ljetnoj pozornici na Paliću, kao što su Subotičani i gosti Festivala to činili u protekla gotovo tri desetljeća.

13666_1.jpg

„Pandemija korona virusa stavila je čovječanstvo na iskušenje. Ugrozila je živote, opteretila gospodarstvo i zaprijetila svakom ljudskom kolektivnom djelu, pa tako i kulturi i umjetnosti. Ove godine su otkazani gotovo svi svjetski filmski festivali, a ova naša manifestacija ustrajava usprkos najtežim okolnostima. Slavi film, promovira Palić i čuva uspomenu na pionira kinematografije Aleksandra Lifku“, rekao je Stevan Bakić.

Naglasio je da je ponosan na našu zemlju, pokrajinu i grad što smo, kako je rekao, uspjeli održati kontinuitet i nastaviti tradiciju.

„Čestitam organizatorima što su našli način omogućiti nam gledati 12 filmova u glavnoj natjecateljskoj kategoriji i još stotinu filmova u drugim programima, a da istovremeno budu poštovane sve mjere zaštite zdravlja. Hvala autorima koji su razumjeli promjene termina i druge komplikacije“, kazao je Stevan Bakić.

Grad Subotica, naglasio je, ni u jednom trenutku nije odustao od potpore, kao ni Ministarstvo kulture, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, a nije izostala ni pomoć kroz program Europske unije „Kreativna Europa – MEDIA“.

„Koristim priliku zahvaliti se svim spomenutim partnerima što su vjerovali u sposobnost, kreativnost i istrajnost naših organizatora na čelu s direktorom Radoslavom Zelenovićem“, rekao je Stevan Bakić.

13666_2.jpg

Veliko mi je zadovoljstvo, dodao je, što se ovaj festival otvara filmom Darka Bajića „Ime naroda“ – istinskim umjetničkim spomenikom velikom i nezaboravnom junaku srpskog naroda – Svetozaru Miletiću

„Kao netko tko je imao priliku vidjeti film „Ime naroda“ sinoć u Novom Sadu na pretpremijeri, kao prvi čovjek ovog grada dajem sebi za pravo da u vlastito i u ime sugrađana iskažem veliko divljenje i zahvalnost Darku Bajiću i cijeloj njegovoj filmskoj ekipi što su na vjerodostojan način prikazali jednu veliku istinsku borbu Svetozara Miletića, njegove kćerke Milice, svih onih koji su ih pratili u borbi za pravdu i slobodu srpskog naroda" – dodao je Stevan Bakić. On se uz duboki naklon još jednom zahvalio Darku Bajiću i ekipi koja je stvorila kako je rekao ovo remek djelo.

Za Mirjanu Karanović, čije su uloge u filmovima „Petrijin vijenac“, „Otac na službenom putu“, „Podzemlje“, „Dnevnik strojovođe“ ostavile neizbrisiv trag u srbijanskoj i europskoj kinematografiji, nagrada „Aleksandar Lifka“ je još jedna potvrda kako je izabrala pravi put i način na koji da se bavi glumom.

„Uvijek sam mislila da nisam dovoljno atraktivna za biti filmskom glumicom, ali je onda došao 'Petrijin vijenac'. Tada sam bila još studentica i ta uloga je postavila standarde. Ova nagrada mi je bitna jer kaže da sam bila u pravu što sam visoko podigla ljestvicu koju moram stalno podizati i zadržati visoku razinu kakvoće" – rekla je Mirjana Karanović.

Epidemija virusa neće utjecati na program festivala. Bit će održano svih 15 programskih selekcija. Publika će imati priliku pogledati i izložbu „Svetlana Bojković – umjetnost glume ili traganje za istinom", kao i premijeru filma Danijele Štajnfeld „Zacijeli me“.

Festival će trajati do 18. rujna, a ljubitelji filma će moći uživati u više od stotinu filmova koji će biti prikazani u kinima „Eurocinema“ i „Aleksandar Lifka“ u Subotici i „Abazija“ na Paliću.

13666_3.jpg